asdf

Woody Allen sajátos és abszurd terápiája

Woody Allen kedveli a filozófusok világát. Új filmjének középpontjába is egy filozófiaprofesszort helyezett, aki depressziós, gondjai vannak az alkohollal és úgy érzi nincs értelme életének. Woody Allen agyament terápiára küldi a főszerepet játszó Joaquin Phoenix-et. Az Abszurd alak mesteri, szórakoztató és vicces.

abszurd_alak_2015 (8)Abe Lucas (Joaquin Phoenix) filozófiaprofesszor semmi értelmét nem látja az életének, lelkinyomi és kilátástalannak lát mindent. Egy kisvárosi főiskolára megy tanítani, nincs kedve megtartani az órákat sem, de végül egyszerre két nő kelti fel a figyelmét. Viszont ez még édes kevés, ahhoz, hogy a depressziótól szenvedő férfi kilábaljon a mélyből. Rita Richards (Parker Posey) boldogtalan házasságban él, aki azt reméli, kollégájával, Abe-bel való viszonya megváltást hoz számára. Ám, Lucas szemében ez csak a szexről szól, fikarcnyit sem érdekli őt a nő. Jill Pollard (Emma Stone), Abe legjobb tanítványa és egyre több időt töltenek együtt. A lány a férfi legközelibb barátjává válik, és megmagyarázhatatlan vonzalmat kezd érezni lehangolt tanára iránt, miközben barátját, Roy-t (Jamie Blackley) is szereti. Jill összezavarodik, de minden percben Abe-el akar lenni, aki próbál ellenállni és sorozatosan utasítja vissza a lány közeledését. A letargikus férfi azonban egy nap döbbenetes lépésre szánja el magát, miután Jill-lel fültanúi lesznek egy éttermi beszélgetésnek, amiben egy nő elsírja bánatát, hogy a bíró igazságtalanul fog dönteni a gyerekelhelyezést illetően. Meglepő és váratlan fordulatok sorozata indul be, amitől egyre érdekesebbb és izgalmasabbá válik a cselekmény, a főszereplők élete teljesen megváltozik. Abe lelkesedése és az élni akarás iránti vágya fokozatosan nő, amitől még elragadóbbá tűnik Jill szemében. A gond csupán az, hogy Abe egy eszement tervet gondolt ki: megöli a bírót!abszurd_alak_2015 (5)Woody Allen cinizmusa minden eddiginél szórakoztatóbb. A Joaquin Phoenix, Emma Stone és Parker Posey főszereplésével készült film nem csak egy meglepő fordulatokkal teli vígjáték, hanem úgy játszadozik az irracionalitás talaján, hogy öröm nézni. A hangsúly nem is inkább a gyilkosságon van, hanem az oda vezető úton és annak körülményein, majd következményein. Abe precízen végig gondolja a lehetőségeket, felméri a terepet és krimibe illően dolgozza ki "örömteli" tervét. Vele együtt agyalunk és izgulunk, hogy mikor és hogyan történik meg az esemény. Ebben a filmben főhősünk nem csak játszik a gyilkosság gondolatával - mert, hát kinek nem merült fel ilyan gaz tett az agyában -, hanem meg is teszi. Joaquin Phoenix karaktere a mélyből a magasba emelkedik. Elegáns érzékenységgel építette fel a rendező Abe Lucas személyiségét, aki az életunt, alkoholista depis tanárból válik önbíráskodó, élettel teli, szívtipró gyilkossá, akit még kedvelünk is. Emma Stone diáklány szerepében bájos és hiteles, igazából hozza a tőle megszokottat. Belezúg a tanárába és képes a jól működő kapcsolatát is felrúgni. Parker Posey külön pluszt adott a film hangulatához. Az Európába vágyó nőnek az sem számít, ha Abe Lucas megölt valakit, csak szökjön el vele nyomorúságos életéből.

abszurd_alak_2015 (9)Woody Allen filmje nem egy Hitchcock féle gyilkosságot mutat be vagy leplez le és még csak nem is utáljuk az elkövetőt. Nem prezentál semmi újat, ami a cselekményt illeti, de profin rakta össze a jeleneteket. Az egyik kedvencem a vacsora Jill szüleinél, amikor azon morfondíroznak, hogy vajon a gyilkos hogyan és miért követte el a bűntettét. A könnyű és kellemes szórakozást nyújtó film egyértelműen többször nézős. Joaquin Phoenix Abe Lucas karakterében fenomenális, egyszerre bújik egy leépült filozófia zseni és egy pszichopata bőrébe. Az Abszurd alak tele van ironikus dialógussal és jelenettel, ami felpezsdíti a néha nyomasztó és vontatott hangulatot. Woody Allen 45. filmje kötelező darab mindenkinek, aki őt, Joaquin Phoenix-et vagy Emma Stone-t imádja. De, ha csak egy "jól" kitervelt gyilkosság megvalósítása - amitől szárnyal a főhősünk - érdekel, akkor ne hagyd ki ezt a filmet.

MoziStar: 8/10

Megosztás facebookon