asdf

7 new york-i hely, amit imád Hollywood

  • Szerző: MoziStar
A Nagy Almának is becézett amerikai metropolisz a tengerentúli filmesek egyik kedvenc forgatási helyszíne. Évente legalább 30-40 közepes, vagy nagyköltségvetésű produkció jeleneteit itt veszik fel. Felidéztük a világváros pár ikonikus helyszínét, amelyhez számos filmemlék kötődik.

Central Park

A Manhattan szívében elterülő, közel 4 km² nagyságú park vígjátékoknak, akciófilmeknek, de még horroroknak is kiváló hátteret szokott nyújtani. Bruce Willis is itt szántotta fel a pázsitot a Die Hard harmadik részében, erre felé henyélt a napon Robin Williams a Halászkirály legendájában, illetve ijedt meg a furcsa külsejű hajléktalantól Macaulay Culkin a Reszkessetek betörők 2-ben. Sharon Stone-nak sincsenek annyira jó élményei a helyről, ahogy erről a Sliverben megbizonyosodhatunk.

Home-Alone-2-Lost-In-New-York
A Legfelsőbb Bíróság épülete

A robusztus oszlopsoráról ismert épület közkedvelt színtere a krimiknek, vígjátékoknak. Megfordult itt Al Pacino gengszterként a Carlito útjában, Gerard Depardieau a Zöld kártya francia bevándorlójaként és a kőkemény zsaru, Shaft bőrébe bújó Samuel L. Jackson is, amikor a városi nehézfiút szerette volna rácsok mögé dugni.washington_legfelsőbb_bíróság


Bloomingdale’s áruház

Ami Londonnak a Harrod’s, vagy Párizsnak a Lafayette, az a new yorkiaknak a Bloomingdale’s. Hatalmas áruválasztékkal hívogatja nap, mint nap a vásárlókat és a turistáknak is kötelező program városnézés közben. Olykor a filmesek is felfedezik maguknak a luxusáruházat, amelyben elsősorban romantikus filmek forognak. Bejárt ide Woody Allen a Manhattan-ben, összefutott előtte Anne Hathaway és Kate Hudson A csajok háborújában, de itt látta meg először egymást John Cusack és Kate Beckinsale is kesztyűvásárlás közben a Szerelem a végzetenben Bloomingdale’s


Brooklyn-híd

New York 1869 és 1883 közt épített hídja Manhattant köti össze a város egyik legnépesebb kerületével, Brooklynnal. Az impozáns függőhíd szerepelt a Francia kapcsolatban, a Bűbájban, a Hudson Hawkban, a Szükségállapotban, illetve a Kate és Leopold főszereplői, Hugh Jackman és Meg Ryan is romantikus pillanatokat éltek át a grandiózus építmény tövében, de a Szex és New York című sorozatban is feltűnik a híd.

Brooklyn híd_


Pláza Hotel

Az öt csillagos hotel szintén visszatérő helyszíne a hollywoodi filmeknek, de közben ádáz küzdelmet vív a másik helyi luxusszállodával, a Waldorf Astoriával a stábok kegyeiért. A Pláza némi előnyt élvez, mert már 1917-ben forgattak benne egy nagysikerű némafilmet. Az elmúlt évtizedekben pedig megfordult a falai közt Woody Allen (Annie Hall), Paul Hogan (Krokodil Dundee), Walter Matthau (Pláza Hotel), Robert Redford vagy Leonardo DiCaprio (A nagy Gatsby), de itt csábult el egy – egy légyottra Eddie Murphy is a Bumerángban.

leonardo-di-caprio-and-carey-mulligan-in-the-great-gatsby
Szabadság-szobor

A Hudson folyó partján, Liberty Island-on magasodó 46 méteres, masszív kő kolosszus, ami a franciák ajándékaként jutott el az Újvilágba, a legtöbbször használt new york-i szimbólum az amerikai filmekben, de még magyar stáb is forgatott a közelében a Valami Amerika második részében. A szobor látható volt többek közt az Egy nap New Yorkban című musicalben, a Funny Girlben, a Dolgozó lányban, a Sorsügynökségben, a Kötéltáncban és számtalan katasztrófa filmben rombolják le.

Szabadság szobor_


Time Square

Bármennyire is drága, a filmesek rendszeresen lezárják az amerikai metropolisz központjában található teret, ahol naponta több mint 330 ezer ember fordul meg, miután ez a város egyik pénzügyi és kereskedelmi központja. Összecsapott ezen a helyen Elektro és Pókember a Csodálatos Pókember második részében, üldözték erre felé a kísérteteket a Szellemirtókban, és bóklászott a neonfényes tér romjai közt Will Smith is a Legenda vagyok című zombifilmben, de táncolt itt Mila Kunis és Justin Timberlake is a Barátság extrákkal című film forgatásán.Time Square_

Megosztás facebookon