asdf

Tarantino kedvence: csúnya és gonosz

Végre hozzánk is megérkezett az az izraeli thriller, ami arról vált ismertté, hogy Tarantino tavaly az év filmjének kiáltotta ki.

Ha a modern mozi egyik nagymestere ilyen jelzővel illet egy filmet, főleg ha egy kis produkcióról van szó, akkor az felkelti a mozirajongók figyelmét. Mi is nagyon vártuk, hogy a Big Bad Wolves, vagy kivételesen jó magyar fordításban: a Csúnya, gonosz bácsik megérkezzen hozzánk, ami végre be is következett. A filmet látva pontosan elképzelhető, mi okozta Tarantino rajongását, mit ébresztett fel benne, hiszen ez az alkotás jobban hasonlít az ő stílusára, mint bármi az elmúlt években.

Nézzük is szépen sorjában, hogy miért igaz az fenti kijelentés. Előszöris egy rendkívül beteg történettel van dolgunk. Van egy sorozatgyilkos, aki fiatal lányokat csonkít meg, van egy apa, aki így vesztette el lányát, van egy rendőr, aki ki akarja deríteni az igazságot és van egy tanár, akit mindannyian a gyilkosnak hisznek. Mindeközben mi magunk sem tudjuk, hogy kiről mit gondoljunk, számtalanszor cserélhetünk álláspontot a cselekmény előrehaladásával, de biztosak az utolsó másodpercig semmiben nem lehetünk. 

Mindezt kissé misztikus környezetbe helyezik, ahol már-már David Lynch elborult világára emlékeztető, értelmetlen, mégis hátborzongató elemek szövik át a történetet. A film nyomokban kifejezetten brutális, agresszív és visszataszító, mindeközben viszont a fekete humor is teret kap, szóval valóban egy eléggé összetett alkotásról van szó. Valójában a legendás rendező nem mást, mint első filmje, a Kutyaszorítóban iskolapéldáját láthatta meg benne, hiszen stílusukban minden apró részletük megegyezik. 

Ráadásul a Csúnya, gonosz bácsik is teljesen minimalista, akár egy kézi kamerával is leforgathatták volna. Nincsenek díszletek, nincsen semmi szépítés, csak az egyszerű valóság, így a látvány és a trükkök helyett teljes mrétékben a forgatókönyv minőségére és a színészekre kellett támaszkodniuk. Mindezt csodálatosan ki is használják, várként építenek a sztorira és ebből kifolyólag a film egy igazi üdítő élmény lesz, hiszen minimalista, de nem művészfilm, visszafogott, de nem kevés, ritka, de létező. A klasszikus film noir műfajának tökéletes éltetője, üde színfolt a látványorientált tucatfilmek világában.

Csúnya, gonosz bácsik

színes, feliratos, izraeli thriller, 110 perc, 2013 (18)

rendező: Navot Papushado, Aharon Keshales
forgatókönyvíró: Aharon Keshales, Navot Papushado
zeneszerző: Haim Frank Ilfman
operatőr: Giora Bejach
producer: Leon Edery, Moshe Edery, Tami Leon, Chilik Michaeli, Avraham Pirchi
vágó: Asaf Korman

szereplő(k):
Lior Ashkenazi (Micki)
Rotem Keinan (Dror)
Tzahi Grad (Gidi)
Menashe Noy (Rami)
Dvir Benedek (Tsvika)
Kais Nashif (Man on horse)

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon