asdf

A 7 legjobb paródia film

Múlt héten gurult be a mozikba a Superfast - Haláli iramban című paródia, ami a címével is utal arra, hogy a Halálos iramban filmeket hivatott kifigurázni, de sikerre ne nagyon számítsanak a készítők. A paródiák többnyire jól ismert filmeket, azok jeleneteit és karaktereit utánozza ironizálva, ami elvileg szórakoztató! A Haláli iramnak ez nem jött össze. Ezért mi most összeszedtük nektek a legjobb paródia filmeket.

Gyalog galopp (1975)Gyalog galopp_paródia film

A Monty Python csoport által írt, megrendezett és kivitelezett alkotás bizonyára a filmtörténet egyik fontos pontját képezi. A Gyalog galopp az angol humor abszurd applikálásán keresztül mutatja be az Arthur mondakör egyes elemeit, és a Szent Grál megszerzésének, vagy inkább meg nem szerzésének történetét. Olyan klasszikus jeleneteket köszönhetünk az 5 brit író-színésznek (Graham Chapman, John CleeseEric IdleTerry Jones, Michael Palin), mint a végtagok nélkül is tovább küzdő fekete lovag, valamint a gyilkolásra teremtett nyúl. A film legnagyobb erőssége, hogy még 40 év eltelte után is bármikor képes megnevetetni nézőit.

Űrgolyhók (1987)Űrgolyhók_paródia film

Mel Brooks kultuszfilmjében az eredeti Csillagok háborúja trilógiát parodizálják ki, de utalások történnek a Star Trekre, A nyolcadik utas: a Halálra, vagy a Majmok bolygója című filmre, illetve annak folytatásaira. Szóló Sztár (Bill Pullman) és hű barátja Morzsa (John Candy) bajban vannak, mivel nagy tartozásuk van, így elvállalják egy kisebb vagyonért cserébe, hogy kiszabadítják a király (Dick Van Patten) egyszem leányát, Vespa (Daphne Zuniga) hercegnőt, akit a félelmetes Lord Kobak (Rick Moranis) ejtett foglyul. Utazásuk közben találkoznak Yoghurt-tal (Mel Brooks), aki bevezeti őket egy titokzatos erő, a Svarc rejtelmeibe. Remek szereposztás, ügyefogyott cselekmény és könnyfakasztó poénok. Mondhatni kötelező darab, aki nem látta még az gyorsan pótolja be.

Nagy durranás filmek

Nagy durranás (1991)
Nagy durranás 2. – A második pukk (1993)Nagy durranás_paródia film

Volt idő, amikor még Charlie Sheen neve egyet jelentett a kasszasikerrel, ilyen volt például a Nagy durranás és a Nagy durranás 2. - A második pukk paródia filmek. Előbbiben a Top Gun, míg az utóbbiban Rambo sorozat szolgáltatta a sztori hátterét. Jim Abrahams rendezéseiben néha kissé erőltetett poénok viszik a prímet, de mindezek ellenére is roppant mókás tud lenni az egész. Ez leginkább a bugyuta, de mégis szerethető karaktereknek köszönhető. További érdekesség, hogy Jon Cryer és Rowan Atkinson is felbukkannak kisebb mellékszerepekben Charlie Sheen oldalán.

Csupasz pisztoly filmek

Csupasz Pisztoly (1988)
Csupasz pisztoly 2 ½ (1991)
Csupasz pisztoly 33 1/3 - Az utolsó merénylet (1994)
Csupasz pisztoly a (z)űrben. (2000)Csupasz pisztoly_paródia film

A sorozat alapötletét a Nagyon különleges ügyosztályból (1982) merítették, ahol Drebin hadnagy és egyes karakterek már láthatóak voltak. A többi már történelem. Leslie Nielsen alakításában megszületett Frank Drebin, a gránit állkapcsú, sziklakemény zsaru, a magasztos értékek utolsó megvesztegethetetlen védelmezője. Igazi ellenfele azonban csak kettő akad: két balkeze, melyek képtelennél képtelenebb helyzetekbe sodorják. A Csupasz pisztoly, köszönhetően a rengeteg képi és verbális poénnak, rengeteg kulturális utalással rendelkezik. Többek között a Casablanca, a Keresztapa, a Piszkos Harry, és az Aki legyőzte Al Caponét című filmeket figurázzák ki.

Horrorra akadva filmek

Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson (2000)
Horrorra akadva 2. (2001)
Horrorra akadva 3. (2003)
Horrorra akadva 4. (2006)Horrora akadva_paródia film

A Wayans fivérek filmje a Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson: a Péntek 13, a Halloween, a Sikoly, Tudom mit tettél tavaly nyáron, a Rémálom az Elm utcában a Mátrix és az Ideglelés című filmeket figurázza ki. A folytatásokban pedig az Átok, Poltergeist – A kopogó szellem, a Mission Impossible 2., A bárányok hallgatnak, Az ördögűző, A kör, a Jelek, a Fűrész, a Világok harca, a Millió dolláros bébi, és a Túl a barátságon is megkapja magáét az alkotóktól. Az ötödik rész csapnivalóan rosszra sikeredett, így az már nem kapott helyet a listánkba. Feledhetetlen jelenetek és nem utolsó sorban kőkemény hahotázásokat produkál ez a sorozat is.

Haláli hullák hajnala (2004)Haláli hullák hajnala_paródia film

A Haláli hullák hajnala egyfajta "romantikus komédia zombikkal", melyet Edgar Wright rendezett, a film főszereplői pedig Simon Pegg és Nick Frost. Pegg kelti életre Shaunt, aki a Winchester Pubban tölti a szabadidejének nagy részét legjobb haverjával. Édesanyjával, valamint mostohaapjával állandóan veszekszik és barátnőjére sem figyel oda eléggé. A lány megunja a helyzetet és dobja a félnótást. Főhősünk úgy dönt, hogy rendbe szedi az életét, de bánatára épp kitör egy zombiinvázió. A film mind a kritikusok, mind a mozi pénztárak előtt nagy sikert aratott. Görbe tükröt tart a Holtak hajnala és a többi hasonló zombi filmnek. Minden snittjében van legalább egy remek poén. A szövegek zseniálisak és az arcjáték miatt is végig mosolyog az ember miközben nézi. A két főszereplő alakítása pedig feledhetetlen.

Trópusi vihar (2008)Trópusi vihar_paródia film

Ben Stiller írta és rendezte a Trópusi vihar című szatírikus akció- és komédiafilmet, ami a vietnami katonafilmeket és Hollywood-ot parodizálja ki. Olyan színészek adták nevüket az alkotáshoz, mint Robert Downey Jr., Jack Black, Tom Cruise, Matthew McConaughey és Nick Nolte. A fő cselekmény egy csapat primadonna színész körül forog, akik egy vietnami háborúról szóló filmet készítenek. Amikor a csalódott író-rendező úgy dönt, hogy színészeit a dzsungel közepébe küldi, ahol már rá vannak kényszerítve, hogy színészi képességeikre hagyatkozva túléljék a valósnak "tűnő" akciót és veszélyt. Egyszerűen zseniális lett a végeredmény. Hatalmas beszólások, magukat parodizáló színészek, betegre nevetős jelenetek. Egy vérbeli profi munka Ben Stillertől és Robert Downey Jr.-tól, aki miatt már tudja az egész világ: Sose nyomjá' full kretént!

Megosztás facebookon