asdf

Filmesek a menekültek jogaiért

  • Szerző: Simon
Filmrendezők és színészek adtak át felhívást az Európai Unió több vezetőjének, amelyben arra kérik az uniós intézményeket, hogy garantálják, hogy a tagállamok közösen, szolidárisan, emberségesen, az unió alapértékeinek tiszteletben tartásával reagáljanak a migrációs válságra.

Michel Hazanavicius francia filmrendező (5 Oscar-, 6 César-, 7 BAFTA- és 3 Arany Glóbusz-díj A NÉMAFILMES című filmért), Valeria Bruni Tedeschi olasz színésznő és filmrendező, Hanna Schygulla német színésznő, Laurent Cantet francia filmrendező (Arany Pálma AZ OSZTÁLY című filmért) és Andrzej Chyra lengyel színész delegációja október 20-án Brüsszelben az Európai Parlamentben találkozott Martin Schulz elnökkel, Claude Moraesszel, a Polgárjogi, igazságügyi és belügyi bizottság elnökével és Silvia Costával, a Kulturális és oktatási bizottság elnökével. A filmes delegáció tagjai ezt követően az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal is találkoztak. A megbeszélésen eredetileg Tarr Béla is részt vett volna, de egészségügyi problémái miatt végül kénytelen volt lemondani a részvételt.Forathousandlive_EUAz 5500 aláíró azt kéri az Európai Uniótól, hogy biztosítson jogszerű lehetőséget arra, hogy háború és terror elől menekülők védelmet kérhessenek.

„Európa nemzeteinek szolidárisan kell cselekedniük” – szögezi le a felhívás, amely szerint az unió dublini szabályai bizonytalan helyzetet teremtettek a menekültek számára, az unió határain fekvő államokra pedig igazságtalanul súlyos terhet raknak. Ezért a felhívás a menekültek méltányos elosztása mellett érvel, kiemelve, hogy a menedékkérők egyéni körülményeit is mérlegelni kell.FullSizeRender-2A beadvány emellett azt szorgalmazza, hogy az uniós országok teremtsenek olyan életkörülményeket a menekültek számára, amelyek garantálják személyes szabadságukat, testi épségüket, és lehetőséget biztosít számukra, hogy tanulhassanak és dolgozhassanak.

A filmesek Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével, valamint Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével találkoztak, nekik adták át „Ezer életért: légy ember” című felhívásukat.

Ursula Wolschlager a szervezők részéről az EP-ben tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az után döntöttek a felhívás megfogalmazásáról, hogy az osztrák határ és Bécs közötti autópályán 71 menekült holtteste került elő egy teherautóból.

Megosztás facebookon