asdf

Az Urániában premier előtt látható a LUX-jelölt Ida

  • Szerző: Medve Pál
A társadalmi problémákat feszegető "apáca" mozi nyár végén, a hazai bemutató előtt látható lesz az Uránia Filmszínházban a Zsidó Nyári Fesztivál keretein belül. Az Európai Parlament LUX-jelölése mellett a Karlovy Vary filmfesztivált is megjárta Pawel Pawlikowski Ida-ja, Pálfi György Szabadesése mellett.

A lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant Ida megrendítő, kiemelkedő képi világú dráma, amelyben a két nő intim története finoman összefonódik a közép-európai történelemmel. A ’60-as években egy lengyel kolostorban nevelkedik az árva novícius Ida. A fogadalomtétel előtt, az apácák tanácsára meglátogatja nénikéjét, Wandát, egyetlen élő rokonát, akivel korábban soha nem találkozott. Ida most tudja meg, hogy zsidó, szüleit meggyilkolták a német megszállás alatt. Wanda adta be az apácákhoz, hogy neki ne kelljen naponta szembesülnie a családja tragédiájával. A két nő útra kel, hogy kiderítsék, hogyan haltak meg rokonaik és végre tisztábban lássák a saját helyüket a világban.

 still-of-agata-trzebuchowska-in-ida-(2013)-large-picture

Az Ida az elmúlt évek legsikeresebb lengyel alkotása, eddig több mint 40 országában mutatták be, vagy mutatják be az elkövetkező hónapokban. Pawlikowski alkotása az Egyesült Államokban a legnagyobb bevételt elért lengyel mozi a rendszerváltás óta, 3,5 millió dolláros bevételével egyben az idei év egyik legnézettebb idegen nyelvű filmje.

A LUX-díj különlegessége, hogy a három döntős egyike sem távozik üres kézzel: az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozzák őket. A győztes filmet az EP-képviselők választják ki, a díjat december 17-én adják át. Az Ida a Zsidó Nyári Fesztivál keretében augusztus 30-án, szombaton 20.30-kor látható premiere előtt az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd szeptember 11-től országosan a mozik műsorára kerül.

Megosztás facebookon