asdf

Az Eichmann Show - Feliratos előzetes

A film az auschwitz–birkenaui haláltáborok felszabadításának hetvenedik évfordulójára emlékezve készült a BBC közreműködésével és támogatásával, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elmélyítse a történelem ezen epizódjáról szóló ismerteteket.

1960-ban az Argentínában bujkáló egykori SS alezredest, a zsidóság szisztematikus megsemmisítését célzó a „végső megoldás" egyik legfontosabb végrehajtójaként a második világháborúban milliókat halálba küldő Adolf Eichmannt az izraeli titkosszolgálat ügynökei elfogják és Jeruzsálembe szállítják, ahol bíróság elé állítják emberiség elleni bűntettekért. Az amerikai televíziós producer, Milton Fruhtman (Martin Freeman) filmet akar készíteni a tárgyalássorozatról, mert szilárdan hiszi, hogy a minden eddiginél nagyobb nyilvánosságot kapó per kapcsán a világnak meg kell ismernie a holokauszt borzalmait, hogy soha többé ne éledhessen újjá a nácizmus eszméje. Tervéhez csatlakozik az Amerikában tiltólistára helyezett rendező, Leo Hurwitz (Anthony LaPaglia) is és halálos fenyegetések és számtalan akadály ellenére nekilátnak a közvetítés megszervezésének. Munkájuknak köszönhetően az Eichmann-per végül több mint három tucat országban került sugárzásra, ez lett minden idők első globálisan bemutatott televíziós közvetítése, amely hatására világszerte nézők milliói szembesültek döbbenten az egykori haláltáborokban történtekkel.

Paul Andrews Williams (Dal Marionnak) egyedi megközelítésű és különleges formanyelvű, két szálon futó alkotása briliáns módon vegyíti a megrázó archív felvételeket a feszült, játékfilmes dramaturgiával. A film amellett, hogy az Eichmann-per dokumentarista hűségű nyomon követésével a történelmi események lehető leghitelesebb, megrendítő hatású feldolgozására tesz kísérletet, a televíziózás hőskorának egy páratlanul izgalmas epizódját, kiemelkedően fontos mérföldkövét mutatja be, a tömegtájékoztatás már kezdeti korszakában is felmerült, manapság pedig még aktuálisabb erkölcsi kérdéseit és felelősségét is feszegetve.


Az Eichmann Show - Hazai bemutató: 2015. augusztus 27.

Megosztás facebookon