asdf

Nehéz a dolga a katonának

Peter Berg A királyság után ismét a közelmúlt hadi eseményeihez nyúlt filmötletért, egy 2005-ös afganisztáni akció tragikus igaz történetét vitte filmre az egyetlen túlélő, Marcus Luttrell önéletrajza alapján.

Markie Mark elég messze jutott a rappeléstől, a két Oscar-jelölést begyűjtő színész ismét egy meglehetősen komoly darabhoz adta a nevét. A túlélő négy kommandós igaz történetét meséli el egy 2005-ös afganisztáni bevetés során. A különleges csapatot azért küldték ki a terepre, hogy levadásszák az amerikai katonákat és a saját népét egyaránt brutálisan öldöklő tálib vezért, Ahmad Shahd-ot. Az egész gyerekjátéknak indul, de ahogy Murphy törvénye is kimondja, ami elromolhat, az el is romlik, ami itt hatványozottan érvényesül. 

A túlélő

Ahelyett, hogy legalább fél órás bevezetővel vázolták volna fel, mennyire kemény kiképzést kapnak a katonák, ehelyett ezt a főcím alatt lerendezték, de ráadásul olyan hatásosan, hogy sokkal mélyebb nyomot hagy a nézőben, mintha a másik megoldást választották volna. Ez azért is kiemelkedő, hiszen magának az életrajznak csupán egy töredéke az, amit filmre vittek, ő kitért a katonaság minden apró mozzanatára. Mi viszont ezt már többször láttuk, többek között a Bőrnyakúak című zseniális moziban is, úgyhogy nem lett volna különösen izgalmas, ellentétben azokkal a részekkel, amiket meghagytak, konkrétan magával az akcióval. 

A Túlélő

Miután a feltehetőleg archív felvételek bemutatták, hogyan tágítják ki az emberi tűrőképesség határait, egyből a bázison táborozó katonák mindennapjaiba csöppenünk, rövid, de nem közhelyes és nem is érdektelen bemutatás után a főszereplőkkel is megismerkedünk. Külön tapsot érdemel Ron Burgundy fényképes cameója, ami kedélyes hangulatot ad a filmnek, amit a táborban sikerül is megtartania. A problémák a bevetésen kezdődnek, ekkor változik kőkemény és halálpontos akciófilmmé. 

A Túlélő

Ha a legdicséretesebb tulajdonságát kéne keresni a filmnek, akkor azt emelném ki, hogy nem a látványra megy, nem robbantgatni akar a sikerért, nem vonultat fel több ezer katonát, hanem maroknyi katona kemény küzdelmét láthatjuk. A modern hadviselés igazi arcát mutatja meg, nem tesz hőssé senkit, nem emel fel, csupán megmutatja őszintén, hogy milyen. Bár elég sok vér elfolyik, de az sem hatásvadász, hanem az elkerülhetetlenül szükséges mennyiség, ráadásul olyan élethűen ábrázolják a sérüléseket, hogy végtelenül élethű az egész.

A Túlélő

A túlélő nem csak egy tökéletes akciófilm remek megoldásokkal, de önmagában egy emlékmű a hadművelet áldozatai számára. Végig olyan érzést keltett bennem, mintha egy szobrot bámulnék, amelynek kidolgozása nem túl rikító, mégis olyan mély, hogy akár órákra el lehet benne veszni. Mindez annak köszönhető, hogy a rendelkezésükre álló anyagot mesterien használták fel, egy másodpercnyi felesleg sincs ezen a produkción. Megható, izgalmas, pergő és tanulságos, egy iszonyatosan erős mozi. 

A túlélő

Rendező: Peter Berg

Szereplők: Mark Wahlberg, Emile Hirsch, Eric Bana, Taylor Kitsch

Forgatókönyv: Peter Berg

Műfaj: háborús/akció

Hossz: 121 perc

Bemutató: 2014. február 6.

Korhatár: 16

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon