asdf

Ollókezű Edward

A legendás Tim Burton ezen a héten ünnepli születésnapját (augusztus 25.), és mi mással tisztelegnénk előtte, minthogy egy Tim Burton kultfilmet választunk heti kedvencünknek.

Ez a zseniális ember rengeteg olyan filmmel ajándékozta meg a világot, melyek a filmkészítés íratlan szabályait is mellőzte. Teljes mértékben sajátos stílust alakított ki. Tim Burton 1989-es Batman-je hatalmas sikereket ért el. Majd 1990-ben életében először teljesen szabad kezet kapott, így nemcsak rendezőként, hanem producerként és társforgatókönyvíróként is megalkotta minden idők legszebb "meséjét". Ez a felnőtteknek szóló mese tele van gyönyörű, hátborzongatóan szép pillanatokkal. Talán nem véletlen, hogy első különc szerepével lett egy csapásra híres Johnny Depp, az Ollókezű Edward igazi kultfilm.

edward0

Egy tudós gondolkodó és élő fiút tervez magának, már szinte teljesen kész van vele, mikor hirtelen elragadja a halál. Edwardnak csak a kezei hiányoznak, azokat ollókkal pótolta ki addig a professzor. A film hangulata magávalragadó. A történetben ugyan a szereplők nem túl érdekesek és a kisváros élete is unalamas, míg fel nem fedezik a város fölött álló kastélyt, ahol sövényszobrok díszítik a kertet. A félelmetesnek tűnő helyen bújkál Edward. A magára maradt fiút végül egy asszony fogadja be, aki hisz abban, hogy jó lelke van, és nem riad meg a "kezétől". Szép lassan a városlakók is megkedvelik, a probléma akkor kezdődik, amikor Edward beleszeret az otthont adó Peg lányába.

edward_scissorhands

Igazi Tim Burton stílusú mese, ami a magányos lelkekről szól. Johnny Depp annyira jól játszotta szerepét, hogy egyből Golden Globe-ra jelölték érte. Depp valóban kiválóan alakítja a figurát. Egy "egyszerű" smink alatt lényegében egyetlen arckifejezéssel kénytelen játszani. Egy pillanatra sem játssza túl a szerepet, a szemével, a mozdulataival mutatja be a szeretetre éhes, magányos figurát. Edward a kisvárosi létbe sem igazán tud beilleszkedni. A gondoskodó anyuka és annak lánya (Winona Ryder) próbál segíteni neki.

edward_scissorhands0

Kezdetben Edward egyfajta szenzáció a városban, ollótechnikáját kihasználva próbál érvényesülni és az emberek kedvére tenni. Később, mikor már nincs rá szükség, a lakók elfordulnak tőle, veszélyes emberként kezelik. Kim azonban látja benne a jót. A lány gátlástalan pasija mindent elkövet, hogy Edwarddal kiszúrjon, emiatt a város is ellene fordul. Végül Kim és Edward is belátja, hogy az ollókezűnek az a legjobb, ha vissza megy a kastélyba. Edward magányában jégszobrokat farag szerelméről, akit azóta sem látott és azért esik a hó. 

edward_scissorhands15

Az Ollókezű Edward Burton életművének egyik csúcsa. A történet egyszerű, de a film hangulata és üzenete mindenki számára elgondolkodtató.

Megosztás facebookon