asdf

Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi

  • Szerző: P. Kristóf
George Clooney és Matt Damon legújabb filmje, a Műkincsvadászok csütörtöktől látható a hazai mozikban, így heti kedvencünknek első közös filmjüket választottuk.

Steven Soderbergh 2001-ben megrendezte karrierjének egyik legsikeresebb alkotását, amikor feldolgozta az 1960-as A dicső tizenegy című filmet. Ennek Frank Sinatra és a Rat Pack többi tagja volt a főszereplője, akik a kornak pontosan akkora sztárjai voltak, mint a feldolgozásban látható válogatott gárda. Ezúttal George Clooney alakította azt a bizonyos Danny Ocean-t, aki a film elején frissen szabadul a börtönből. Amíg a sitten ült, pár dolog megváltozott odakint, például felesége összejött egy kaszinótulajdonossal. 

Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi

Mivel nem ért semmi máshoz és szeretett nejét is vissza akarja kapni, ezért elhatározza, hogy összehívja azt a bizonyos tizenegy főt, akikből szupertolvaj csapatát állítja össze. Így kerül képbe legjobb barátja, Rusty (Brad Pitt) és a gazdag egykori kaszinótulajdonos Reuben (Elliott Gould). A tervük a lehetetlennel egyenlő, egy időben akarják kirabolni Las Vegas három legnagyobb kaszinóját, az MGM-et, a Bellaggio-t és a Mirage-t. Teljesen véletlenül Danny ex-neje, Tess (Julia Roberts) pont ezeknek a kaszinóknak a tulajával, Benedict-tel (Andy Garcia) jár. A biztonsági intézkedések komolysága miatt Reuben először visszakozik, de végül rájön, hogy ezzel ő is visszavághat a konkurenciát jelentő Benedict-nek így végül ad nekik pénzt a terv kivitelezésére.

Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi

Ahogy anno a Rat Pack esetében, így itt is barátok voltak a színészek a való életben is. George Clooney és Brad Pitt meglehetősen közel állnak egymáshoz, míg Elliott Gould a Jóbarátok című sorozatban Pitt akkori feleségének, Jennifer Aniston-nak az apját alakította. Ehhez a gárdához csatlakozik a fiatal zsebtolvaj Linus (Matt Damon), a beépített ember Frank (Bernie Mac), a két bolond mechanikus Virgil (Casey Affleck) és Turk (Scott Caan), az elektronikai zseni Livingston (Eddie Jemison), a robbantós Basher (Don Cheadle), az öreg Saul (Carl Reiner) és végül a gumiember Yen (Shaobo Qin).

Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi

Miután összeállt a banda, egy rendkívül csavaros és izgalmas, de mindvégig humoros rablós mozi veszi kezdetét, ahol sokszor a nézőt éppen annyira átverik, mint azokat, akiket ki akarnak rabolni. A szupersztárokból összeálló csapatnak, a remek forgatókönyvnek és a rendkívül laza stílusának köszönhetően óriási siker lett, a 2001-es év ötödik legtöbb pénzt kereső alkotása. Nem csak a közönséget, de a kritikusokat is levette a lábáról annak ellenére, hogy a rendező többi munkája jóval mélyebb társadalmi témákat boncolgatott, így ez viszonylag közönségfilmnek számít. A sikernek köszönhetően a film trilógiává bővült, egy ideig a negyedik rész lehetősége is felmerült, de ezt később a rendező és Clooney is cáfolta. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon