asdf

Tavaly a Bosszúállók - Végtelen háború letarolta a magyar mozikat!

  • Szerző: MoziStar
A magyarországi mozik 13,98 milliós nézőszámmal tavaly 20,11 milliárd forintos bevételt értek el, így az egy évvel korábbihoz képest annak ellenére is 97 millió forintos többlet keletkezett a kasszákban, hogy együttesen 319 ezerrel kevesebben váltottak jegyet. - derült ki a Világgazdaság a Filmforgalmazók Egyesülete adatai alapján.
Tehát a kimagasló eredményeket hozó 2017-es esztendő után 2018 kisebb megtorpanást hozott, ami először is annak tudható be, hogy tavalyelőtt a Star Wars - Az utolsó Jedik csaknem 1,13 milliárd forintos bevétellel kasszát robbantott, a múlt évben azonban nem jelentkezett folytatással az űrben játszódó kultikus sci-fi. 2018-ban a Bosszúállók - Végtelen háború című film 897 millió forinttal nyerte az évet.
infinity-war-red-carpet3
A „Csillagok háborúja-mentesség” kedvező hatása, hogy a sikerfilmek között kevésbé koncentrálódott a bevételek eloszlása, hét alkotás is 500 millió forint felett zárt, szemben a 2017-es néggyel.

A magyar filmek közül tavaly egyik sem vonzott annyit nézőt, mint az előző évben a Kincsem, de így – 2017-hez hasonlóan – több mint egymillió néző választása esett magyar filmre, erre legutóbb 2008-ban volt példa. Emellett a hazai alkotások tavalyi nézettsége az országos elérésű televíziókban meghaladta a 26 milliót.
valami-ameika-3-herendi
2018-ban, a legsikeresebb magyar alkotás Herendi Gábor Valami Amerika 3. című vígjátéka volt 372 ezer nézővel - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel. A közlemény szerint a decemberben bemutatott, Goda Kriszta rendezésében készült BÚÉK című film mindössze három hét alatt mintegy 160 ezer nézőt csábított a mozikba. Nagypál Orsi első mozifilmjét, a Nyitva című párkapcsolati dramedy-t több mint 54 ezren nézték meg.
László-Nemes-Sunset-2018
Az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című alkotására közel 50 ezren váltottak jegyet. Jelentős siker volt Ujj Mészáros Károly thrillere, az X - A rendszerből törölve; Lengyel Balázs első mozifilmje, a Lajkó - Cigány az űrben című szatíra és Milorad Krstic akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő.

A 2017-ben bemutatott filmek közül tavaly is jelentős nézettséget ért el A Viszkis című Antal Nimród-film (327 ezer nézőből 2018-ban 57 ezer) és az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-film (138 ezer nézőből 2018-ban 47 ezer).
cinema_city_2016
A Filmalap által indított digitalizálási és filmfelújítási program részeként számos régi magyar klasszikus is újra moziforgalmazásba került 2018-ban, köztük Az én XX. századom című, első Enyedi Ildikó-film; Várkonyi Zoltán klasszikusa, az Egri csillagok és Bacsó Péter kultfilmje, A tanú. A régi magyar filmek össznézettsége a mozikban 2018-ban meghaladta a 45 ezret. A közlemény kitér arra is, hogy 2018-ban a klasszikus és új magyar alkotások nézettsége az országos elérésű televíziókban meghaladta a 26 milliót. Kiemelkedő eredményt értek el A Viszkis, a Pappa Pia, a Valami Amerika 3, a Coming out, A martfűi rém és a Dumapárbaj című Filmalap-támogatással készült alkotások.
Megosztás facebookon