asdf

Az 5 legjobb Wes Anderson filmjelenet

  • Szerző: P. Kristóf
Csütörtöktől mozikban Wes Anderson legújabb filmje, A Grand Budapest Hotel, ezért összegyűjtöttük a rendező eddigi 5 legjobb jelenetét.

5. Margot megérkezik (Tenenbaum, a háziátok)

Tenenbaum

A jelenethez feltétlenül érdemes tudni, hogy Margot és Richie fogadott testvérek és Richie halálosan szerelmes a lányba már gyermekkoruk óta, de a lázadó szőke szépség csupán testvérként tekint rá. Hosszú évnyi hallgatás után ekkor találkoznak először újra, ahogy Margot leszáll a buszról és az idő lelassul, közben egy szomorú, de hangulatos zene csendül fel, ahogy közeledik. Sokan használták már ezt a filmes eszközt, de sosem volt még ennyire eredeti és ideillő, mint Anderson kezében. Ez a két perc minden elárul a kapcsolatukról és több érzést fejez ki a viszonzatlan szerelemről, mint sok történet söszességében.

4. Steve Zissou hirtelen apa lesz (Édes vízi élet)

Steve Zissou

Az óceán élővilágáról készült filmjeiről híres, bohém életű Steve Zissou megtudja, hogy apuka, legalábbis Ned Plimpton édesanyja szerint. A hír padlóra küldi, hiszen sosem akart az lenni, most mégis egy felnőtt férfi apja lett. A hirtelen és sokkoló felismerés elől a hajója végébe szalad és rágyújt egy dzsointra, közben pedig a legtökéletesebb időzítéssel David Bowie Life on Mars című száma kelti életre a képkockákat. Anderson mindig tökéletesen használja a zenéket filmjében, így ebben a jelenetben is ez adja meg azt az érzelmi töltetet és komplex érzést, amelyet bemutat. 

3. Sam és Suzy első találkozása (Holdfény királyság)

Holdfény királyság

Anderson látásmódjára mindigis jellemző volt az a gyermeki ártatlanság, melytől igazán őszintén tud olyan dolgokról mesélni, amikbe más alkotók belebuknak. A Holdfény királyság című legutóbbi alkotásában még közelebb került ehhez, hiszen két kiskamaszt tett főszereplőjévé, akik nem bírják elviselni családjuk örökös bántását, ezért világgá mennek. A film legkiemelkedőbb jelenete, amikor a két gyerek először találkozik és olyan őszinte vonzalom érződik közöttük, hogy egyből tudjuk, kimondatlanul is, hogy létezik az a bizonyos szerelem első látásra. 

2. Futás a vonat után (Utazás Darjeelingbe)

Darjeeling

Anderson-nak rendkívüli érzéke van a lassított jelenetekhez. Ahelyett, hogy közhelyessé tenné ezzel, inkább igazi mélységet ad olyan jeleneteknek, melyek összetettségét és a bennük lakozó érzelmi vihart szinte lehetetlen visszaadni képileg. Ilyen az Utazás Darjeelingbe című méltatlanul alulértékelt filmjének nyitójelenete is, melyben Adrien Brody-t láthatjuk, ahogy a vonata után fut a Kinks aláfestésében. Mikor nagy nehezen, sikerül felkapaszkodnia, szomorúan visszanéz, mi pedig láthatjuk a vonatot lekéső, csalódott Bill Murray-t is. Mennyi érzelem egy ilyen apró, jelentéktelennek tűnő jelenetben!

1. Bemutatkozik a Tenenbaum család (Tenenbaum, a háziátok)

Tenenbaum, a háziátok

A rendező szerintünk eddigi legjobb filmjének elején három percben gyorsan megismerhetjük a Tenenbaum családot. Bár ez a szinkronban nem hallatszik, de eredetileg Alec Baldwin narrálja a történetet, melyből rövid, lényegretörő és nagyon hiányos infókat tudunk meg a főbb karakterekről, melyek mégis többet mondanak el egy személyiségről, mint egy önéletrajz. Ezzel nem csak a film nagyszerű stílusát indítja el, de beleszív Anderson sajátos világába is egy csapásra. A legalapabb Wes Anderson jelenet a filmtörténelemben. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon