asdf

„Mindig is el akartam mesélni Lincoln történetét.” - Lincoln Steven Spielberg szerint

Spielberg évek óta készült arra, hogy filmre vigye Abraham Lincoln életének egy igen fontos momentumát. A rendezőkolosszus filmjei sorra díjesélyesek.

Idén a Lincoln 12 Oscar és 7 Golden Globe jelöléseket kapott. Több éves várakozás után most végre megismerhetjük azt az Abraham Lincoln-t, aki legbonyolultabb küzdelmét vívta a polgárháború idején. Ahogy az amerikaiak számára Lincoln a szabadságjogok harcosa volt, úgy nekünk Kossuth Lajos volt a magyar szabadságharc szellemi vezére.

Lincoln_jelenetfoto (6)

Több hasonlóságot vélhetünk felfedezni a két történelmi alak életében. Államfők, a szabadságért küzdöttek és ugyanabban a korban éltek (Lincoln: 1809-1865, Kossuth:1802-1894). A 19. század legnagyobb alakjai voltak. Bár más földrészen, de a szabadságjogokért vívtak küzdelmet. Lincoln a rabszolgaság eltörlését és az amerikai polgárháború végét igyekezett sürgetni, Kossuth a nemzeti függetlenségért és a jobbágyfelszabadításért harcolt. Mindketten látták a saját nemzetük gazdasági és társadalmi problémáit. Hittek abban, hogy a jelenben tett cselekedeteik nagy hatással lesznek az országuk jövőjére. Kossuth felismerte, hogy a nemzeti függetlenség előszobája a jobbágyfelszabadítás, Lincoln pedig a rabszolgaság eltörlésével egy békés nemzet kapuját nyithatja meg. Minden nemzetnek megvan a maga nagy történelmi hőse.

Steven Spielberg és Tony Kushner, forgatókönyvíró éveken keresztül tanulmányozták Lincoln életútját, hogy egy olyan filmet hozzanak létre, amely tiszteletreméltóan emlékezik meg a nemzet hőséről. Keresték a módját és a történet olyan szakaszát, amely hűen szemlélteti, hogy amíg a csatamezőkön zajlott az amerikai polgárháború, a 16. amerikai elnök is megvívta saját harcát emberek millióiért. Ebben a filmben jellemzően nem képi elemekkel, hanem a szavak erejével láttatja a rendező Lincoln nagyságát és egyéniségét.

 Lincoln_jelenetfoto (4)

Abraham Lincoln utolsó hónapjáról szóló történet, igazi történelem óraként hat, mégis több annál. 1865-ben az amerikai polgárháború a végéhez közeledik. Bár a rabszolgaság nagyban befolyásolja az ország helyzetét, de a háború kitörése inkább gazdasági és politikai okokra vezethető vissza. Lincoln szentül hitt abban, hogy a rabszolgaság eltörlése elengedhetetlen és az Amerikai Egyesült Államok jövője múlik ezen. Így minden eszközt bevet, hogy a kongresszus szavazza meg a 13. alkotmány-kiegészítés, amely a rabszolgaság végleges eltörlését jelentené.

Az újraválasztott elnök veszélyes és kitartó küzdelme nem csak a polgárháború végéért, hanem a rabszolgaság eltörléséért folyik. Emberek millióinak sorsa van a kezében. Spielberg a filmben megmutatja azt a Lincoln-t, aki nem csak Amerika bátor vezetője és zseniális szónok volt, hanem gondokkal küszködő férj és apa. Lincoln (Daniel Day-Lewis) karaktere, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. Amikor megszólal, az ember kíváncsian várja mit fog mondani. Szavai épp olyan, akár a fegyver.  Anekdotái és okfejtő gondolatai teszik őt érdekes személyiséggé. Humánussága és állhatatossága nem riasztja el semmitől. Kész volt szembeszállni, megvesztegetni, meggyőzni, hogy elérje célját. Hihetetlen szócsatákat vívnak a szereplők. Szerencsére olyan korban játszódik a film, ahol bizony a szavaknak még súlya volt. Több harcot vívott egyszerre az elnök. Hiszen meg kellett birkóznia a tudattal, hogy kockáztatja politikai karrierjét, a fia eltökéltségével, aki tanulmányait hagyná félbe, csakhogy bevonulhasson, és nem utolsó sorban a fiúkért aggódó feleségével. Az államférfi ugyanakkor vállalta a kockázatot és nemes jellemét bizonyítja, hogy ha az életébe is kerül, felszabadítja a rabszolgákat.

Lincoln_jelenetfoto (7)

Day-Lewis olyan hitelesen alakítja a címszereplőt, hogy mindenki tudatában az ő arca fog felvillanni Lincoln neve kapcsán (meg is kapta az idei Golden Globe-díjat a Legjobb főszereplő /dráma/ kategóriában). A film egy olyan világba repíti a nézőket, ahol részesei lehetnek Lincoln hitének beteljesülésének.

Megosztás facebookon