asdf

Nem kopog már úgy az a szellem!

Tobe Hooper kultfilmje sem kerülhette el a filmes univerzum legújabb agymenését a remake korszakot. Hollywood legújabb remake áldozata a Steven Spielberg kezei által íródott 1982-es Poltergeist – Kopogó szellem lett. Bátor húzás volt ez a producerektől, hisz az eredeti alkotás forgatása után a szereplők közül többen is rejtélyes körülmények között meghaltak.

Az egyik legmegdöbbentőbb tragédia a filmben a szellem által megszállt kislányt alakító Heather O’Rourke halála volt. A bemutató után hat évvel egy ártalmatlannak tűnő bélműtét közben megállt a szíve, míg a nővérét játszó Dominique Dunne 22 évesen hunyt el. Őt részeges barátja fojtotta meg. A második rész után is folytatódott az átok. A papot játszó színész, Lulien Beck hunyt el gyomorrákban nem sokkal a premier után. 2009-ben a Pugsleyt alakító Lou Perryman távozott el, ő ráadásul szörnyű körülmények között. Saját birtokán verte agyon fejszével egy épp akkor szabadult köztörvényes bűnöző. Éppen ezért a mostani, felújított mozi készítői, sztárjai is rettegtek/rettegnek attól, hogy újra lesújt majd a halálos átok, ahogy anno nevezték a valóban bizarr esetek sorozatát.Poltergeist - A kopogó szellem00Manapság egyre nehezebb valami újjal előrukkolni a horrorok világában, így egyre gyakoribb jelenséggé vált az egykori nagy klasszikusok leporolása és újraforgatása. Ezekre általában az elmúlt évtizedekben lezajlott hatalmas technológiai változások adják a legnagyobb indokot. Többek között így járt pár éve a Gonosz halott (1981), A dolog (1982), Az utolsó ház balra (1972), és a Frászkarika (1985).

A kopogó szellem rendezését ezúttal a korábban már Oscar díjra is jelölt Gil Kenan vállalta el (Rém rom, Szikraváros). Operatőrnek sikerült megnyerniük Javier Aguirresarobe-t (Eleven testek, Frászkarika), míg a zenét Marc Streitenfeld (Fehér pokol, Prometheus) komponálta. A színészi gárdát pedig olyan nevek alkották, mint Sam Rockwell (Működik a kémia, A hét pszichopata és a Si-cu), Rosemarie DeWitt (Édesnégyes, Férfiak, nők és gyerekek), Jared Harris (Az elnémultak, Pompeji), Nicholas Braun (Kertvárosi kommandó, Prom: a végzős buli), Kennedi Clements (Családi hálaadásünnep), Saxon Sharbino (Köpök a sírodra) és Kyle Catlett (T.S. Spivet különös utazása)

A Bowen család épp beköltözik az új otthonába, ami a kertvárosban található. A három gyerek közül egyedül a legkisebb Madison (Kennedi Clements) örül a környezet változásnak, viszont bátyja (Kyle Catlett) épp ellenkezőleg éli meg a helyzetet. Nővére (Saxon Sharbino) pedig tinédzserkori problémákkal küzd. Az anyuka (Rosemarie DeWitt) író, de válsággal küzd ezzel kapcsolatban, az apuka (Sam Rockwell) stresszes időszakát éli, miután nemrég bocsátották el korábbi munkahelyéről, és emiatt kellett elköltözniük. A beköltözést követően hamar különös jelenségeket tapasztal meg a család, mivel az ott kísértő lelkek nem örülnek az újonnan érkező lakóknak. Egyik pillanatról a másikra Madisont elragadják a szellemvilágba és a kétségbeesett szülők úgy határoznak, hogy egy ördögűzőt hívnak segítségül.Poltergeist - A kopogó szellem01Az eredeti alkotást nem láttam, de olvastam róla, így tisztában voltam vele, hogy miről fog szólni a remake változata. Egy horror esetében nyílván annál fontosabb dolog nem is létezik, hogy frászt hozzon a nézőire, és ezt az alapelvárást teljesíti a Poltergeist – Kopogó szellem, mert vannak benne ijesztő jelenetek, amelyeknél lerághatjuk a körmeinket. Ilyen, például amikor az eltévedt démonok kezébe kerül a fúró, vagy azok cselekmények, amik a kislány elragadása előtt történek a házban a vihar ideje alatt. Hozzájön még a kellően paráztató zene is, szóval nem lehet panaszunk. A két film közötti 33 év különbség természetesen nagyon meglátszódik a képi világon, főleg a túlvilági lényeket ábrázoló részek lettek igazán látványosak. Mondjuk a 3D-t abszolút fölöslegesnek éreztem, nem tett hozzá annyit, amiért érdemes volt ilyen formátumban elkészíteni a mozit. A Poltergeist sem maga a tökély, mert a cselekmény könnyen kiszámítható, illetve a karakterek sem kapnak túl nagy teret a kibontakozásra. Valamint érdekesnek tartottam, hogy a szomszédok soha nem vettek észre semmit azokból a történésekből, amik mellettük zajlottak, és a rendőrök is csupán a legvégén érkeztek meg a helyszínre, de ezeket nem igazán róhatjuk fel Gil Kenan-nek.Poltergeist - A kopogó szellem02Sam Rockwell színészi képességeit eddig is jól ismertük, így nem okozott nagy meglepetést, hogy jól hozta a meggyötört apukát (és még akadtak vicces beszólásai is). A feleségét alakító Rosemarie DeWitt átlagos játéka kevésnek bizonyult, ő ennél többre képes. A legidősebb testvér bőrébe bújt Saxon Sharbino csupán statisztálni tudott a többiek mellett. Kyle Catlett jó választás volt a mindentől félő és egy korábbi traumában szenvedő testvér szerepére, míg a 8 éves Kennedi Clements egyszerre volt aranyos és fura mód félelmetes is. Jared Harrist pedig ötletes volt démonvadászként játszatni és sikerült jó dialógusukat írni számára.

Szépen próbál tisztelegni az újraforgatott Poltergeist – Kopogó szellem az eredeti klasszikus előtt, amit bevállalt azt kiválóan hozza, de sokkal többre senki ne várjon. Kinek ajánlanám? Mindazok számára, akik szeretnek borzongani, vagy újra szeretnék élni a régi élményt egy modernebb csomagolásban.

MoziStar: 5/10

POLTERGEIST: KOPOGÓ SZELLEM

Eredeti cím: Poltergeist
Amerikai horror
Rendező: Gil Kenan
Szereplők: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Jared Harris, Nicholas Braun, Kennedi Clements, Kyle Catlett
Forgatókönyvíró: David Lindsay-Abaire
Operatőr: Javier Aguirresarobe
Zene: Marc Streitenfeld
Producer: Nathan Kahane, Roy Lee, Sam Raimi, Robert G. Tapert
Vágó: Bob Murawski, Jeff Betancourt
Játékidő: 91 perc
Korhatár: 16
Bemutató dátuma: 2015. május 28.
Forgalmazó: Forum Hungary

Megosztás facebookon