asdf

Két jóbarát és a halálos fegyver

  • Szerző: P. Kristóf
Van két különböző kormányszervtől jött beépített ügynökünk, akik együtt bűnöznek, miközben nem tudják a másikról, hogy kicsoda valójában. Van még itt CIA, drogkartell, és rengeteg pénz is. Igazi buddy cop movie a klasszikus iskolából.

Bobby (Denzel Washington) és Stig (Mark Wahlberg) első ránézésre legjobb haveroknak tűnnek. Két bűnöző, akik társakként nyomják az ipart. Ez azonban csak a látszat, mind a ketten beépültek, erről a másik viszont nem tud semmit sem. Ez már alapból érdekes felütése a műfajnak, de a helyzet még tovább bonyolódik. A 2 kaliber képregényadaptáció, amit szerintem senki nem mondana meg róla. Inkább tűnik a már jól bevált fehér-fekete nyomozópáros akció-vígjátékának a zsáner minden szükséges kellékével. Csodák csodájára még mindig működik és még mindig szórakoztat. Bobby nagyon laza és tökös, Stig meg szemtelenül hülye. A jobbnál jobb beszólások elkerülhetetlenek és mindig ütnek. Szerencsénkre ezúttal nem is rontották el azzal, hogy az egész egy robbanó cirkusz, ez inkább a krimi vonalán mozog. Nem a szemünket, hanem a gondolatainkat nyűgözi le a cselekmény, a srácok tervei először érthetetlenek, de a végén mindig kiderül, mennyivel elöttünk járnak. Vagy éppen mekkora szerencséjük van a spontán megmozdulásaikkal.

2 kaliber

Persze kiderül, hogy az ügy sokkal mélyebb és rázósabb, mint várták, mégsem drámázzák túl a dolgot, hanem mérhetetlen hülyeségükkel és lazaságukkal megoldják, miközben egymás vérét szívják. A színészek már nem szorulnak bizonyításra, így inkább úgy mondanám, hogy hozzák a tőlük elvárt színvonalat. A történet önállóan nem kifejezetten nagy durranás, de kétségtelenül szórakoztató. Újítást sem hozott a témában, de azt sem mondanám, hogy nem volt rá szükség. Idén már láthattunk pár buddy filmet, de ez a legszínvonalasabb. A klasszikus Halálos fegyver felállást hozza és nem csak a szereplők terén, hanem stílusában is. Mindenki őrült és ez nagyon jól áll nekik. A nyomozás is leköti a figyelmet, az akciójelenetek meg szokás szerint jól meg lettek csinálva, de nem érezzük azt, hogy kicsit túlzás.

2 kaliber

A hülyeségével saját mitoszt teremt magának, ami szintén nagy előny, hiszen nyomot hagy az emberekben. Mivel a 60 milliós gyártási költségeit visszahozta és a tengerentúli közönség szerette is, így a folytatás sem kizárt. Ennek képében első közös ügynek szerintem több, mint jó. De ennél nem több, csupán egy rendkívül szórakoztató akció-vígjáték. Persze ez nem rossz dolog, sőt kifejezetten örülök neki, mert az egyik személyes kedvencem. Csajok, kocsik, drogok, pénz és átverés minden mennyiségben, szokatlanul jó humorral tálalva. A 101 Rejkjavik-kal ismertté váló Blatasar Kormákur izlandi rendező egy ízig várig amerikai filmet hozott össze. Ennek nagyon lehet örülni, reménykedem benne, hogy lesz még dolga hasonló produkciókkal a jövőben. A 2 kaliber hozza a formát, nem újítani akar, hanem az lenni, ami. Társakról szóló akció-vígjáték és annak nagyon jó! Szeptember 12-től szinkronosan a mozikban.

Főszereplők: Denzel Washington, Mark Wahlberg, James Mardsen, Paula Patton, Bill Paxton, Edward James Olmos.

Fényképezte: Oliver Wood.

Látvány: Beth Mickle.

Írta: Steve Grant, Blake Masters.

Rendezte: Baltasar Kormákur

Mozibemutató: 2013. szeptember 12.

Eredeti cím: 2 Guns

Színes, szinkronizált amerikai film

Gyártó: Sony Pictures

Műfaj: akció/vígjáték

Játékidő: 109 perc

Korhatár: 16


Megosztás facebookon