asdf

Piedone, a zsaru

  • Szerző: Simon
Bud Spencer ezen a héten ünnepli 85. születésnapját. Nem is lehetne más a heti kedvencünk, mint ikonikus karakterének első filmje a Piedone, a zsaru.
Rizzo felügyelő (Piedone - Bud Spencer) Nápoly kikötői körzetének nyomozója. Egyéni stílusban rendezi a dolgokat a körzetben, nem hord fegyvert, ha meg kell oldani egy vitát vagy szavakkal vagy hatalmas öklével teszi. De így szereti mindenki, legyen az egy sarki kocsmáros, vagy a környék Csonkakezű néven ismert bandavezére. A "boldog" kiegyensúlyozott egymás mellett élés egészen addig tart, amíg fel nem tűnik a hirtelen meggazdagodott, fiatal, jóképű Báró, aki szeretné bevezetni és uralni a nápolyi kábítószer piacot. Fiatalos hozzáállásával nem tiszteli a régi bandavezéreket és megpróbál egyeduralomra törni.
piedone a zsaru03
Először prostikkal terjeszti a drogot, azok kuncsaftjai felé. Ha valamelyik lány nem hajlandó terjeszteni, akkor azt véresen megtorolja. Rizzo felügyelő ebből először csak annyit vesz észre, hogy az egyik lánnyal csúnyán elbántak. A nyomok egyérelműen a Báróhoz vezetnek. Mivel tudja, hogy a jog útján nem lehet egy ilyen nagy stílű bűnözőt lecsukatni, a maga módszerével - pár jól irányzott pofonnal, amelyek még Van Damme-ot is leterítenék - rendezi a problémát. Rizzo felügyelő számára is csak később lesz világos, hogy a háttérben ennél sokkal nagyobb dolog kezd körvonalazódni. Míg a bandák berkeiben a Báró, addig a rendőrségen belül Dr. Tabassi, az új rendőrfőnök új módszerei és Rizzo felügyelő egyedi stílusának megregulázása okoz gondot. Rizzo felügyelő persze tesz arra, mit szeretne az új főnök és az újabb bizonyítékok érdekében a megszokott módszerekkel és hatalmas taslik kíséretében faggatni kezdi a Bárót. Sajnos ezt már nem tudja tovább tűrni a rendőrfőnök és felfüggeszti Rizzot.
piedone a zsaru02
Bár ez nem akadályozza meg Rizzot, abban hogy felgöngyölítse az esetet, és segítséget kérjen a helyi bandáktól, mivel tudja, azok hamar kiszorulhatnak Nápoly utcáiról és eljöhet az az idő, hogy el kell menniük dolgozni. Ezt egyik sem szeretné. A filmben rendszeresen feltűnik Rizzo felügyelő egyik segítője a púpos Peppino, aki némi aprópénzért információ morzsával látja el a nagy embert. Sajnos az utolsó információját akkor adja át Rizzonak, amikor azt olyan fülek is hallják, akiknek nem kellene, és a maffia szabályai szerint megölik. De a púpos még a halálában is súg Rizzonak és ezzel sikerül megoldani az ügyetm kiderül, hogy a Báró mögött nemcsak a marselle-i fiúk állnak, és a rendőrfőnök nem hülye, csak naivan hisz a jogrendben és hogy Rizzo felügyelő az egész drogbandával végezni tud hatalmas pofonjaival.
Piedone-a-zsaru-1
A film ma két szinkronnal látható, de nem kétséges, hogy mindekinek a Bújtor István féle verzió jön be jobban. Ha megfigyeljük, a helyi svindlis világ tagjait, mindig valamilyen gúny névvel illetik:  Csonkakezű, Púpos, Báró. Rizzo gúny neve a Piedone. És, hogy miért hívják Piedonénak, azt mindenkinek magának kell kitalálnia. Ki ne szeretné Bud Spencer-t?! Mackós termete és hatalmas pofonjai mindenkit lenyűgöznek, minden gyermek álma, hogy egyszer ő legyen a kedves, de legerősebb Bud Spencer. Piedone a vicces pofozkodós film, amin generációk nőttek fel.
Megosztás facebookon