asdf

Sci-fi, ami nem is sci-fi?!

Hozzánk is megérkezett a 2014-es Monsters - Sötét kontinens, amiben egy új oldaláról mutatják be a katonák harcát a ránk támadó űrlények ellen. Valami oknál fogva a világ összes táján szeretik az emberek az olyan fajta filmeket, amelyekben idegen civilizációval kell szembeszállnia az emberiségnek. Játszódhat a földön (A Föld inváziója - Csata: Los Angeles, A függetlenség napja), vagy akár egy másik bolygón (Avatar, Ragadozók), sőt még más korban is (Cowboyok és űrlények), de a legtöbb esetben a helyszín csupán másodlagos, nyilván itt is akadnak kivételek (District 9).

Az ilyen műfajú alkotásokban az a fő, hogy látványosak legyenek az akciójelenetek, lehessen izgulni a karakterek életben maradásáért (vagy adott esetben a halálukért) és nem utolsó sorban az idegenek/szörnyek miatt. Amerikában elég gyakran dobnak ki ilyen nagyszabású földönkívüli támadásokról szóló mozikat a népnek, amire van is igény, viszont Európában már jóval kevesebb hasonló témájú film születik. 2014-ben az angolok úgy gondolták, hogy itt az idő egy újabb sci-fi elkészítésére, így tető alá hozták a Monsters - Sötét kontinens-t.monsters_00A rendezői feladatokat Tom Green kapta meg, aki eddig tévés sorozatok egy-két része felett bábáskodott (Blackout, Kívülállók), illetve két rövid filmje van (Kid, Brixton 85), szóval abszolút újonc a nagyjátékfilmek terén. A rendező úr a forgatókönyv írásából is kivette a részét, de ebben segítségére volt Jayu Basu (The Dinosaur Project) is. A két főszerepet a kevésbé ismert Johnny Harris (Hófehér és a vadász, Üdv a mocsokban) és Sam Keeley (Mit tettél, Richard? Halálos ébredés) kapták meg, rajtuk kívül pedig még Joe Dempsie (Trónok harca, Az új világ), Nicholas Pinnock (Rókák, The Keeping Room), Parker Sawyers (Vakáció Mr. Darcy-val), Uriel Emil Pollack (Hat töltény ára), Kyle Soller (The Keeping Room), valamint Sofia Boutella (Kingsman: A titkos szolgálat, StreetDance 2.) csatlakoztak a stábhoz.monsters_01A történet szerint tíz éve telt azóta, hogy először észleltek űrlényeket a Földön. Szépen fokozatosan átvették az uralmat a bolygó felett. Négy fiatal jó barát Michael (Sam Keeley), Frankie (Joe Dempsie), Shaun (Parker Sawyers) és Karl (Kyle Soller) utolsó napjukat töltik otthonaikban mielőtt terepre vezényelnék őket. Egy osztagba kerültek, ahol két felettesük Forrest (Nicholas Pinnock) és Noah Frater (Johnny Harris) hamar a tudtukra adják az újdonsült katonáknak, hogy hova is kerültek. Első küldetésük a legfertőzöttebb terültre szólítja őket, ahonnan bajtársaikat kéne kimenekíteniük, de a sors úgy hozza, hogy útközben megtámadják a konvojukat, így a terv teljesen megváltozik.

Ha valaki úgy ül be erre a filmre, hogy korábban már látta az előzetesét, akkor hatalmasat fog csalódni. Ez kicsit erősnek hangozhat, de tényleg így van. Abban a két percben, a készítők nagyjából az összes olyan jelenetet bevágták, ahol az idegenek felbukkannak az egész játékidő alatt. Félreértés ne essék, nem egy hollywoodi látványorgiát vártam, ahol csak úgy ömlik majd a vér és tátva marad a szám a látottaktól, de nem is arra számítottam, hogy egy sci-finek beállított film arról szóljon, hogy a katonák majdnem végig a szakadárokkal küzdjenek, és ehhez csupán statisztálni hívták az ufókat. Mindent félretéve még ezután is lehetett volna jó film a Monsters - Sötét kontinensből, ha megfelelően ki lettek volna dolgozva a karakterek, és kellően odafigyeltek volna forgatókönyvre. Ehelyett sajnos olyan figurákat láthatunk a vásznon, akikkel egyáltalán nem tudunk szimpatizálni és nem izgulunk azért, hogy túléljék a bevetést.monsters_02A drámai szál sem javít a helyzeten, ami jelen esetünkben a katonák sorsa lenne, amit úgy próbáltak meg kihangsúlyozni, hogy minél többször bőgték el magukat a szereplők, de ez már egy idő után kissé erőletettnek tűnt, illetve a kontrol elvesztése és a lelkileg való összezuhanás volt. Logikai bukfencekkel is szolgált a film, például a bevetésen lévő harcosok egy nagyobb fegyverrel simán lepuffantották az égimeszelő idegeneket, de akkor mégis hogy a fenébe is állhat az emberiség vesztésre, ha ilyen könnyen meglehet őket ölni?! A színészi teljesítményeket nehéz értékelni, mivel a két főhőst leszámítva a többiek nem sokáig vannak jelen a filmben. Johnny Harris alakítása meggyőző volt, mint tapasztalt katona, de semmi különöset nem tett hozzá, mondhatni hozta a kötelezőt. Sam Keeley az ifjú titán karakterébe bújhatott, nem túl sok sikerrel. Egyszerűen nem hozzá való volt ez a szerep.

Összegezve: Egy kezdő rendező túl hosszúra elnyújtott katonákról szóló drámája, amit űrlényekkel próbálnak eladni, amelyek csupán néhány jelenetben tűnek fel. Gyenge karakterek és unalmas történet, amit már máshol megannyiszor láthattunk sokkal jobb köntösbe bugyolálva. Kiknek ajánlanám? Akik még nem láttak ufós, vagy katonás filmet.

MoziStar: 4/10

MONSTERS - SÖTÉT KONTINENS

Eredeti cím: Monsters: Dark Continent
Angol sci-fi
Rendező: Tom Green
Szereplők: Johnny Harris, Joe Dempsie, Sofia Boutella, Kyle Soller, Uriel Emil Pollack, Sam Keeley, Nicholas Pinnock
Forgatókönyvíró: Jay Basu
Operatőr: Christopher Ross
Producer: Allan Niblo, Rupert Preston
Vágó: Richard Graham
Játékidő: 119 perc
Korhatár: 16
Bemutató dátuma: 2015. június 4.
Forgalmazó: ADS Service Kft.

Megosztás facebookon