asdf

Juliette Binoche a 2016-os CineFest díszvendége

A 13. Jameson CineFest, Magyarország vezető filmfesztiválja ismét az év legjobb filmjeivel, premierekkel, sztárokkal, filmtörténeti programokkal, koncertekkel és bulikkal várja a közönséget.

Az Oscar-díjas színésznő, Juliette Binoche lesz a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának sztárja: Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Három szín: Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowski-ról, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

juliette-binoche-4

Az elmúlt években a Jameson CineFesten volt a magyar premierje az Arany Pálma-díjas Adele életének, a Sráckornak, az Oscar-díjas Whiplashnek és a Love 3D-nek, hogy csak néhány filmet emeljünk ki a rendkívül gazdag programból. A Jameson CineFest mára a régió egy legfontosabb filmes fórumává, a nagy tehetségek és tapasztalt művészek találkozóhelyévé vált.  Miskolc vendége volt már például Kevin Macdonald (a Miskolcon született világhírű, Oscar-díjas Emeric Pressburger Oscar-díjas unokája), Sɬawomir Idziak, a legendás lengyel operatőr, Agnieszka Holland, az Európai Filmakadémia igazgatója, az iráni vizuális művész, Shirin Neshat, az argentin születésű innovátor, Gaspar Noé, továbbá a független amerikai filmes generáció olyan kiemelkedő reprezentánsai, mint például az azóta Star Wars-rendezővé avanzsált Colin Trevorrow, vagy az Oscar-jelölt Benh Zeitlin. 2015-ben az CineFest életműdíját Claudia Cardinale kapta.

Krzysztof_Kieslowski_Harom_szin_Kek_sajto2

A Jameson CineFest fesztivál CineClassics-blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Krzysztof Kieslowski mindhárom utolsó filmje szerepel: a Három szín: Kék szeptember 9-i vetítését 10-én este a Három szín: Fehér, 11-én a Három szín: Piros követi. A program a Francia Intézet és a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg. A fesztivál sztárvendégét, a Három szín: Kék főszereplőjét, Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de – többek között – óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere és a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas művész olyan nagyágyúkkal forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.

Krzysztof_Kieslowski_Harom_szin_Kek _sajto1

A Háromszín, ez az egyetemes filmtörténetben is egyedülálló trilógia (1993-1994) mintegy negyven díjat nyert a világ legrangosabb fesztiváljain. A Kéket Velencében, a Fehéret Berlinben, a Pirosat Cannes-ban mutatták be, és egy Arany Oroszlán, több César, egy Ezüst Medve, az Independent Spirit Award, négy Golden Globe- és három Oscar-jelölés (köztük a legjobb rendezőnek járó) is mutatják, hogy ez a különleges vállalkozás páratlan visszhangot váltott ki. A gyönyörű képek és a talányos történetek mélyén komoly kérdések fogalmazódnak meg. Mit gondolunk a modern Európa olyan alapértékeiről, mint a szabadság, egyenlőség és testvériség? A három film egymásba játszó, egymást átszövő motívumrendszere hosszú elemzésekre csábít. A Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a CineClassics közönsége most, húsz évvel később, újranézheti, újra felfedezheti és újraértékelheti egy nagy rendező testamentumát. Kieslowski filmjei és kérdései, aktuálisabbak, mint valaha – és ezt Juliette Binoche is fontosnak tartja.

13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
2016. szeptember 9-18.

Művészetek Háza
Miskolc, Rákóczi u. 5.

Megosztás facebookon