asdf

Machete gyilkol, avagy a mexikói James Bond balladája

  • Szerző: P. Kristóf
Robert Rodriguez teljesen rákattant a grindhouse témára, ami nekünk csak jó. Machete visszatért és pengébb, mint valaha, ahogy a szlogenje is állítja.

Machete a rendező és munkatársa, valamint személyes jó barátja, Quentin Tarantino közös projektjéből nőtte ki magát. 2007-ben a hetvenes évek b-kategóriás horrorfilmjei előtt tisztelegve elkészítettek két teljes hosszúságú mozit, amit végül Grindhouse címen egyesítettek. A Halálbiztos és a Terrorbolygó alcímekre keresztelt szegmenseket kamu előzetesekkel választották el. Ezek egytől egyig óriási baromságok voltak, trash gyöngyszemek, melyeket olyan rendezők készítettek el viccből, mint Rob Zombie, Edgar Wright, Eli Roth, vagy például maga Robert Rodriguez. Ő egy tipikus akciófilm előzetest hozott össze rengeteg vérrel és hülye beszólásokkal egy Machete nevű mexikóiról, aki senkinek sem kegyelmez.  A videónak óriási sikere lett, a rajongók addig nyaggatták, amíg 2010-ben tényleg el nem készítette a filmet. Rodriugez azonban itt nem állt meg, trilógiává akarta bővíteni, így 2013-ban elkészítette a Machete gyilkolt, amit a tervek szerint a Machete újra gyilkol... az űrben címmel követné a a befejező rész. Úgy látszik a hármas szám erősen jelen van a Denny Trejo által életre keltett karakter történetében, ugyanis az előzetes után három évvel készült el az első film, ugyanennyi idő elteltével követte a folytatás és összesen ennyi részt terveznek belőle. Így nem lepődnék meg, ha 2016-ban találkoznánk újra az elpusztíthatatlan gyilkológéppel. 

Machete gyilkol

Rodriguez megduplázta az első rész költségvetését és jóval több akciót és sztárt szerzett meg hozzá, pedig ezekből már korábban sem volt hiány. Sokan bírálják is most ezért a filmjét, szerintük már túl sok lett, annyira túlzás, hogy lefárasztja az agyat. Én ezzel nem értek egyet, hiszen pont ez volt a produkció célja, ezt a filmes vonulatot dicsőíti és sokszor parodizálja is. Engem már a kezdés is meggyőzött, önmagából csinál viccet ismét az egyelőre csak kamu előzetessel, mely a harmadik, űrben játszódó epizódhoz készült. Nem csak saját magukat nem kímélik, de még Justin Bieber-t sem hagyták ki a poénokból. Aztán elindul maga a várva várt film, egy akció kellős közepébe csöppenünk bele. A lazán szánalmas dumák már itt megmutatkoznak, az első másodpercétől, sőt már előtte is rendkívül szórakoztató. A vérmennyiségre ezúttal sem lehet panasz, a képünkre fröcsög a vörös szósz. Ráadásul egy karaktert sem érezhetünk biztonságban, fontosnak tűnő szereplők halnak meg a legváratlanabb pillanatokban. 

Machete gyilkol

Aztán jön egy dögös James Bond-os főcím és kezdetét veszi a valódi kaland. Machete szerelme, Sartana ügynök (Jessica Alba) halott, őt elfogták és épp meg akarják ölni. Azonban nem adja magát könnyen, sőt igazából sehogy sem, ezt éppen ideje lenne belátnia mindenkinek, vele nem lehet kikezdeni. Maga az elnök (Carlos Estevez, vagy csak simán Charlie Sheen) keresi fel, hogy egy Washingtont fenyegető mexikói ügyben segítsen nekik, ugyanis senki más nem mentheti meg Amerikát ezúttal. Ekkor már gyanús volt az erős James Bond utalás a történetre, ami később még inkább előtérbe került. Machete elindul, hogy szembeszálljon Mendez-zel (Demian Bichir), aki fel akarja robbantani a fővárost. Közben dühös, de dögös csajok is üldözőbe veszik, akik a mellükből tüzelnek, de a nyomába ered a Kaméleon (Lady Gaga,Walton Goggins, Cuba Gooding Jr., Antonio Banderas) névre hallgató bérgyilkos is, aki úgy cserélgeti arcait, mint más az alsónemüjét. Nem hiszem, hogy valaha is alakított volna ennyi sztár egy karaktert egyetlen filmben. 

Machete gyilkol

Ráadásul nyugodtan állíthatjuk, hogy a korábbi próbálkozások után Mel Gibson végre visszatért, olyan jól áll neki az őrült gonosz szerepe, hogy már csak emiatt is várom A feláldozhatók harmadik részét, ahol remélhetőleg megismétli ezt. A szándékosan pocsékra szánt alakítások kifejezetten jól sikerültek, Danny Trejo mosolytalan arca mosolyt csalt másokéra. Az egész telis tele van filmtörténeti utalásokkal, amiken szintén jókat lehet röhögni, de ha még ez se lenne elég akkor a sztárok kivétel nélkül viccet csinálnak saját magukból és a róluk a médiában kialakult képből. A sztori maga trashhez képest szokatlanul összetett, annyi hülyeséget tömtek bele, amennyi csak elfért a 107 percben. Fröcsögő vér, hajmeresztő akciók és gyilkosságok, őrült főellenség, hiányos öltözetű csajok, laza beszólások, jövőbeli technológiák és az űr. A mexikóiak James Bondja nem olyan elegáns, mint az angol eredeti, de sokkal tökösebb, viccesebb és gyilkosabb. Személy szerint imádtam az elejétől a végéig, hisz annyira rossz, hogy az már Machete! Igazi paródia , amely attól annyira jó, hogy ha nem tudnánk, hogy az, akkor tökéletesen helyt állna a kiparodizált művek sorában is. Isten áldja a b kategóriát, mert Machete nem irgalmaz senkinek és semminek.

Magyar cím korhatár: Machete gyilkol (18)

Szlogen: „Pengébb, mint valaha”

Rendező: Robert Rodriguez

Szereplők: Danny Trejo, Sofía Vergara, Michelle Rodriguez, Jessica Alba, Charlie Sheen, Mel Gibson, Alexa Vega, Lady Gaga, Amber Heard

Eredeti cím: Machete Kills

Nyelv: magyar szinkronnal

Műfaj: akciófilm

Hossz:107 perc

Bemutató: 2013. október 17. 

Megosztás facebookon