asdf

Filmtörténeti klasszikusok a Pólus Mozi új filmklubjában

  • Szerző: MoziStar
Decembertől két új filmklub sorozat is indul a 15. kerületi Pólus Moziban „Modern Klasszikusok” és „Olasz Klasszikusok” címmel, amelyek kiemelkedő filmtörténeti klasszikusok digitálisan felújított verzióit vonultatják fel, interaktív beszélgetéssel kísérve. A sorozat nyitó vetítése december 5-én a Volt egyszer egy vadnyugat lesz, amit december 11-én John Carpenter horror-klasszikusa, A dolog követ.
Decembertől új programelemmel bővül a főként premierfilmeket, egyedi tartalmakat, pl. koncertfilmeket és meseszínházi, bábszínházi gyermekprogramokat műsorra tűző Pólus Mozi programja: havonta két alkalommal filmklub vetítésekre várják a mozirajongókat, ahol kultikussá vált, ám mozikban ma már alig vagy egyáltalán nem hozzáférhető filmalkotások digitálisan restaurált változatait vetítik. A csak egy-egy estén látható filmeket a vetítést követően interaktív beszélgetés keretében dolgozzák fel, népszerű filmes blogok kritikusainak közreműködésével. Az eseménysorozat célja, hogy közösségi moziélmény keretében tegye újra elérhetővé a filmtörténet örök érvényű alkotásait, azon a helyen, ahová alkotóik is eredetileg szánták őket – a mozivásznon.
Olasz-Klasszikusok-poster_preview
Az „Olasz Klasszikusok” címet viselő, 10 részesre tervezett sorozat nyitóvetítése minden idők egyik legnagyobb western-klasszikusa, a Volt egyszer egy vadnyugat lesz, december 6-án 18:00 órakor. Sergio Leone 1968-ban ezzel a remekművével új életet lehelt az akkoriban már erősen porosodó műfajba, egyesítve a klasszikus amerikai western és az akkoriban újdonságnak számító olasz spagettiwestern műfaji jellegzetességeit, így lett képes a film egyszerre fennkölt és hősies, ugyanakkor mocskos és kegyetlen is lenni. Ennio Morricone felejthetetlen filmzenéje, a szűkszavú, de drámai erejű párbeszédek, a gyönyörűen fényképezett tájak és a hosszú snittekkel jellegzetes atmoszférát teremtő szélesvásznú látvány mind védjegyeivé váltak a filmnek, amit az isteni Claudia Cardinale, az örök bosszúálló Charles Bronson, az élete első negatív szerepét elvállaló Henry Fonda és Jason Robards emlékezetes alakítása tesz teljessé.

Az „Olasz Klasszikusok” filmklub vetítéssorozata 2018. január 31-én Giuseppe Tornatore 1994-ben Arany Pálmára jelölt csavaros pszichológiai thrillerével, a Puszta formalitás-sal folytatódik, amelynek különlegessége, hogy a főszerepet Gérard Depardieu mellett a rendezőóriás Roman Polanski alakítja. Az olasz sorozat harmadik alkotása február 21-én Federico Fellini 1954-ben készült, ám örök érvényű drámája, a Legjobb idegennyelvű film Oscar-díjával és a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlán-díjával elismert Országúton lesz, amelyben Anthony Quinn és Giulietta Masina nyújt megrendítő erejű alakítást.
Modern-Klasszikusok-Filmklub-poster_preview
A Pólus Mozi másik induló filmklubja a „Modern Klasszikusok” címet viseli, ez olyan alkotásokra koncerntrál, amelyek egy-egy műfaj különösen kiemelkedő, ikonikus filmjei. A vetítéssorozatot a horror nagymestere, John Carpenter 1982-es klasszikusa, A dolog nyitja december 11-én, amely Ennio Morricone minimalista zenéjével, a fiatal és lángszóró-virtuóz Kurt Russell főszereplésével, megfejthetetlen zárójelenetével és nem utolsósorban Stan Winston, az Aliens, a Terminator-széria és a Jurassic Park Oscar-díjas effektmesterének hátborzongató teremtményével (a '78-as Halloween után ismét) örökre beírta magát és horrorfilm nagy könyvébe. Az idén 35. születésnapját ünneplő film kitűnő minőségű, digitálisan restaurált kópiáról, a Pólus Mozi frissen felújított nagytermének 120 m2-es mozivásznán borzolja majd a horror rajongók idegeit.

A szintén 10 részesre tervezett „Modern klasszikusok” sorozat következő részei is hasonlóan kultikussá vált alkotások a maguk műfajában. 2018. január 15-én a Harrison Ford által megformált régészprofesszor-kalandorért szoríthatnak a filmklub nézői Steven Spielberg 4 Oscar-díjjal jutalmazott kalandfilmjében: érkezik az 1981-ben készült Indiana Jones és az elveszett frigyálda fosztogatói, február 12-én pedig Brian de Palma 1983-ben készült gengszertfilmje, A sebhelyesarcú zárja a filmklub első etapját, a fiatal és kíméletlen Al Pacino-val a főszerepben.

A vetítéseken a helyszínen kapható filmklub tagsági kártyával lehet részt venni. További részletek a mozi Facebook-oldalán a http://facebook.com/PolusCenterMozi címen olvashatók.
Megosztás facebookon