asdf

Világűr vigyázz, mert jönnek a magyarok!

Mindenki küldött már üzenetet az életében valamelyik szerettének, barátjának, barátnőjének a munkahelyén, a rádióban, és ezt a sort folytathatnám megannyi példával. Viszont még soha senki nem vetemedett arra, hogy a világűrbe küldjön üzenetet. Ekkor jött Százados Miklós és csapata, akik felbocsátották az emberiség első filmes üzenetét egy távoli galaxis idegen civilizációja felé.

Százados Miklós eredeti foglalkozása orvos, de rendezett már videoklipet a Tankcsapdának is, ebből pedig jól látszik, hogy nem egy hétköznapi fickóról van szó. Az első filmes rendezése pedig a Lámpagyújtogatók című kultúr sci-fi lett, amit mindenféle állami támogatás nélkül hoztak létre, szűk körű baráti összefogással. A pécsi illetőségű doktor segítségére volt Bognár Tamás, Szathmári Tamás, Kovács Márk, Ormándlaky Zsolt és Tőke Béla, akik az operatőri munkába adtak bele apait-anyait. Kádas Péter pedig a képi utómunkákért volt felelős. A film zenéjét Takáts Eszter, Fodor Dávid és Hosszú Attila szerezte. A szereplők között feltűnik Dr. Százados Miklós és családja, de mellettük még a közeli barátok is kapnak valamilyen kisebb szerepet. Rajtuk kívül pedig az alábbi 42, hazánkban elismert személyiségen van a hangsúly:

Almár Iván, Argyelán Krisztina, Berg Judit, Besenyei Péter, Boldogkői Zsolt, Dombóvári István, Erdei Zsolt, Fehér Gyula, Fejes Tamás, Karácsony Tamás "Fluor", Harcsa Veronika, Illényi Katica, Jordán Adél, Kammerer Zoltán, Kamarás Iván, Karafiáth Orsolya, Katus Attila, Kiss Tibor, Kovácsovics Fruzsina, Kozma Orsi, Kulifai Tamás, Laár András, Lackfi János, Leskovics Gábor, Lovasi András, Lubics Szilvi, Lukács László, Növényi Norbert, Pacher Tibor, Péterfy Bori, Qka Mc, Rakonczay Gábor, Rátgéber László, Ricsipí, Sidlovics Gábor, Szakos Krisztián, Szentpéteri József, Takáts Eszter, Tari Annamária, Török Gábor, Vida Ágnes

plakat_final_lampagyujtogatok

Bombaként robbant a hír: egy idegen civilizáció nagy erősségű rádiójeleit észlelték Magyarországon. Maroknyi csapat kapta a megbízást, hogy elkészítsék az emberiség első filmes csillagközi üzenetét egy távoli galaxisba. A nemzetközi űrügynökségeket megkerülve, egy Kondor nevű kétes hírű hazai gyártó sufnituning hordozórakétájával kívánják ezt célba juttatni. Érdemes a szereposztásra nézni; a világ első kultúr sci-fije valódi sztárdömping: 42 ismert és elismert zenész, művész, tudós, kutató, szakember, üzletember és sportoló honfitársunktól várja a végső választ a földi lét alapvető kérdéseire. A Lámpagyújtogatók kategóriát teremt; az Androméda-köd lényei mellett kötelező élmény minden kapaszkodni vágyó földlakónak is. Az emberi(es)ség nagy filmje, popcornfilozofikus, hídverő ügy.

Az ember figyelmét odaszögezi a vászonra, amiket a filmben feltűnő elismert honfitársaink mondanak arról, hogy milyen embernek lenni. A megszólaló emberek teljesen levetkezőnek a kamerák előtt, és nyíltan beszélnek a legmélyebb emlékeikről/érzéseikről.  Terítékre kerülnek a témák között például a család és a barátok fontossága, de természetesen nem mehettek el az alkotók a sikerek, illetve a kudarcok mellett sem. Mi az, ami minket emberré tesz, és ehhez hasonló fontos dolgokról szól a Lámpagyújtogatók. A film után sokakban ébredhetnek olyan érzések, hogy kellő motivációt nyertek a látottakban, hogy változtassanak az életükön pozitív irányban, és talán ez volt Századosék egyik célja a filmmel.  

Hiába izgalmas, amiket láthattunk és hallhatunk, a vége felé kezd egy kissé unalmas lenni, nem ártott volna a közel két órás játékidőt lecsökkenteni, hogy végig olyan lebilincselő maradjon, mint az első felében. Több interjúnál is akadtak hanggal kapcsolatos problémák, amiket a csekély költségvetés számlájára írhatunk. Az összevágott anyag mellett továbbá kaptunk egy kisebb sci-fis történetet, ami kellőképpen érdekes, bár a humorosnak szánt részek nem lettek mindig jól eltalálva.

Egy újfajta megközelítést láthatunk a dokumentumfilmek terén Századós Miklós első rendezésében, aminek érdemes esélyt adni a mozikban. Reméljük a következő projektjére már jóval több pénzfog majd a rendelkezésére állnia az ifjú rendezőnek.

MoziStar: 5/10

Lámpagyújtogatók

színes, magyar sci-fi
Rendező: Dr. Százados Miklós
Operatőr: Bognár Tamás, Dr. Százados Miklós, Szathmári Tamás, Kovács Márk, Ormándlaky Zsolt, Tőke Béla
Zene: Fodor Dávid, Takáts Eszter, Hosszú Attila
Vágó: Dr. Százados Miklós
Játékidő: 107 perc
Korhatár: 12
Bemutató dátuma: 2015. április 23.
Forgalmazó: Anjou Lafayette

Megosztás facebookon