asdf

Pi Magyarországon

Az Oscar-díjra jelölt indiai klasszikus zene csillaga, Bombay Jayashri március 24-én Budapesten az Átrium Filmszínházban és 25-én Kecskeméten koncertezik. A már több mint fél milliószor letöltött Pi altatódalának szövegét is a művésznő írta. Ez az első tamil nyelvű dal, amit Oscar-díjra jelöltek. A milliók által csodált énekesnő nemcsak hagyományőrzésre törekszik, hanem meg is kívánja újítani a klasszikus stílust. Az éneklés mellett zenét ír filmekhez és balettekhez, valamint jótékonysági tevékenységet folytat. Részvételével Ang Lee filmjében Jayashri új hallgatókat szeretne szerezni a karnatikus zenének.

Bombay Jayashrijpg

Magyarországra az énekesnő kedvenc indiai-finn produkcióját hozza. Jayashri évek óta dolgozik Eero Hämeenniemi finn zeneszerzővel. Az együttműködés gyümölcse indiai és európai hagyományokat ötvöző világzene. A jelenlegi produkcióban a 19. századi, de ma is rendkívül népszerü Mirza Ghalib urdú nyelvű szerelmes verseit dolgozta fel Hämeenniemi. Jayashri árnyalatokban gazdag mély hangja különösen finoman illik a szerelmes versek érzelemvilágához. Az énekest egy ritka összeállítású együttes kíséri, amelybe két viola da gamba és egy lant mellett tabla is tartozik. Az előadó együttes más tagjai is neves művészek. Markku Luolajan-Mikkola és Mikko Perkola világszínvonalú viola da gamba játékosok, akik rendszeresen fellépnek Európa, Ázsia és Amerika legrangosabb fesztiváljain. Eero Palviainent több neves együttes (pl. a L’Arpeggiata) tagjaként ismerik. Sai Shravanam virtuóz tablajátéka rendkívül magával ragadó.

Sab kahân? (Hová lettek?) – dalciklus Mirza Ghalib verseire, zene Eero Hämeenniemi Március 24-én 19.30 órakor az Átrium Film-Színházban (Margit körút 55) Március 25-én 19 órakor a kecskeméti evangélikus templomban

A szerencsés érdeklődök a https://www.facebook.com/MozICom oldalon keresztül jegyeket nyerhetnek a kivételes csemegének ígérkező eseményre: ennél közelebb valószínűleg sosem kerülhetnek majd a Pi élete világához.

Megosztás facebookon