asdf

Véres hajsza a kenguruk földjén

  • Szerző: Medve Pál
Az anarchiában tobzódó országúti szereplők egyre mélyebbre süllyednek a kopár ausztrál "sztyeppék" mételyében. A gazdasági összeomlás után a társadalom az elkorcsosulás és kannibalizmus szélére sodródott, ahol a szabályok nélküli világban a hitét vesztett emberiség igyekszik túlélni a nyomort és rothadást.

A "midnight movies" és a 70-es évek expolitation mozik rajongójaként már nagyon vártam az Országúti bosszút. Európa legrangosabb filmfesztiválján - a versenyfilmek közül kiszorulva - a kultikus éjféli vetítéseken mutatták be két másik merészebb alkotással. Ma már az éjféli film titulus egy teljesen más zsánert követ Cannes-ban, de védjegyeként megmaradt a kísérletező, szélsőséges mozik mellett. Ehhez hasonló alkotás lett - eredeti címén - a The Rover is.

orszaguti bosszu_04

Guy Pearce és Robert  Pattinson egy ellopott autó utáni hosszú hajszáját követhetjük nyomon az ausztrál "sztyeppéken". A szótlan, megtört lelkű antihős, Eric (Guy Pearce) egy nomád bűnöző bandával kerül összetűzésbe, amikor ellopják az autóját. A sorozatos gyilkosságok és a törvény nélküliség erodálja a hátramaradt túlélő társadalmat is, senkit sem kímélve. A szabályok nélküli világban már nincs értéke az életnek és a pénznek, az emberek állatként falják fel egymást és mindazt ami körülöttük még megmaradt. A pénzügyi összeomlás erőszakra kényszerít mindenkit, ebből talán csak Eric a kivétel, aki céltalanul bolyong és nem keres semmilyen értelmet az életében és a világban. Egy igazi mizantróp karakter aki lelki "fogyatékosságából" adódóan céltalanul cselekszik és folyamatosan hullákat hagy maga mögött. A szakállas antihős találkozik a sérült Rey-jel (Robert Pattinson) akinek a bátyja követte el az autólopást. A lassúfolyású cselekmény csupa tragikus szcénákkal operál, amivel betekintést nyerhetünk az erőszak által vezérelt "poszt-apokaliptikus" világ működésébe. Az emberi lét értéke teljesen kikopott a tudatokból, csak az élelem és az ivóvíz megszerzése maradt fent  legfőbb célként.

orszaguti bosszu_02

Guy Pearce pszichopata hőse nem ismer kegyelmet, ezt bizonyítja a film plakátjaira felkarcolt közhely is: "Rettegj a férfitől, akinek nincs veszteni valója". David Michôd második nagyjáték filmjével - az Animal Kingdom óriási nemzetközi sikere után - ismét a szerzői drámák körében direktált Joel Edgerton és Guy Pearce segítségével. Első filmjét - az Animal Kingdomot - a 2010-es Oscar gálán a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jelölték, amit sajnos nem tudott díjra váltani. Joel Edgerton (A nagy Gatsby, The warrior) produceri és forgatókönyvírói munkálatokban segítette Michôd ausztrál barátját.

orszaguti bosszu_05

Az országúti  "hajszában" a western és road movie zsánerek remekül keverednek, ami egy dráma, thrillert egyveleget eredményez. Érzelmileg egy komplex egész a mozi, csak néha-néha laposodnak el a megrázó érzelemtöltetek. Robert Pattinson és Guy Pearce játéka rendkívül hiteles és eredeti, ehhez nagyban hozzájárul a felületesen megírt komplex karaktereik. A drámaiságot fokozó, kitartott szótlan jelenetek remekül működnek a két színész játékával. Külön dicséret az Alkonyat széria sztárját illeti, akinek kívül-belül egyedi és maradandó alakítást szállított a vászonra. Számomra nagyon szembetűnő volt a brit születésű színész megváltoztatott ausztrál akcentusa, de ez a pozitívum ugyanúgy igaz Guy Pearcere is. Kettejük munkája kiemelkedően jól működik, ami a lassúfolyású minimalista történetet lebilincselővé varázsolja.

orszaguti bosszu_01

Összességében egy nehezen emészthető alkotás, de mindenkinek ajánlott, mert témájából kiindulva egy nagyon szélsőséges filmélményt kaphatunk. Pearce és Pattinson színészi játéka pedig kiemelkedő, remekül helytálltak a véres ausztrál kalandban. Túlzás lenne azt állítani, hogy a nyár eddigi legjobb szerzői filmje, azonban mindenképpen megér egy megtekintést, ugyanis sok, különböző érzést válthat ki a nézőkből. Hol sokkol, elborzaszt vagy csak egyszerűen elnyomaszt. 

Országúti bosszú

Színes, ausztrál-amerikai akciófilm

Eredeti cím: The Rover

Hossz: 102 perc

Rendezte: David Michôd

Joel Edgerton és David Michôd ötletéből a forgatókönyvet írta: David Michôd

Fényképezte: Natasha Braier

Vágó: Peter Sciberras

Zene: Antony Partos

Szereplők: Guy Pearce, Robert Pattinson, Anthony Hayes, David Field, Scoot McNairy

Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Magyarországi bemutató: 2014. július 31.

Megosztás facebookon