asdf

Ne szórakozz egyik Tom Hardy-val se!

Tom Hardy joggal kapja a jobbnál jobb filmek főszerepeit. A sötét lovag: Felemelkedés, Piszkos pénz, A 44. gyermek, Mad Max: A harag útja vagy most a Legenda. Nem mindegyik alkotás 10/10, de Hardy miatt érdemes megnézni mindet. Karakterei egytől egyig hitelesek és kiválóan formálja meg őket. Most a Legenda című filmben a Kray testvérek bőrébe bújik.

Bizony, Tom Hardy formálja meg Ron és Reggie Kray-t is. Ha több különbséget lehetne felfedezni Tom Hardy és Tom Hardy között, illetve nem tudnám, hogy ő játssza mindkét szerepet, akkor bizony simán elhinném, hogy két teljesen más színész alakítja a genegszter tesókat. Olyan jól formálja mind a két karaktert, hogy simán megérdemli a dubla gázsit. Amennyire hasonlítanak külsőleg (mily meglepő), annyira különböznek belsőleg. Reggie sármos és népszerű, aki az East-End hercegeként a fényűző londoni éjszakában sztárokkal és bűnözőkkel múlatja az idejét, gyerekkora óta vigyáz a kiszámíthatatlan, erőszakos és a nem túl okos Ronra. Hűségesen óvja fivérét a bajtól, aki ha kell, ha nem zűrt csinál. Reggie elintézi, hogy az elmegyógyintézetből kiengedjék őrültnek nyilvánított testvérét és innentől kezdve már semmi nem áll az útjukba: egy csapásra átveszik az uralmat a londoni alvilág felett.

A hataloméhes ikrek ténykedésére az amerikai maffia is felfigyel, és szövetséget ajánl nekik: készek beszállni, hogy a brit fővárosból együtt építsék fel Európa Las Vegasát, a bűnözés fellegvárát. Reggie klubja is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és közben a szerelem is rátalál. A keményöklű gengszter szívét a gyönyörű Frances (Emily Browning) ejti rabul. A fiatal lány élete azonnal megváltozik, hiába tudja, hogy milyen körökben mozog szerelme, ő teljesen odáig van a férfitól. Viszont az esküvőt követően Frances hamar rádöbben a kegyetlen valóságra. Ron fékezhetetlen természete miatt Reggie-nek folyton résen kell lennie. Hol gyilkosságot kell eltussolnia, hol befolyásos embereket kell lefizetnie. Reggie-nek nincs egyszerű dolga, hisz testvérét féken tartani szinte lehetetlen, miközben a rendőrség minden egyes lépésüket figyeli.Brian Helgeland (a Titokzatos folyó és Szigorúan bizalmas Oscar-díjas forgatókönyvírója) a Kray testvérekről szóló legendát hivatott bemutatni, csak épp a klisék tömkelegével veszített nagyot a hitelességből. A brutálisan veszedelmes fivérek történetéből épp a brutalitás és a hidegvér hiányzik. Szinte végig óvatosan zajlik a cselekményszál. A film inkább csak halvány képet mutat a '60-as évek London-jából, alig van nyoma az erőszakos gengsztervilágnak. Van egy tökös bunyó a kocsmában, Tom Hardy megmogyorózza saját magát és akad egy-két gyilkosság is, viszont a Kray fivérek jelenléte nagyon erős. Szerencsénkre Tom Hardy kapta a főszerepet, duplán, és nem csak, hogy jól áll neki a két figura, de valami eszméletlenül jót alakít. Brillírozik az iker szerepben. A szerelmes...már, ha az, mert ez alig látszik Frances Shea szerepében Emily Browning látható, aki sajnos eléggé felejthető. A mesterkélt romantikus szál, ami túl nagy hangsúlyt kapott, ráadásul az akciók rovására ment, nagy hiba volt.

Érezhetően Hardy-ra és az idealizált '60-as évekre fókuszált a rendező. A korhű ábrázolásnak köszönhetően hiteles képet kapunk a '60-as évek Londonjáról. E mellett a film hozza az elvárt tipikus gengszter jellemzőket, de nem többet. Illegális üzletkötés, korrupció, családi kötelék, szerelem, fényűző estek, korabeli autók, ruhák, helyszínek - ezek mind adják a hangulatot, már-már túl tökéletes, de ugyanakkor maga a történet lényege, hogy itt bizony egy legendás testvérpárról van szó, akitől jobb félni, hullámzóan kerül felszínre. A karakterábrázolás részletes a "két" szereplő estében, a mellékszereplők valóban mellékesek. A legjobb pillanatokat a Ron féle Tom Hardy-nak köszönhetjük, aki egy elvetemült, de olykor kedves nagy mackó, ráadásul még homoszexuális is, ami több poént is von maga után. A színész láthatóan nagyon élvezte a kihívásokkal teli karakterek ábrázolását, amit kitűnően valósított meg. Tök mindegy milyen szerepet dobanek elé, abból csak jó sülhet ki!

legend_2015 (15)Tom Hardy dupla szerepe miatt mindenképp ajánlom a filmet, mert nagyon szórakoztató, amit a filmben nyújt. A történettől nem kell sokat várni, viszont vannak erősebb és gyengébb akciók a Legendában, ami ha nem is elégíti ki a mocskos, alvilági világról kialakult képzeletünket, de valamennyire megismerjük a Kray ikrek igaz történét.

MoziStar: 7/10

LEGENDA

Eredeti cím: Legend
Műfaj: krimi/thriller

Írta és rendezte: Brian Helgeland

Szereplők: Tom Hardy, Emily Browning, David Thewlis, Christopher Eccleston, Chazz Palminteri, Tara Fitzgerald, Taron Egerton, Paul Bettany

 Fényképezte: Dick Pope

Zene: Carter Burwell

Korhatár: 16
Játékidő: 131 perc 

Forgalmazó: Freeman Film

Bemutató dátum: 2015. október 08.

Megosztás facebookon