asdf

Nem kavar fel, de nem is nyűgöz le

Szavakba sem tudom önteni, hogy mennyire vártam már a Kavarás bemutatóját. És hogy miért? A válasz egyértelműen Az 50 első randira vezethető vissza. Imádtam, ezért is örültem annyira, amikor kiderült: tíz év után újra összeáll a páros.

A probléma az, hogy a rendezői székbe nem csábították vissza Peter Seagel-t, aki talán élvezetesebben és sokkal humorosabban kavarta volna fel a Sandler-Barrymore páros új koktélját.

Észrevétlenül beágyazódik Adam Sandler filmjei közé

Félreértés ne essen: egyáltalán nem utálom Amerika első számú komikusát, pedig tudom, hogy akár csak Michel Bay-t, őt is divat manapság szidni. Sok olyan filmje volt a múltban, ami a mai napig képes szórakoztatni. Ilyen volt a bevezetőben ecsetelt Az 50 első randi, a Ki nevel a végén?, a Csontdaráló vagy a Távkapcs. Csak sajnos az utóbbi időben Adam Sandler erőteljesen biztonsági játékos lett, aki inkább azért forgat filmeket, hogy a fizetéséért cserébe nyaralni tudjon (Kellékfeleség) vagy a barátaival ökörködni (Nagy Fiúk 1-2). A kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt - elv érvényesül nála már évek óta.

Abban reménykedtem, hogy talán majd most, hogy visszakapja maga mellé Drew Barrymore-t, kicsit kilép abból a komfort zónából, amelyben már nagyon otthonosan mozog. Ezzel együtt a Kavarás sem lett több egy tipikus Adam Sandler-filmnél, amivel komolyabb baj nincs, csak ezúttal sokkal többet vártam tőle. Pedig nagyon ígéretesen indult!

A séf ajánlata: jól átsült nosztalgia szelet

Talán emlékeztek még rá, hogy Az 50 első randiban is rengeteg kedves és fontos jelenet játszódott le abba a kis hawaii falatozóban, ahol Adam Sandler először pillantja meg a gofri házikót építgető Drew Barrymore-t. Nagy pozitívumként könyveltem el, hogy a Kavarás felütésének sikerült megidéznie és néhány pillanat erejéig visszahoznia az első közös filmjük nagy pillanatait. Csak most nem egy kedves, családbarát étteremben, hanem a népszerű Hooters-ben látjuk a párost újra közös asztalnál ülni.

Tény, hogy piszok jó Adam Sandler-t és Drew Barrymore-t újra együtt látni és hiányoztak már az aranyos kis összenézéseik illetve, hogy milyen jól tudnak egymás gesztusaira, színészi megmozdulásaira reflektálni. A Kavarás című film néhány kellemes – és kellemetlenebb – poénnal sikerült megteremtenie az alaphangulatot.

kavaras_kritika

A Kavarás tanmeséje: a gyerekeknek apára és anyára is szükségük van

Nagy vonalakban ez volt a film mondandója. A történet szerint Jim (Adam Sandler) egyedülálló apaként neveli a három lányát. Ugyan megtesz minden tőle telhetőt – tényleg mindig ott van mellettük, támogatja őket – ám arról nincs igazán fogalma, hogy hogyan kellene bánni egy lánnyal. Mivel egy sportboltban üzletvezetőként tevékenykedik, onnan hordja haza a gyerekeinek a ruhákat, borbély vágja a hajukat, sportos életmódra tanítja őket, sőt az egyiket a kedvenc sportcsatornájáról, az ESPN-ről nevezte el. Különösen a nagyobbik lányán érződött a fiús neveltetés, aki emiatt teljesen elveszítette a nőiességét, pedig voltaképpen az évek alatt dögös tinédzserré cseperedett.

kavarás_02

A másik oldalon ott van Lauren (Drew Barrymore), aki párja hűtlenkedései miatt egyedül neveli a két fiát. Ő viszont a pubertás korba érő gyerekeinek a szokásait kezeli nehezen. Szüntelenül óvni akarja őket még a széltől is, pedig egy kamaszodó srácot nem lehet korlátok közé szorítani. Időnként hagyni kell, hogy beüsse a kezét-lábát, mert mindenki a saját kárán tanulja meg azt, hogy mit lehet és mit nem.

kavarás_01

A Sorsnak - „aki” most ebben a filmben az internetes társkereső identitását választotta magának - köszönhetően a két segítségre szoruló szülő egy borzasztóan elsült vakrandin találkozik először. A randevúzás, mint „műfaj”, amúgy sem könnyű dolog. Még akkor sem, ha előtte napokig vagy hetekig beszélget az ember a kiszemeltjével. Mi van akkor, ha élőben nem is olyan vicces, mint „írásban”? Vagy nem néz ki úgy, mint a képeken, amiket feltöltött magáról? Ezernyi kérdés és kétely születik meg az emberben a nagy találkozás előtt, ami az első pillanatban kámforrá válhat vagy beigazolódhat.

Jim és Lauren számára a lehető legrosszabbul sült el a dolog. El is határozták, hogy amíg világ a világ, nem fognak újra találkozni egymással. Egy szerencsés vagy szerencsétlen – nézőpont kérdése – incidensnek köszönhetően mindketten ugyanarra az útra fizették be a kis családjukat. Így veszi kezdetét a nagy afrikai-kaland, ami nem áll másból, mint azokból a panelekéből, amelyeket már lassan unalomig ismételnek. Mégis hihetetlen az, hogy Adam Sandler-nek még mindig sikerül többé-kevésbé fogyaszthatóan eladnia nekünk ezeket a paneleket. Leszögezném, hogy a Kavarás egyáltalán nem olyan borzasztó. Akadnak benne olyan poénok, amiken lehet nevetni. Sőt még a kicsit szájbarágósra sikeredett tanulság is megmosolyogtatóra sikeredett. Plusz pont, hogy a gyenge dialógusok ellenére is nagyon tud működni Adam Sandler és Drew Barrymore közötti kémia. Az különösen üde színfolt volt a filmben, hogy nem Hawaii, Dubaj vagy valamelyik nagyon felkapott üdülő helyre utaztunk el ezúttal, hanem Afrikába. A baj csak az volt, hogy unalomig ismételt szituációkat láthattunk megint itt gyenge CGI megoldásokkal nyakon öntve.

A legnagyobb problémák a gyenge szövegkönyvvel és a mellékszereplőkkel voltak. Utóbbiak annyira súlytalanra, és semmit mondóra sikeredtek, hogy azt időnként nézni is nehéz volt. Nem a gyerekekre gondolok, mert ők nagy beleéléssel játszották végig a szerepüket. Hanem az erőltetett papírmasé figurákra, akik a maximum féloldalas karakterprofilok miatt kínosan idegesítőre sikeredtek. Különösképpen az egyik szállodai szereplő zavart nagyon, aki viccesnek szánt módon énekelt és táncolt mindig ott, ahol történt valami. Az első két alkalommal még megmosolyogtató volt, de utána már én éreztem magam kínosan, amikor újra feltűnt. Főleg a végén volt borzasztóan indokolatlan a jelenléte.

kavaras_kritika2

Összességében nem az bánt, hogy középszerű iparosmunka lett a Kavarás, hanem az, hogy egy pillanatig nem éreztem rajta azt, hogy több akarna lenni egy egyszerű, nyári limonádé filmnél. Pedig a potenciál meg lett volna benne, csak sajnos nem tudtak élni vele. Remélem azért Adam Sandler és Drew Barrymore újabb közös filmjére nem kell megint nagyon sokáig várnom.

Kavarás

Színes, szinkronizált amerikai vígjáték

Eredeti cím: Blended

Írta: Ivan Menchell, Clare Sera

Zene: Rupert Gregson-Williams

Rendezte: Frank Coraci

Szereplők:

               Jim .....Adam Sandler (Csőre Gábor)

             Lauren.....Drew Barrymore (Kiss Eszter)

                                Jen.......Wendi McLendon-Covey (Pokorny Lia)

Nickens.......Terry Crews (Kálid Artúr)

Gyártó: Warner Bros.

Hossza: 117

Korhatár: 12

Országos bemutató: 2014. július 03.

Megosztás facebookon