asdf

Tarr Béla 59 éves lett!

  • Szerző: Medve Pál
A magyar lírai filmgyártás legkiemelkedőbb alakja ma ünnepli az 59. születésnapját. Isten éltesse a magyar szerzői filmek egyik legnagyobb alakját!

A nemzetközileg is elismert, valamint Kossuth-díjas direktor az elmúlt évek európai filmgyártásának legmeghatározóbb alakjaként tevékenykedett 2011-ig. A Berlini filmfesztivál és Cannes rangos versenyein is a hivatalos válogatásban szerepelt a filmjeivel, előbbi eseményen az Ezüst medve díjat is elnyerte a Torinói lóval. A filmtörténelmi toplistákon is előkelő helyeken szerepel műveivel és személyével, a Guardian című brit lap legjobb rendező listáján a 13. helyet foglalja el, ezzel megelőzve Tarantinót és Spielberget. A They Shoot Pictures online filmművészeti szelekciójában a Werckmaister harmóniákkal (2000) az 5. helyen szerepel a XXI. századi mozik top 250-es listáján. A nyugati rendezőket is inspirálta munkássága, például Gus Van Sant (Good Will Hunting) saját bevallása szerint nagy hatással van rá Tarr művészete.

20080331tarrbela

Eszmékben és művészi filmes technikákban gazdag mozgóképeit celluloidba zárt szellemként nevezik, amivel a kortárs filmgyártásban maradandót alkotott világszerte. Boldog 59. születésnapot Tarr Béla!

Megosztás facebookon