asdf

Hollywood ismét díjazta az Argo-akciót!

A hétvégén átadták a PGA (Producers Guild of America) és SAG (Screen Actor Guild) díjait. A Golden Globe után az amerikai produceri kamara (PGA) és a színészi kamara (SAG) díjai módfelett tekinthető az Oscar-díj előrejelzőjének. Ugyanis a kamarai tagok többsége az Oscart odaítélő Amerikai Filmakadémiának is tagja. 

PGA-díjak

A Legjobb animációs film a Rontó Ralph lett, így a kritikusok után a  producerek is ezt a művet választották a legjobbnak, kérdés, hogy a Golden Globe-n diadalmaskodó Merida mennyi eséllyel indul majd az Oscaron.

ben_affleck_film_critics_awards_-_h_2013

Ben Affleck

A Legjobb film pedig ezúttal is Az Argo-akció lett, így a Critic’s Choice, illetve a Golden Globe után 3-ból 3 díjat zsebelt már be. Az Akadémiánál 12 jelöléssel van fölénye a Lincolnnak? Előzetes találgatások szerint az Oscaron tarolni fog a Lincoln, mégis Az Argo-akció  zsebeli be a díjakat.

Legjobb producer (dokumentumfilm):Seaching for Sugarman

Legjobb producer (drámai sorozat):Homeland

Legjobb producer (vígjáték sorozat):Modern Family

Legjobb producer (valóságshow):American Masters

Legjobb producer (talkshow):Stephen Colbert

Legjobb producer (PGA Competion TV-díj):Amazing Race

SAG-díjak

A SAG legjobb szereplőgárda díját pedig szintén Az Argo-akció vitte haza. Nagy meglepetés volt, mert sokkal valószínűbbnek tűnt, hogy a minden színészi kategóriában Oscar-jelölést begyűjtő Napos oldal-t, A nyomorultak csapatát vagy aLincoln-t díjazzák.

Az Oscar-jelölések kihirdetésekor Az Argo-akció azért sem tűnt komoly esélyesnek, mert bár a legjobb film díjára jelölték, de Ben Affleck nem kapott jelölést a rendezői kategóriában. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, kire voksolnak a producerek: a PGA-díjat 1990 óta adják át, és eddigi 23 évből 16-ban a PGA díjazottja kapta a legjobb film Oscarját is.

daniel-day-lewis-sag-awards-jan-27-2013

Daniel Day-Lewis

A SAG a legjobb férfi alakítás díját Daniel Day-Lewisnak ítélte Abraham Lincoln megformálásáért, a legjobb színésznő Jennifer Lawrence lett aNapos oldal-ért, a legjobb férfi mellékszereplő Tommy Lee JonesLincoln-ban nyújtott alakításáért, a legjobb női mellékszereplő pedig Anne Hathaway A nyomorultak-ért.

anne-main

Anne Hathaway

Legjobb színész (minisorozat vagy tévéfilm):Kevin Costner, Hatfields & McCoys

Legjobb színésznő (minisorozat vagy tévéfilm):Julianne Moore, Versenyben az elnökségért

Legjobb színész (dráma):Bryan Cranston, Breaking Bad

Legjobb színésznő (dráma):Claire Danes, Homeland

Legjobb színész (vígjáték):Alec Baldwin, 30 Rock

Legjobb színésznő (vígjáték):Tina Fey, 30 Rock

Legjobb szereposztás (dráma):Downton Abbey

Legjobb szereposztás (vígjáték):Modern család

Legjobb kaszkadőrgárda:Trónok harca

AlecBaldwin_sag

Alec Baldwin

Az biztos, hogy hosszú évek óta nem volt olyan izgalmas az Oscart megelőző egy hónap, mint most lesz, hiszen a legjobb film díja sokkal bizonytalanabb, mint az előző években. Az Oscar-díjkiosztó február 24-én lesz.

Megosztás facebookon