asdf

Kiosztották a Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál díjait

  • Szerző: MoziStar
Szerdától szombatig mutatták be a Toldi moziban a Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott 33 magyar és 15 nemzetközi rövidfilmet. A fesztivál utolsó napján, vasárnap ismétlő vetítéseken lehetett megnézni a fesztiválon vetített magyar filmeket. Vasárnap 18.00 órakor adták át a fesztivál elismeréseit.

A március 25-29. között megrendezett Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül teltházasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

A magyar versenyszekció zsűrije, amely a legjobb kísérleti és kisjátékfilmről, illetve a legjobb animációs filmről döntött, vasárnap este, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentette be döntését. A zsűri tagjai Tamara Kolaric (horvát filmkritikus), Thibaud Bracq (a francia Premiers Plans filmfesztivál válogatója) és Fabricius Gábor (filmrendező, író) voltak. A magyar válogatásban a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Szilágyi Fanni alkotása, a Kamaszkor vége című film kapta, amely egy felnőtté válás történetét mutatja be 13 percben. "Fontos es intim történet, amely párhuzamos viszonyrendszerek sokaságát építette fel gyorsan és hitelesen a magyar groteszk hagyományaiból, mégis elindulva egy sajátos nyelv irányába” – indokolta döntését a zsűri.

A díjnyertes alkotások:

Szilágyi Fanni: Kamaszkor vége - Legjobb magyar kisjátékfilm

kamaszkor04_

Egy kétpetéjű ikerpár két kamaszkorú tagja a strandon találkozik egy vadidegennel. A fiú eddig számukra ismeretlen vizekre evez velük. Életükben először ütköznek az érdekeik, és tapasztalnak meg ellentétes érzelmeket egymás mellett, egymás iránt.

Kreif Zsuzsi – Zétényi Bori: Limbo-Limbo Travel - Legjobb magyar animáció

Limbo-Limbo Travel

Egy csoport nő elmenekül egy skandináv nagyvárosból és a férfiaktól, akik már semmilyen érdeklődést nem tanusítanak irántuk. A Bajusz-sziget szürreális világába érkeznek, ahol apró termetű férfiak élnek harmóniában egymással és környezetükkel.

Daisy Jacobs: The Bigger Picture - Legjobb nemzetközi kisjátékfilmDaisy Jacobs_The Bigger Picture

Animációs film két testvérről, akik idős anyjukat ápolják. A kedélyes és szerető Robert azonnal menekülőre fogja, amikor gyakorlati tennivaló akad a házban, a kötelességtudó Nick viszont mindent elvégez, amit haragos anyja elvár tőle. Az asszony nem könnyíti meg a dolgukat. A rövidfilm gyakorlatilag bejárta az egész világot, többek közt a Legjobb Animációs Rövidfilm BAFTA-díjával, és Oscar-jelöléssel is jutalmazták.

Lichter Péter: Rimbaud - Elismerő oklevél a sajátos közlési és filmnyelvi kísérletéértLichter Péter_Rimbaud

A Rimbaud több mint harminc tekercs Super 8-as családi felvétel és három költő által írt narráció segítségével rekonstruálja a költő három kontinensen átívelő utazását.

Barbara Ott: Sunny - Elismerő oklevél egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáértBarbara Ott_ Sunny

Hajo 19 éves és most született gyereke, akiről ő gondoskodik. A barátokkal való bulizás helyett pelenkát cserél és anyukát játszik. Dolgozni szeretne és pénzt keresni: van egy terve is, de ez azzal jár, hogy veszélybe sodorja gyermekét.

Nagy V. Gergő: Erős áll - A pitchfórum legjobb filmterveNagy V. Gergő_Erős áll

Egy harmincas férfi fantomképet készít a rendőrségen az alkalmi nőjéről, aki meglopta és szó nélkül elhagyta. De kiderül, hogy sem az állára, sem az orrára nem emlékszik rendesen.

A legjobb magyar animáció a Kreif Zsuzsi – Zétényi Bori alkotópáros Limbo-Limbo Travel című, 17 perces filmje lett. "Különleges és valószerűtlen atmoszférateremtő ereje miatt, amihez felhasználta az animáció összes eszközét a zenétől a képi ritmusig, hogy pofátlanul jófej hangulattal szórakoztasson”.

Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint. A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Horváth Lili (rendező, forgatókönyvíró), Taschler Andrea (producer) és Wim Vanacker (belga producer, rendező, a European Short Pitch vezetője) voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm a brit Daisy Jacobs The Bigger Picture című, 7 perces alkotása lett. Elismerő oklevelet kapott a német Barbara Ott Sunny című filmje egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáért.

Az első magyar pitchfórumra péntek délután került sor a KUBIK közösségi irodában, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 50 pályázatból a kiválasztott tervek a szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel, Lovas Balázs, Pusztai Ferenc, Ruttkay Zsófia és Simó György voltak. Az eseményt Gulyás Márton moderálta. A 300.000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Nagy V. Gergő Erős áll című filmterve kapta. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el, a díj és az esemény egyik fő támogatója a Mirage Film, Lovas Nándor cége.

Megosztás facebookon