asdf

Vadregényen innen és túl

Disneyállók, avagy hogy találkozik egy filmben Piroska és a Farkas, Babszem Jankó, Hamupipőke, Aranyhaj, szőke hercegek és a Pék család?! Ha csak Johnny Depp miatt vártad a filmet, akkor „szerencséd” van, mert a film első perceiben fel is bukkan, de jó gyorsan távozik is. Pedig állat jó a kosztümje, de ebben a mesében nem övé a főszerep.

Jó ideje már, hogy egyik klasszikus mese adaptáció követi a másikat. A Marvel univerzumhoz hasonlóan a Disney is gondolt egyet, hogy na, majd ők összehozzák gyerekkorunk klasszikus mesék szereplőit, hőseit. A Vadregény jó eséllyel indulhat Oscar szoborét, ha már három jelöléssel gazdagodott az idei Golden Globe-on.into-the-woods-

Ahogy a mesékben lenni szokott

Rob Marshall musical-fantasy-jéban egy gonosz boszorkány (Meryl Streep) indítja el a lavinát, miszerint réges-régen elátkozott egy átlagos péket (őt nem tudom melyik klasszikus meséből szedték), majd annak leszármazottjait. A párnak nem születhetett gyereke, hiába szerették volna. Hosszú évek után felbukkan a bayna, a Pék (James Corden) és Pékné (Emily Blunt) kunyhójában, hogy lehetőséget adjon nekik az átok feloldására, persze nem a két szép szemükért. Három napjuk van, hogy a boszorkány kívánságát teljesítsék, azaz négy ereklyét gyűjtsenek össze az erdőből: vérvörös köpeny, tejfehér tehén, szalmasárga haj, arany cipellő.into-woods-witch-baker2A Pék az apai örömök reményében, elindul és útja során találkozik össze a már mindenki által jól ismert mesefilm karakterekkel. Piroskától (Lilla Crawford) kicsit erőszakosan próbálja megszerezni a köpenyt, de végül ő maga adja oda neki. A tejfehér tehenet, Riskát, Babszem Jankótól (Daniel Huttlestone) kell megszerezni, a szalmasárga hajat ki mástól, ha nem aranyhajtól, a cipőt pedig Hamupipőke (Anna Kendrick) lábáról kell levadászni.

annakendrick-intothewoods

A karakterek mindegyike kapott egy rá jellemző erős vonást, modern felfogásban, például Piroska állandóan kaját csen, Jankó kibírhatatlan, Hamupipőke unalmas, a szőke herceg meg irtó nyálas (mind a kettő). A cselekmény a szokásos menetben halad előre, a négy fontos ereklye megszerzik, ami együtt feloldja az átkot, megszületik a baba, a boszorkány újra jó bőrben, mindenkinek happy end, vagyis majdnem. Ugyanis, a boldogan élünk, amíg meg nem halunk előtt egy másik cselekmény veszi kezdetét, egy óriás (aki nő nemű) tombolásával, akit Jankó hergelt fel.into_the_woods_chrispine

Ahol a valóság kezdődik

A mesebeli királyságot az óriás dühöngésével szinte tönkre teszi, és mindenki menekülőre veszi. Az erdőben bujkálva lelnek rá a szereplők a valódi problémákra, ami már kizökkenti a nézőt a mesevilágból. A szőke herceg hiába kapta meg álmai nőjét, ő másik nőre is hajtana. Az ötlet, hogy a mesehősök sem igazi hősök, nem rossz, de a megvalósítás furcsa. Ugyanis a valóságnak megfelelő problémákat kifejező gondolatokat, érzelmeket ennél a résznél is énekben fejezték ki „hőseink”. Itt már nem tud úgy működni, mert a realitás talajára léptek a karakterek.

Emily-Blunt-Into-The-Woods-

Látvány és nagyszerű színészek

A Vadregény látványvilága bravúros, színvonalas. Minden a helyén volt, a díszletek, a kosztümök, de még a kellékek is. A szereplőgárda nem csak színészi tekintetben volt jó választás, de ezek a színészek állati jó hanggal vannak megáldva, és nem csorbították a musical műfaját. Mindenki tisztán és hamis hangok nélkül dalol. Számomra Emily Blunt okozta a legnagyobb meglepetést. Gyönyörűen énekel, ha kell komoly, ha kell, vicces, de akár szarkasztikus stílusban formálta meg a Pékné karaktert. De ott van még Chris Pine is, a szőke herceg, aki zseniálisan jól kifigurázta a ripacs herceget.

Marshall, a rendező a mese és a valóság közti különbséget vázolta fel mese hősökkel, de hiába halnak meg, hiába csalódnak, a végén mégis a mesei vonalat követi. Kicsit „Nyomorultak” hangulata van a filmnek, de a Vadregényben sokszor indokolatlan az éneklés. Nem volt rossz a koncepció, a szálak összefutnak és össze is bonyolódnak a végén. Inkább mondanám színházi darab filmes változatának, mint mozivászonra született filmnek. Számomra egyszer nézős film volt, de a műfaj kedvelőinek csodás élmény.

MoziStar: 6/10

VADREGÉNY

Eredeti cím: Into the Woods
színes, feliratos, amerikai zenés film

Rendező: Rob Marshall
Író: James Lapine
Forgatókönyvíró: James Lapine
Producer: John DeLuca, Rob Marshall
Vágó: Wyatt Smith

Szereplő(k):
James Corden (A pék)
Emily Blunt (A pék felesége)
Meryl Streep (A boszorkány)
Johnny Depp (A farkas)
Anna Kendrick (Hamupipőke)
Lilla Crawford (Piroska)
Daniel Huttlestone (Babszem Jankó)
Mackenzie Mauzy (Aranyhaj)
Lucy Punch (Lucinda)
Tammy Blanchard (Florinda)

Játékidő: 124 perc
Korhatár: 12

Forgalmazó: ForumHungary

Megosztás facebookon