asdf

Januártól ezen az Oscar-esélyes filmen sírhatunk

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: Vertigo
Január 28-án érkezik a magyar mozikba az év egyik legjobbnak tartott filmje, Lenny Abrahamson A szoba című alkotása a Vertigo Média forgalmazásában. A szoba Emma Donoghue Man Booker-díjra jelölt nemzetközi bestsellerének azonos című adaptációja, amelyet az Oscar-díj egyik esélyesének tartanak a fontos kategóriákban.

A szoba Emma Donoghue világsikert aratott bestsellerének filmfeldolgozása, s a regény hű adaptációját biztosítja, hogy az írónő maga írta filmre könyvét. Történetében egy ötéves kisfiú, Jack (Jacob Tremblay) és édesanyja (Brie Larson) évek óta egy szobában él bezárva. Az anya igyekszik gyerekét megkímélni fogva tartójuk rémségeitől, ám a kisfiú ötödik születésnapja után elég idősnek tartja ahhoz, hogy a segítségét kérve végre megszökjenek a rabságból. Szabadulásuk után a társadalomba és a családba való visszailleszkedésük közel sem olyan zökkenőmentes, ahogy elképzelték.

room1

A szoba világpremierje a rangos 40. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a közönségdíjat.

"Ez az elismerés az Oscar-díj fokmérője, az elmúlt években a 12 év rabszolgaság, A király beszéde, a Gettómilliomos, és az Amerikai szépség is úgy nyert legjobb film Oscar-díjat, hogy előtte Torontóban diadalmaskodott." - írja a hazai forgalmazó.

room2A film rendezője, Lenny Abrahamson korábban a Frank című filmmel érdemelt ki szakmai elismerést. Szakmai vélemények szerint a főszereplő Brie Larson a legjobb színésznő Oscar-versenyében jelenleg abszolút favorit, csakúgy mint a forgatókönyv-adaptációk között Emma Donoghue.

 

A szoba a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon is közönségdíjat nyert, és a Brit Függetlenfilm díjátadón a legjobb nemzetközi függetlenfilm díj kategóriában érdekelt, Brie Larsont pedig jelölték Gotham-díjra a legjobb színésznő kategóriában. A kedden közzétett 31. Independent Spirit Awards jelöltek között A szoba három kategóriában is érdekelt (legjobb színésznő, legjobb vágás, legjobb első forgatókönyv). A díjszezon még csak most kezdődik, és sokak szerint Jacob Tremblay nevét is sokat fogjuk még hallani, akinek alakítását az elmúlt évek legjobb gyerekteljesítményeként emlegetik a kritikusok és a szakma.

A szoba január 28-tól látható országszerte a hazai mozikban. 

Megosztás facebookon