asdf

Brendan Fraser számára megváltás lehet A bálna sikere

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: ADS
Brendan Fraser az utóbbi évek nagy visszatérője. A bálna című film világpremierje óta a színészt tartják a legnagyobb esélyesnek a Golden Globe - és az Oscar-díjra. Az 53 éves Fraser kijelentette, nem lesz ott a következő Golden Globe-on, pedig az 1999-es Múmia óta nem volt ekkora a felhajtás körülötte. Az okokról a GQ magazinnak mesélt őszintén.

Brendan Fraser egy 2018-as GQ-interjúban beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy 2003-ban szexuálisan zaklatta a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) akkori elnöke, Philip Berk, aki tagadta a vádakat. Az eset megsínylette a színész karrierjét, kevesebb szerepet vállalt és a visszavonulás felé kacsingatott. Több év kihagyás után megkapta Darren Aronofsky (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú, Anyám!) szívszorító drámájának főszerepét. A bálna című film annyira lenyűgözte a közönséget, hogy az összes külföldi filmfesztiválon tapsvihar fogadta a színészt és a produkciót. 

„Jelentős méretű múltam a Hollywood Foreign Press Associationnel, jóval nagyobb, mint amennyire tisztelem a Hollywood Foreign Press Associationt. A velük való történetem miatt nem megyek. Anyám nem képmutató embert nevelt. Sok mindennek lehet nevezni, de annak nem.”

A rendező egy nyilatkozatában azt mondta Fraserről: „Úgy gondolom, hogy a hozzá hasonló színészekben van egy tulajdonság – van benne egy varázslat, amely nem múlik el. Főleg, ha nem volt sok ideje ragyogni.”

A színész óvatosabban beszél az úgynevezett visszatéréséről, mint azok, akik szurkolnak neki. Tudja, milyen törékeny és mennyi véletlenszerűségen múlik egy karrier és egy élet. Fraser szerint az egyik örömteli dolog az volt A bálnában, hogy lehetőséget kínált számára, hogy olyan feltételek mellett dolgozzon, amelyeket újra a magáénak érzett. Fraser arról is beszélt a GQ újságírójának, tudta, hogy többre képes, még akkor is, ha a közelmúltban senki sem adott neki arra lehetőséget, hogy ezt megmutassa. „Valószínűleg ez volt a leghősiesebb karakter, akit valaha játszottam.”

Bár Fraser nem tervezi, hogy részt vesz a januári Golden Globe díjátadón, azt mondta, hogy teljes mértékben elkötelezett, hogy kampányoljon a film mellett, hogy elismerést kapjon: „Tartozom ezzel magamnak. Tartozom ezzel a filmkészítőknek. Tudom, hogy tartozom a rajongóknak, akik fizetnek azért, hogy eljöjjenek megnézni engem. Tartozom ezzel a gyerekeimnek. Ez az én esélyem.” — mondta a színész.

brendanfraser00
Fotó: GQ / Andreas Laszlo Konrath

A magazinnak arról is mesélt, hogy az „elmúlt két éve szürreális és nehéz volt, mint sok ember számára” – mondta. A járvány hajnalán elveszítette egy barátját. Felfüggesztették a tárgyalásokat A bálna című filmmel kapcsolatban Darren Aronofsky rendezővel. „Körülbelül nyolc hónapig, hat hónapig nem tudtam, hogy min fogok dolgozni. Bizonytalan, boldogtalan időszak volt ez.” Majd felajánlották neki a Batgirl egyik szerepét és a piromániás Firefly-t játszotta volna a DC-filmben. A filmet le is forgatták, de végül a Warner úgy döntött, semmilyen formában nem mutatja be. Fraser csalódott volt. Amikor megkapta Aronofskytól a szöveget A bálnához, közvetlenül a film forgatása előtt elkapta a COVID-ot. A színész úgy érezte, hogy ez számára A bálna vége. „Azt hittem, elveszítem az állásomat. Azt hittem, én is meg fogok halni, de azt hittem, tudom, hogy mennek ezek a dolgok” — tette hozzá a színész, aki szerencsére meggyógyult és leforgatták a filmet, amelyben a kritikusok szerint élete alakítását nyújtja.

„Nem tudom, hogy ez jelent-e valami nagy megváltást a saját életemben. Büszke vagyok az elvégzett munkára, és ez elég. Sokáig élni fog utánam. És ez jó. A többi dolog, talán nem annyira. Ez élni fog, de… azt hiszem, csak azért kell élnem, ami most velem történik.”

Brendan Fraser melett többek között olyan színészek is feltűnnek a filmben, mint a Stranger Things sztárja, Sadie Sink, Hong Chau (Hatalmas kis hazugságok) vagy a Vasember 3-ban és a Bosszúállók: Végjátékban is szereplő Ty Simpkins.

A bálna (THE WHALE) tervezett premierje: 2023 február

Megosztás facebookon