asdf

Meghalt Bernardo Bertolucci Oscar-díjas rendező

Az olasz filmrendező hétfőn reggel hunyt el. A szomorú hírt, sajtósa, Flavia Schiavi tudatta a Variety-vel. Bertolucci Rómában halt meg, hosszú betegeskedés után.
A 77 éves Bernardo Bertolucci a rákkal vívott hosszadalmas harcot, több mint egy évtizede kerekesszékben ült, miután 2003-ban sikertelenül műtötték meg porckorongsérve miatt. Bertolucci olyan filmekkel vált ismertté, mint az Utolsó tangó Párizsban, az Álmodozók, Az utolsó császár vagy A megalkuvó.
Bernardo-Bertolucci-3
Első filmjét 1962-ben rendezte, A kaszás című krimit (La Commare Secca), amely egy prostituált meggyilkolásáról szól és a velencei filmfesztiválon mutatták beÍróként közreműködött a legendás western, a Volt egyszer egy vadnyugat elkészítésében is, első nagy sikerét pedig az 1964-ben bemutatott Forradalom előtt című filmjével aratta. 1970-ben kapta meg az első Oscar-jelölését A megalkuvó című filmjéért, amelyben a főszereplő értelmiségi Marcello (Jean-Louis Trintignant) Mussolininek kémkedik, és azt a küldetést kapja, hogy ölje meg egykori tanárát, aki antifasiszta. A megalkuvó-t remekműnek tartják, a film bevallottan inspirálta a hollywoodi filmrendezőket, úgy mint Steven Spielberg-et, Martin Scorsese-t és Francis Ford Coppola-t. Bertolucci 1988-ban hatalmas sikert aratott Az utolsó császár című filmjével, amely összesen 9 Oscar-díjat érdemelt, ebből a legjobb rendezőnek és legjobb filmnek járó elismerést vehette át. 1972-ben debütált Bertolucci talán legfontosabbnak tartott és a legtöbbet emlegetett filmje, az Utolsó tangó Párizsban, amelynek forgatókönyvéért szintén Oscar-jelölést kapott. 
bernardobertolucci_director
Utolsó munkáját, az Én és te című filmet 2012-ben fejezte be. Bernardo Bertolucci az olasz filmek egyik úttörője volt Michelangelo Antonioni, Federico Fellini és Pier Paolo Pasolini mellett, akik mind eljutottak Hollywoodig is.
bernardo-bertolucci-2018
Bernardo Bertolucci Parmában született 1941-ben egy költő és egy tanár gyerekeként, irodalmi környezetben nőtt fel. A rendező élete során az Oscar-díj mellett számos elismerésben részesült: Golden Globe, Arany Medve, Arany Pálma, Ezüst Szalag, BAFTA- és César- és Európai Filmdíjat kapott.
bernardo-bertolucci-luna
Nyugodjon békében!
Megosztás facebookon