asdf

Öregember nem vénember!

Robert De Niro kitűnő példája annak, hogy nyugdíjas kor után is lehet élvezni az életet. Mindezt A kezdő című filmben gyakornokként mutatja be nekünk. Jobb, ha tudjátok a 70 az új 20!

Nancy Meyers (Mi kell a nőnek?, Holiday, Minden végzet nehéz, Apád-anyád idejöjjön!) filmje több témát dolgoz fel, mint pl. a család, a karrier, a generációk közti különbség, a ballépések vagy épp a szociális jótékonykodás. Talán túl sok mindenez nyúl A kezdő és olykor túlzó, de végtelenül bájos, megmosolyogtató alkotás.

AKezdo_jelenetfoto (16)Ben Whittaker (Robert De Nironyugdíjas, meghalt a felesége, de nem merül el a szomorúság mélységébe és hasznos tagja akar lenni a társadalomnak. Egy menő netes divatcég az egyenlő esélyek jegyében idősebb gyakornokokat keres. A 70 éves Ben kapva kap az alkalmon és jelentkezik a céghez, ahová fel is veszik. A cég főnöke, Jules (Anne Hathaway) mellé osztják be, aki nem veszi komolyan a szociális programot és szinte figyelmen kívül hagyja gyakornokát. Ám a tapasztalt férfi hamar feltalálja magát, mindenki jótevője, tanácsadója lesz, gyorsan megszeretik őt. A fiatal főnökasszony szeme is kinyílik Ben találékonyságára és a kezdeti távolságtartást felváltja a baráti bizalom kibontakozása.AKezdo_jelenetfoto (3)A hatalmas irodában bicikliző főnöknőt választás elé állítják, amikor szembesítik azzal, hogy túl gyors a tempó, a fejlesztők túlóráznak, a szállítmányozás akadozik, ezért vezetőt kell keresnie a cég fennmaradása érdekében. Az amúgy is sokat dolgozó Jules kétségek között tipródik. A családjával is csak futólag találkozik, a férje magára vállalta a hivatásos apa szerepet, aki közös lányukat neveli, óvodába viszi, mos és főz otthon. Egy idő után labilissá válik házasságuk, így még nagyobb a dilemma, hogy kell-e új cégvezető, aki átveszi az irányítással járó feladatokat. Jules szívügye a cég, nem csupán munkája a webshop, de ez az élete, erre tett fel mindent, ő a lelke a cégnek. A bonyodalmat fokozza, hogy férje elbizonytalanodik kapcsolatukban, mert alig látja feleségét. SPOILER: amíg a karrierista nő laptoppal kel és fekszik, addig a férj másfelé kacsingat. (spoiler vége) Jules nem tudja mit tegyen. Válságban a házassága, de a cég vezetését sem akarja átadni másnak.AKezdo_jelenetfoto (4)Meyers filmje egy könnyed, humorral és döntésekkel teli film, ami egyértelműen hatni akar a nézőre. Sőt! Van, hogy a humorral, de van, hogy drámai pillanatokkal próbál reakciót kiváltani belőlünk, amit sikerül is elérnie. Viszont néhány momentum túlságosan sablonossá teheti a film hangulatát. A szivárvány színű felhőbe csomagolt idealizált világ nem mindig állja meg a lábát a valóságban. Egy törtető nő, aki a munkájának él, olykor elviselhetetlenül munkamániás és kemény, miért ennyire döntésképtelen? Nem lehet teljesen komolyan venni az ő karakterét, de még így is bájos, kedvelhető. A nyugdíjas úr pedig mindig minden pillanatban tudja mit kell tenni, mondani. Az se igazán életszerű, hogy egy telefonkönyvgyártó cég egykori vezetője 70 évesen fiataloknak ugrál, bébiszitterkedik, rendet rak az irodában. Ennek ellenére, én imádtam a filmet. Hogy miért? Mindenki megtalálja benne a számára érdekes mondanivalót, tanulságot. Robert De Niro tökéletes játéka magávalragadó. Az ő jelenléte erős a filmben és alig várjuk, hogy megszólaljon. Jules és Ben kapcsolatára van kihegyezve az egész film, de más témákat is feszeget, ami miatt a mellékszereplők is hangsúlyosak. A két generáció közti különbség rengeteg vicces momentumot hordoz magában.

AKezdo_jelenetfoto (1)Összességében A kezdő egy elgondolkodtató és szórakoztató film. Inkább csajos mozinak mondanám, de a sajtóvetítésen a pasik is jókat derültek. Az emberi kapcsolatokat boncolgató filmben mindenki megtalálhatja önmagát. Anne Hatheway, aki egykor a a Runway-nél gyakornokoskodott Meryl Streep mellett (Az ördög prádát visel), mostanra egy karrierista nő lett szebbnél szebb ruhákban, aki megkapta a világ legjobb gyakornokát Robert De Niro személyében.

MoziStar: 8/10

A KEZDŐ

Eredeti cím: The Intern
Színes, amerikai film

Írta és rendezte: Nancy Meyers
Főszereplők: Anne Hathaway, Robert De Niro, Rene Russo, Anders Holm, Adam DeVine, Zach Pearlman
Fényképezte: Stephen Goldlblatt
Zene: Theodore Shapiro
Látvány: Kristi Zea.
Műfaj: vígjáték
Gyártó: Warner Bros.
Játékidő: 121 perc
Korhatár: 12
Forgalmazó: InterCom
Mozibemutató: 2015. szeptember 24.

Megosztás facebookon