asdf

Pelé a futballpályán igen, a vásznon egyáltalán nem volt kiemelkedő!

A fociért rajongó szívemből és lelkemből kitéptek egy darabot, ugyanis Pelé játékát annak ellenére is nagyon kedvelem, hogy csak archív felvételeken láttam. Bíztam benne, hogyha már egy ekkora egyéniséget, egy igazi futball forradalmárt vászonra adaptálnak, akkor azt ízlésesen és minőségi módon teszik. Tévedtem.

A végeredménnyel az a legnagyobb gondom, hogy egy fikarcnyit sem akart több lenni tipikus sportdrámánál. A Creed-del is ez volt a bajom. Meg tudom érteni, hogy miért szeretik annyian, mert tény, hogy volt hangulata és sajátos gettó-környezete, viszont a script semmivel sem volt jobb a hasonló alkotásoknál. Bíztam benne, hogy a Pelé afféle jó úttörő módjára bebizonyítja, hogy lehet giccsmentesen is bemutatni egy kivételes sportember életét. Nagyot tévedtem, de mielőtt ebbe belemennénk, nézzük meg kicsit a történetet. A pilot önmagában abszolút ambiciózus vállalkozásnak számít, ugyanos a legendás „labdakergető” életét több szakaszban próbálta ábrázolni. Láttuk a tehetségét épp csak felfedező „kis” Pelét, a hétköznapi hivatással rendelkező fiatal felnőttet, és végül azt a labdarúgót, aki kiragyogott a brazil válogatottból.

PELE-01A probléma mindezzel az, hogy a tömény ömlengés mellett az egész narratíva teljesen kiszámítható és önismétlő volt. Újra és újra - némi képjátékkal élve - lejátszottuk ugyan azt a mérkőzést, amelyen, képletesen értve, Pelé folyamatosan egygólos hátrányból áll fel. Írói ötlettelenségre és a „fehér lap” – effektusra vall, hogy folyamatosan az ifjú futballista kishitűségére, önbizalomhiányára építette a támadásait. Hiányzott az a fajta varázslat, ami Pelé játékát is világéletében átlengte. A jó értelembe vett cinkosság, játékosság, önfeledtség kiüvöltött a vászonról. Érezhetően a szerkezet kötöttsége és a koncepció merevsége börtönbe zárta az írói szárnyalást, emiatt pedig abszolút közepes lett a végeredmény. Nagy kár érte, pedig az életút lehetett volna izgalmas és inspiratív. Dehogy egy pozitívumot is említsek: az apa-fiú kapcsolat ábrázolása szépre és mélyre sikeredett. Nagyszerűen átjött a „fiam teljesítse be az én álmaimat” – hitvallás. Remek volt nézni és érezni a kettejük között vibráló különleges érzelmi kapcsolatot. A mérleg pozitívum serpenyője ezzel ki is ürült sajnos. Ha már a történet óvodás szinteken mozgott, akkor legalább a technikai megvalósítás lehetett volna egyedi vagy legalább korrekt. Sajnos ez sem valósult meg. A játékosok mozgása és a futballtörténelem fontos mérkőzéseinek CGI- technológiája a Góóól! című film legkínosabb pillanatait jutatták az eszembe. Megértem, hogy nem lehet hitelesen rekonstruálni azt a fajta futballhangulatot és atmoszférát, ami egy-egy stadionban el tud uralkodni, ám ez nem jelenti azt, hogy meg sem kell próbálni. Kínos volt.

PELE-06323Beszélhetnék a színészek alakításáról, viszont nem tudok, mert sem a grundon futballozó mezítlábas Pelét, sem pedig a brazilok fiatal sztárját nem ismerem. Archív felvételeket láttam róla, de én már Lionel Messi (gesztus)világába születtem bele. Ettől függetlenül Kevin de Paula, aki a sztárrá váló futballistát alakította, megpróbálta a képességéhez mérten a legjobban teljesíteni. Látszott rajta, hogy a „lábában” cipeli azt az örökséget, amit a világklasszis játékos letett az asztalra.

Pelé hiába a világ legjobbja, az érdekes, inspiratív életrajza fájóan, hozzá méltánytalanul lett bemutatva. Szerencsére nem vesz el semmit a futballista érdemeiből, viszont hozzá sem tesz semmit. Nem sikerült emlékezetes memoárt festeni egy kivételes képességű ember köré. Nagy kár érte!

MoziStar: 5/10

Megosztás facebookon