asdf

Az Oscar-díj egyik legnagyobb várományosa: 12 év rabszolgaság

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: ProVideo
Steve McQueen drámája, a 12 év rabszolgaság Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbander, Sarah Paulson, Paul Dano, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Benedict Cumberbatch, Alfre Woodard, Paul Giamatti és Garret Dillahunt főszereplésével 2014-ben érkezik a hazai mozikba.

Az Oscar-díj egyik legnagyobb várományosaként emlegetik a Steve McQueen rendezte 12 év rabszolgaságot (várható hazai bemutató: 2014. január), ami a 38. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas alkotása lett, és a jelenleg is zajló 51. New York-i Filmfesztiválon is levetítésre került. A Solomon Northup 1853-as visszaemlékezésein alapuló filmről elismerően nyilatkozott mind a szakma, mind a közönség, és sokan nem csak a legjobb filmnek, de a legjobb rendezőnek, és a legjobb színésznek járó Oscar-díjjal jutalmaznák a Chiwetel Ejifor és Michael Fassbander főszereplésével készült alkotást. Torontóban az elmúlt években a Blackberry People’s Choice díjat olyan Oscar-díjas filmek kapták, mint a Gettómilliomos, A király beszéde,  vagy A napos oldal, ami csak erősíti A 12 év rabszolgaság hírnevét is.

12évrabszolgaság01

Steve McQueen, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Shame – A szégyentelen, vagy az Éhség  a Reutersnek  azt nyilatkozta filmjéről: ’ Úgy éreztem, ezt a történetet el kell mesélnem. Egy szabad emberrel mindenki azonosulni tud…amikor elfogják, rabszolgaságba taszítják.. a néző vele együtt teszi meg ezt a könyörtelen utazást. ’  Az Entertainment Weekly magazin szerint el kell felejtenünk minden eddigi filmet, ami ebben a témában készült, mert ennyire sokkoló és realisztikus alkotás még nem készült a felsőbbrendűségről, és a rabszolgák sorsáról.

12évrabszolgaság03

Brad Pitt, aki nem csak szereplője, de producere is McQueen filmjének, a torontói vetítést követően így nyilatkozott az újságíróknak: ’A 12 év rabszolgaság azon ritka filmek közé tartozik, amikor a néző egy hihetetlen átalakuláson megy keresztül. Egy nagyon különleges alkotásról van szó. Kihagyhatatlan!’

12évrabszolgaság02

A megtörtént eseményeken alapuló filmben Ejiofor játssza Solomon Northup-ot, egy 1841-ben New York-ban élő színesbőrű szabad hegedűművészt, akit kétes életű munkaadója elkábít, majd elrabolja a családjától, Louisiana-ba szállítja, és eladja rabszolgának. Az összevert Northup nehezen alkalmazkodik az embertelen körülményekhez, és az életben maradáshoz szükséges új életmódhoz. Helyzete még kilátástalanabbá válik, mikor eladják őt egy szadista ültetvénytulajdonosnak, a Michael Fassbender által alakított Edwin Eppsnek  (Fassbender korábban már dolgozott McQueen-el a Szégyen és a Hunger című filmekben).

A 12 év rabszolgaság 2014 januárjában érkezik a hazai mozikba, a főszerepekben Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbander, Sarah Paulson, Paul Dano, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Benedict Cumberbatch, Alfre Woodard, Paul Giamatti és Garret Dillahunt.

Megosztás facebookon