asdf

Kevin Costner 3 napig kínlódik

  • Szerző: P. Kristóf
Az acélember és a Jack Ryan mellékszerepei után végre ismét a középpontba került Kevin Costner, csak az a kár, hogy nem lett szebb a visszatérése.

Bár a kilencvenes évek szupersztárja sosem tűnt el a képernyőről, egy ideje háttérbe szorult, nem is kapott főszerepeket, csupán  az olyan produkciókat erősítette jelenlétével, mint Az acélember, vagy a Jack Ryan: Az árnyékügynök. Most a látványos, de sablonos akciófilmjeiről ismert McG és a francia fenegyerek, Luc Besson legújabb filmjében, ha lehet ilyet mondani egyáltalán, tér vissza, mint főállású akciósztár. Sajnos ez közel sem szól akkorát, mint reméltük, de nyitóhétvégéjén már majdnem visszahozta gyártási költségeit. 

3 nap a halálig

Úgy látszik, hogy az öreg még mindig nagy húzónév, hiszen még a Műkincsvadászokat és a Pompeii-t is lekörözte a box office listákon. Ez dícséretes és örülünk is neki, hiszen nagyszerű és tehetséges színész, de a 3 nap a halálig egy semmitmondó darab. Hiába írta Luc Besson a forgatókönyvet, hiába Costner és hiába Amber Heard minden bája, egyszerűen nem működik az egész, pedig a kezdés még elég kecsegtető, akár egy drámai és torokszorító akciófilm is kisülhetett volna belőle, de valahol a tizedik perc környékén már biztosak lehetünk benne, hogy ez elmarad.

3 nap a halálig

A haldokló titkosügynök hazatér családjához és velük szeretné tölteni utolsó hónapjait, de közben kormánya egy kis segítség fejében felajánl neki egy kísérleti gyógyszert, így kénytelen visszatérni. Mindezek alapján akár az év egyik legütősebb akciófilmje is lehetett volna, de McG nem az a rendező, aki képes egy jó ötletből mégjobbat csinálni. Ugyanakkor Luc Besson is ugyanennyire ludas ebben, mert alapvetően mesterien tudja keverni a műfajokat, a hangulatokat és a stílusokat, de érthetetlen módon néhányszor csúnyán belebukik ugyanebbe. 

3 nap a halálig

A főcímmel együtt a film komolysága is eltűnik és szép lassan egyre viccesebbé kezd válni, hol szándékosan, hol pedig a film gyengeségének köszönhetően. Igazából sokkal inkább tűnik az egész egy akció-vígjátéknak, vagy paródiának, mint mondjuk az 1967-es Casino Royale, mintsem egy igazi akciófilmnek. Pontosan ezért elég nehéz dolgom van most, hiszen azért jól szórakoztam, így nem szeretnék túlságosan rossz dolgokat írni róla, de jó dolgokat viszont nem tudnék. Kezdjük például egyből azzal, hogy a film szempontjából semmi értelme a címnek, nem is értem milyen három napról van szó. Aztán ott van az is, hogy egy haldokló Kevin Costner ennél több tiszteletet érdemelne a vásznon, mintsem hogy olcsó poénokkal vásárolja meg szeretetünket.

3 nap a halálig

Egyszerűen az egészet nem lehet komolyan venni, a tinilányával küzdő apuka és a kegyetlenül gyilkolászó ügynök kettőssége is csupán gyenge próbálkozás, nincs mélysége a dolognak, pedig bőven lehetett volna, de így csupán pár jó és pár kevésbé jó poén, egy-két robbantós-lövöldözős jelenet, egy kirakatbábúként viselkedő Amber Heard és az utolsó pillanatban mindig összeeső Kevin Costner az egész. Egyszer persze nyugodtan be lehet rá ülni, igazából az sem lepne meg, ha szép bevételt gyűjtene össze, mert mindezen kritikák ellenére én is többször elnevettem magam és nem vártam gyűlölködve a végét, igazából észre sem vettem, hogy eltelt két óra. 

3 nap a halálig (16)

színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 2014 

rendező: McG
forgatókönyvíró: Luc Besson, Adi Hasak
zeneszerző: Guillaume Roussel
operatőr: Thierry Arbogast
producer: Luc Besson, Adi Hasak, Ryan Kavanaugh, Marc Libert
vágó: Audrey Simonaud

szereplők:
Kevin Costner (Ethan Runner)
Hailee Steinfeld (Zoey Renner)
Connie Nielsen (Christine Renner)
Amber Heard (Vivi Delay)
Richard Sammel (a farkas)
Eriq Ebouaney (Jules)
Tómas Lemarquis (az albinó)

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon