asdf

Menni vagy maradni? Ez itt a kérdés!

A moziba járó közösségnek nem mindig a tipikus popcorn rágcsálós, szórakoztató filmekre fáj a foguk. Néha kell a mélyebb hangvételű, elgondolkodós mozi projekt. A Ha maradnék című film előzetese után (zene, szerelem, baleset, halál) egyértelmű volt, hogy az érzelmekre fog hatni. Ám a történet a romantikus irányból inkább a drámaiságba szeretett volna fordulni. Ezt kisebb-nagyobb sikerrel véghez is viszi, de nem tépi ki az ember szívét.

Számomra ez a könyvadaptációs (Gayle Formen azonos című regénye alapján) mozi megfoghatatlannak tűnik. Az élet és halál témája a szerelemmel ötvözve, először egy nagyon sírós-romantikus melodrámának hat. Végül csak egy egyszerű drámát kaptam, aminek hiába tudom a végkimenetelét, (úgy, hogy nem olvastam a könyvet) mégis egész jó kis keretbe lett foglalva.

ha-maradnek-1A film főszereplője a bájos Mia (Chloe Gratz Moretz), aki egy ígéretes zenei tehetség, mindene a cselló. A suliban a különc lányra felfigyel Adam (Jamie Blackley). A fiataloknak a zenében teljesen más az ízlésük, de mégis egy húron pendülnek. A romantikus idillt és a zenei karrier reménysugarait egy váratlan tragédia árnyékolja be, amikor egy téli napon, egy végzetes autóbaleset élet-halál közötti döntésére kényszeríti Mia-t. A fiatal lánynak az életben maradásáért kell küzdenie, miközben sorra veszíti el szeretteit. Senki nincs mellette, aki segíteni tudna döntésében, és az élete már soha nem lesz olyan, mint azelőtt. Menne is, és maradna is…

if i stay_movie (10)

A film elsősorban tini korosztálynak szól, róluk szól, csak cukormázas bevonattal. A tökéletes életet élő lánynak (exzenész apa, jófej anya, cuki öcskös, álomkarrrier és szerelem) is meg kell küzdeni a különcséggel járó szorongással, a beilleszkedéssel, el kell fogadnia, hogy egy kapcsolatban kompromisszumot is kell kötni olykor, és a legkeményebb, hogy a halállal is szembe kell néznie.

A történet két síkon játszódik, egyszer a jelenben vagyunk, máskor pedig a múltban. Ez a hullámvasút mindenképp fenntartja az érdeklődést a nézőben. Megismerjük Mia-t, aki a nívós Juilliard zeneakadémiára készül, bepillanthatunk a család életébe és a fiatalok szerelméről is kapunk egy szép képet, miközben a haldokló lány drámája zajlik a kórházban. Ez idő alatt Mia az élet és a halál között ragadva, „szellemként” látja saját magát és környezetét. A lánynak fontos döntést kell meghoznia, amely nem csak a jövőjét, hanem egész sorsát befolyásolja.

ha-maradnek-2

Néhány szó a szereplőkről: Mia karaktere nagyon bájos, de nem elég drámai, sokkal nagyobb átélést vártam volna. Chloe Gratz Moretz, egyébként jó színésznő lesz valószínűleg, de még várat magára a „tökéletes” szerep. Mia barátnője, Kim, idegesítő és még azt sem tudjuk, hogy miért/mióta ilyen jó barátnők. Adam játékából hiányzik az érzelem gazdag megnyilvánulás, mint, aki még életében nem találkozott a szerelem fogalmával. Apuka, nagyon laza. Anyuka, a háttérben van végig, de nem is kíván többet a karaktere. A nagyapa viszont a legeredetibb, ami a reakcióját illeti. Könnyfakasztó, ahogy elbúcsúzik az unokájától. Összességében kedvelhető, emberséges karakterek.

Sajnos a Ha maradnék alkotásból hiányzik az eredetiség és az aminek szánták, az ízig-vérig drámaiság, mégis szerethető. Kikapcsolódásnak tökéletes. A történet hangulatát a zene és annak szeretete uralja.

HA MARADNÉK

A forgatókönyvet Gayle Formen azonos című regényéből Shauna Cross írta

Rendezte: R. J. Cutler

Executive Producerek: Gayle Forman, Brad Van Arragon
Producerek: Denise Di Novi, Alison Greenspan

Szereplők:      Chloë Grace Moretz, Jamie Blackley, Mireille Enos, Joshua Leonard, Jakob Davies

Bemutató: szeptember 11.
Korhatár: 12 

Megosztás facebookon