asdf

Herkules (Kevin Sorbo)

  • Szerző: Medve Pál
2014-es évben a görög mitológia legkarakterisztikusabb hősét háromszor láthattuk idén a magyar mozivásznakon. Idén újra pörögnek Herkules különböző epikus kalandjai, de most emlékezzük meg a bő 10 évvel ezelőtti kultsorozatról, amiben Kevin Sorbo alakította a görög félistent.

Jöhet Dwayne 'The Rock' Johnson (Herkules), Kellan Lutz (Herkules legendája) vagy John Hennigan (Herkules: Feltámadás), de az igazi mitikus hős mindig is a 90-es évek izomkolosszus sorozat sztárja lesz, Kevin Sorbo.  A norvég származású, viking testalkatú maszkulin férfihős a tökéletes Herkules megformálójává nőtte ki magát a 90-es évek TV és VHS korszakában. Sorbo TV-s munkássága főleg hazánkban vált kultikussá, a rendszerváltás után átvett nyugati "low budget" kalandor, fantasy szériák tökéletesen kiszolgálták az akkori igényeket. Ma már viccesnek hatnak a zs-kategóriás "pusztai" Herkules kalandjai , de ne felejtsük el, hogy a bő 20 évvel ezelőtt született generáció igazi lelkes hősei voltak. Ma, egy üvöltő Dwayne Johnsont nem lehet összehasonlítani Sorbo tengerkék szemű macsójával.

Kevin-Sorbo-image-kevin-sorbo-36424680-1600-1277

A 4 teljes évadot megélt Herkules széria 1995-ben indult hódító útjára. A gyerekcipőben járó látványsorozatok komputer animációja fontos alapokat fektetett le a mai szériák vizuális effektjeihez. A görög mitológiát boncolgató kalandokat többnyire kaszkadőrökkel vették fel és szinte csak valós akciót láthattunk egy varázslatos hangulatú világban. Herkules a szériában kapott maga mellé egy tipikus esetlen társat is - a 90-es évek tipikus buddy-movie zsánere -, hogy mindig legyen valakit megmentenie, vagy esetleg lelki szennyesét elbeszélnie. Sorbo a maga nemes egyszerűségével gyerekkorom legfantasztikusabb mitikus hősét formálta meg, ami a ma már felnövő generáció meghatározó hőse volt. A TV-szenny éra előtt a Kinght Rider, Xena és Dallas sorozatok mellett bebizonyította a 90-es évek Magyarországát egyre inkább elárasztó nyugati popkultúrának, hogy van még lélek és tanítás a történelmi fantasy zsánerben.

795625028661588806

További kultikus kalandsorozat volt a Xena a harcos hercegnő, ahol a bátor amazon (Lucy Lawless) igyekezett kiszolgálni a férfi közönség igényeit is. A széria ugyanazt a koncepciót követte, mint a Herkules, megkaptuk a főhősnő mellé a bugyuta társat és az ellenségek is mind-mind természetfeletti erővel rendelkeztek. A két fantasy "szuperhős" több crossoverben is összecsaptak, hogy a teljes nézőközönség szükségleteit kielégítsék. TV-filmekben és egymás sorozataiban is rendszeresen vendégszerepeltek.

G_X_H_I

Sorbo "színészi" karrierje ma már eléggé leáldozóban van, többnyire az amerikai B-filmek mellékszerepeit vállalja él, de néha-néha minőségi sorozatokban is feltűnik egy-egy epizód erejéig. Lucy Lawless korosodó színésznőnk még valamennyire tartja magát, a nyugati kábeltelevíziókon pörgő sikersorozatokban is gyakran feltűnik. A rég elfeledett hős a mai generációknak már ismeretlen és nem üzenhet semmi, azonban akik a 90-es években cseperedtek fel és az internet világát megelőzve a TV-képernyők előtt keresték a szórakozást, azoknak maradandó gyerekkori érzéseket adhatott Sorbo Herkulese.

Megosztás facebookon