asdf

A 10 legjobb vámpíros film

  • Szerző: P. Kristóf
A héten újra támadnak a vérszívók a Vámpírakadémiában ezért összegyűjtöttük nektek a 10 kedvenc vámpíros mozinkat.

10. Penge

Penge

A Marvel vámpíris képregényéből készült akciófilmben Wesley Snipes egy olyan férfit alakít, akinek az anyját terhessége közben megharapta egy vámpír, így egyszerre rendelkezik a vérszívók és az emberek erősségeivel. Erejét az emberek védelmére használja és vadászni kezd az összes olyan fajtársára, akiben rossz szándék lakozik. A Penge egy összetett film, egyszerre képregényadaptáció, horror és akció, ami a Marvel produkcióiról nem nagyon mondható el. A film sikerességét az is mutatja, hogy két folytatást is kapott, a másodikat maga Guillermo del Toro készítette. 

9. Underworld

Underworld

Az Underworld című filmben összeeresztették a vérfarkasokat és a vámpírokat, akik évszázadok óta tartó harcban állnak egymással. Azonban nem csak úgy egymás torkának ugrasztották őket, hanem kerek eredettörténetet adtak hozzá, melyben minden lpéps meg van ideologizálva. Természetesen a szerelmi szál is elkerülhetetlen a két rivális faj között, de szerencsénkre nem egy nyálas Alkonyat-víziót láthatunk korhatáros filmbe ágyazva, hanem egy kőkemény sztorit. A film különlegessége számunkra, hogy nagyrészt hazánkban forgatták és még Görög Zita is feltűnik benne!

8. Az elveszett fiúk

Az elveszett fiúk

Joel Schumacher filmjének már csak azért is örülhetünk, mert ettől lett sztár Kiefer Sutherland, vagyis enélkül Jack Bauer sem lenne ma olyan, amilyen. Mindezek mellett azonban a vámpíros horror-vígjáték valóban egy nagyszerű film, amely egy testvérpár történetét meséli el, akik Kaliforniába költöznek, ott azonban tinédzser vámpírokkal kell szembeszállniuk. Egyszerre komoly, vicces és ijesztő, igazi vámpíros gyöngyszem. 

7. Vámpírnaplók

Vámpírnaplók

Bár elsősorban a filmekre koncentráltunk, de a Vámpírnaplókat nem bírtuk kihagyni, hiszen ez minden idők egyik legsikeresebb vérszívós sorozata. Az Alkonyat sikere után könnyű volt eladni a vámpír testvérpárral szerelmi háromszögbe keveredő lány történetét, így eleinte nem nyerte el a kritikusok tetszését, de a második évadra már őket is lenyűgözte. Bár itt is nagy teret kap a romantika, de korántsem abban a tinédzseres formában, hanem jóval komolyabb, ahogy a vámpírok sem csupán csillogó nőcsábászok. 

6. Engedj be!

Engedj be

A következő film egy igazán rendhagyó darab, ugyanis egy svéd drámával van dolgunk. Bár alapvetően egy vámpíros sztori, hiszen egy kisifúról szól, aki barátságot köt egy vámpírlánnyal, de ennél jóval több. Sokkal inkább szól kettejük barátságáról és az ebben rejlő problémákról, mint a vérszívásról, de persze a horror vonala sem hiányzik belőle. Megjelenése után rendkívül jó kritikákat kapott és számos díjat meg is nyert, sokak szerint minden idők egyik legeredetibb és legdrámaibb vámpíros alkotása.

5. Alkonyattól pirkadatig

Alkonyattól

A klasszikus filmtéma mellett Robert Rodriguez és Quentin Tarantino párosa sem tudott elmenni, hiszen a gengszterfilmek mellett hol élhetnék ki igazán vágyaikat a vérontás mesterei? Ráadásképp Tarantino a film egyik főszereplője is George Clooney oldalán, de láthatjuk táncolni a gyönyörű Salma Hayek-et is, persze utána vámpírrá változik és jól ránk ijeszt. Ezúttal nem szokványos vámpírokat láthatunk, de a történet sem mindennapos, amolyan tipikus Tarantino-Rodriguez film, csak ezúttal a kifolyt vért valaki meg is issza.

4. Az éhség

Az éhség

Tony Scott filmje az elsők között dolgozta fel a vámpírok szerelmi életét. Egy olyan nőről szól, aki szeretőiből táplálkozik, így ők is hosszú életet kapnak, de nem lesznek halhatatlanok. Ám amikor egyikük elkezd öregedni, akkor kénytelen egy orvos segítségét kérni, vagyis inkább rákényszeríti őt minderre. Drámai, romantikus, durva és a tetejében még David Bowie is szerepel benne, hát kell ennél több?

3. Interjú a vámpírral

Interjú a vámpírral

A fiatal Brad Pitt halhatatlan vámpírként elmeséli több száz évre visszanyúló történetét egy újságírónak. Végre egy igazán átfogó történet, amely nem csupán egy-egy problémára vagy helyzetre éleződik ki, hanem a lét minden aspektusába belemegy, megjárjuk vele együtt a poklok poklát és átértékeljük a halhatatlanság árát. Látványos, izgalmas, szívszorító, brutális, szerethető, olyan sokoldalú, hogy ennyi oldal már nincs is.

2. Nosferatu

Nosferatu

A némafilmek időszakában támadott először a vásznon a vérszívó szörnyeteg, méghozzá a Nosferatu című filmben. Ez jórészt Bam Stoker könyvén alapult, ami kifejezetten kedvező alapanyag volt, hiszen jórészt leírásokat tartalmazott. A film a korszak egyik legnagyobb hatású alkotása lett, elindította a vámpírfilmek hullámját, de ami a legfontosabb, megteremtette a műfaj azóta is használt alapjait.

1. Drakula

Drakula

Nem is kérdéses, hogy melyik filmet illeti az első helyezett. A mi drága Lugosi Bélánk a harmincas évek horrorlázának egyik legkiemelkedőbb alakja, a leghíresebb magyar Hollywoodban és neve egybeforrt a vérszívással. Ő minden idők leghatásosabb vámpírja, jobban mondva maga Drakula egy személyben. Filmjei úgy voltak ijesztőek, hogy egy csepp vért sem láttunk, minden félelmet színészi alakításával gerjesztett. A tekintete és a mozdulatai halhatatlanok, ezért a Drakula című 1933-as remekművét választottuk a legjobb vámpírfilmnek. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon