asdf

Első kép az Inherent Vice-ból

  • Szerző: Medve Pál
Paul Thomas Anderson neve az amerikai szerzői filmek körében mindig remekül cseng, ez most sincs másképp. A korosodó rendezőzseni az Oscar-díj szezonra időzíti az újabb könyvadaptációját, az Inherent Vice-t, amiből most megkaptuk az első képet Joaquin Phoenix-szel.

A 90-es évek óta tudjuk, hogy amihez P.T.A hozzá nyúl az arannyá válik. Megannyi Oscar-díjra jelölt forgatókönyvet, színészt és filmet adott az amerikai filmkultúrának. A Vérző olaj, Boogie Nights és Magnolia forgatókönyvírója már 3 jelölést összeszedett a kategóriájában, ám még nem sikerült aranyszobrocskára váltania a munkásságát. Az egyedi szkriptek mellett olyan emlékezetes karaktereket adott a világnak, mint Daniel Plainwood olajmágnás (Daniel Day-Lewis - Vérző olaj), Freddy Quill tébolyult veterán (Joaquin Phoenix - The Master) és Dirk Diggler pornósztár (Mark Wahlberg - Boogie Nights). Fontos megemlíteni, hogy a nemrég elhunyt Philip-Seymour Hoffman is az ő rendezői keze alatt vált igazi színművésszé. Az új Oscar hajhász mozijával egy kisregényt elevenít meg  a vásznakon, pontosabban a bonyolult és összetett műveiről híres amerikai Thomas Pynchon 2009-es Inherent Vice-ját (Beépített hiba, Farkas Krisztina fordításában).

inherent-vice-joaquin-phoenix-josh-brolin 

Az Inherent Vice-ban P.T. Anderson a 70-es évek Amerikájának kábítószer irányította miliőjébe kalauzolja a nézőközönséget. A megbecsült direktor fikciós történetei és karakterei a vegytiszta melodráma zsánerét követik, ezen eszközök mellett a vérprofin ért a mozgóképek levezényléséhez is. A hangulat teremtés és hihetetlenül okosan felépített kameramozgásai, képei egy művészi egésszé varázsolja a vízióit. Hasonló mozgókép kulturális döbbenetet várhatunk az Inherent Vice-tól is, amiben Joaquin Phoenix és Josh Brolin játssza a főszerepeket, mellettük ismertebb névként megjelenik Reese Witherspoon, Owen Wilson és Benicio Del Toro is. Az első képből tartalmasabb következtetéseket még nem vonhatunk le, azonban remekül látszik, hogy - szokásához híven - P.T.A kiválóan ábrázolja a 70-es évek Amerikájának korrajzát. Oscar jelölések szinte már borítékolhatókat, itt az ideje, hogy jogosan is elnyerje a legjobb film és rendezőnek járó díjat az amerikai kortárs filmgyártás egyik legnagyobb alakja.  Az Inherent Vice 2014. december 12-én érkezik az államokba, a hazai bemutató valószínűleg pár hetes csúszással jelenik meg, addig is rendkívül várós!

Inherent_vice_cover

Megosztás facebookon