asdf

Teltházas Macbeth vetítéssel kezdődött az 5. Mozinet Filmnapok

  • Szerző: MoziStar
Október 7-én, este 7-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Macbeth premier előtti, teltházas gálavetítésével kezdődött az 5. Mozinet Filmnapok. Az eseményre többek között olyan közéleti személyiségek látogattak el, mint Osvárt Andrea, Kiss Diána Magdolna, Horányi Juli, Farkas Franciska és a filmben később a címszereplőt szinkronizáló Nagy Ervin.

A vetítést megelőzőn skót duda gondoskodott a megfelelő hangulatról, a vetítést követően pedig skót whisky- és ételkülönlegességek fogadták a jelenlévőket. A Macbeth-et (16) a Filmnapokon eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük, de október 29-én, az országos premier napján a feliratos mellett szinkronos változat is moziba kerül majd. A két főszerepre olyan szinkronszínészeket kerestünk, akik méltóak a vásznon feltűnő színészekhez, Michael Fassbender-hez és Marion Cotillard-hoz. Macbeth így Nagy Ervin hangján szólal majd meg, aki már többször is szinkronizálta az Oscar-jelölt színészt, Lady Macbeth-nek pedig Balsai Móni kölcsönzi a hangját. A mozikba Kállay Géza fordításában kerül a film, ugyanebből a fordításból keltette életre Lady Macbeth-et Balsai Móni a Magyar Színház előző évadjában. A színésznő így tökéletes választás volt a szerepre, a karakter minden rezdülését ismeri.

Az 5. Mozinet Filmnapokra az elkövetkező napokban két izlandi film alkotója is hazánkba látogat: a Kosok (16) Cannes-ban díjazott rendezője, Grímur Hákonarson, illetve a Tribeca Filmfesztiválon ünnepelt Fúsi (16) főszereplője, Gunnar Jónsson (aki nem mellesleg a Kosokban is feltűnik egy mellékszerepben).

A filmekhez és a Filmnapokhoz kapcsolóan október 10-én, szombaton este 10-től egy Skandináv buli veszi kezdetét a Fogasházban, amelyen Infragandhi és Žagar zenél majd. A buli ingyenesen látogatható, a helyszínen néhány meglepetéssel is készülünk a filmrajongóknak és a terveink szerint a két izlandi vendég mellett a Cowboyok francia rendezője, Thomas Bidegain is jelen lesz. Mivel szombat estig mind a három film már vetítésre kerül a Filmnapokon, reméljük sokan élnek majd a lehetőséggel és egy sör mellett osztják meg vendégeinkkel filmélményeiket vagy teszik fel azokat a kérdéseket, amelyek a közönségtalálkozókon nem hangzottak el.

Szombaton 16 órakor a Kosok két alkotója (Grímur Hákonarson rendező és Gunnar Jónsson színész) Fővárosi Állat- és Növénykertben stílszerűen örökbe fogad két rackajuhot, ezzel a gesztussal támogatva a magyar juhfajt, amely valószínűleg a honfoglalás óta a Kárpát-medencében él, de mára csak 5%-ot tesz ki az állományuk a magyarországi juhok között. A Kosok egy izlandi testvérpárról szól, akik egy völgyben tenyésztenek egy olyan birkafajt, amelyet egy betegség támad meg, ezért fennmaradásuk veszélybe kerül. A két testvér 40 éve nem beszélt egymással, de most össze kell fogniuk, hogy megmentsék a birkáikat. Az Állatkertben tartott örökbefogadás sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött.

Az egyes előadásokra már elővételben vásárolhatók jegyek a Művész és az Uránia mozik honlapjain.

Megosztás facebookon