asdf

Josh Brolin a tökéletes férfi

Jason Reitman Joyce Maynard romantikus regényét vitte vászonra, ami az egyszerű hétköznapi valóságot ábrázolja, hol fikció, hol valósághoz mérten. Az Egek ura rendezője, amit tudott kihozott a történetből, ugyanis maga a sztori nem meríti ki a szórakozás fogalmát, de a színészi alakítások nagyot dobnak az egész alkotáson.

A film nem csupán egy szökött fegyencről szól, aki a menekül, és egy fiát egyedül nevelő anyuka házába húzza meg magát, hanem két felnőtt, akik látszólag különbözőek, megtalálják az összhangot egy abszurd helyzetben. Kate Winslet és Josh Brolin karaktere között szerelem bontakozik ki, ami mindent megváltoztat.

 nyárutó_001

Adele (Kate Winslet) egy depressziós anyuka, aki egyedül neveli kamaszodó fiát. Exférje a titkárnőjével szűrte össze a levet, aki miatt el is váltak. A mély depresszióba zuhant nőnek a fia próbál segíteni, de a kamasz kor minden nyűge is terheli a fiút. Frank (Josh Brolin) - aki amúgy egy szökött elítélt, megjelenése felborítja az amúgy is visszahúzódó, és nyugodt család életét. Váratlanul túszul ejti a családot. Az eleinte ijesztőnek tűnő Frank egy idő után megmutatja valódi énjét, barátságosan viselkedik a nővel és annak fiával. Az idő múlásával Adele és Henry (Gattlin Griffith) egyre jobban megkedveli túszejtőjüket.

nyárutó_002

A kisvárosban, ahol élnek hamar híre megy, hogy egy szökött fegyencet keres a rendőrség, ezért Adele és fia óriási kockázatot vállal azzal, hogy mindent megtesznek Frankért, így menedéket nyújtanak számára, de már önként és „dalolva”. Az ironikus a helyzetben az, hogy, ami hiányzott a nő és a fia életéből, azzal, hogy Frank az életükbe csöppent, mondhatni meg is kapták: egy szerető társ és egy pótapa, aki mindenben segít. Frank mindenhez ért, tud sütni, megjavít mindent a háznál, sőt!, érzelmes fickó! Mondhatni tökéletes!

 nyárutó_003

Kate Winslet remekül hozza a reményvesztett, megtört nő szerepét, aki már csak fiának él. Josh Brolin pedig a legjobb választás volt erre a szerepre. Tekintete, mozdulatai mind arról árulkodnak, hogy az ő életéből is hiányzik a szeretet, a megbecsülés, a zord külső mögött rengeteg érzés lapul. A fiút játszó Gattlin Griffith alakítása meggyőző, áthatóan formálja meg a bizonytalan fiút, aki csupán anyja boldogságára és apai törődésre vágyik.

 nyárutó_004

Az alkotók nagyon jól megtalálták a karakterekhez tökéletesen passzoló színészeket. Bámulatos volt, ahogy a színészi játékkal olyan hangulatot varázsoltak, ami által mi is szurkolunk a főszereplőknek, hogy révbe érjenek. Ami viszont „hibája” a filmnek, hogy szembetűnően rövid idő (3 nap!) alatt alakul ki ilyen fokú érzelem, ami elég valószínűtlen, ráadásul a túszejtő és a túsz között, hiszen veszélybe sodorta a nőt és fiát. De hát ez csak egy film! Ettől függetlenül bátran tudom ajánlani a romantikus filmek kedvelőinek, illetve azoknak, akik Winslet és Brolin zseniális alakítására kíváncsiak.  

NYÁRUTÓ (12)

Színes, feliratos amerikai film

Joyce Maynard regényéből a forgatókönyvet írta Jason Reitman

Fényképezte: Eric Steelberg

Producerek: Helen Estabrook, Lianne Halfon, Jason Reitman, Russell Smith

Zene: Rolfe Kent

Rendezte: Jasno Reitman

Szereplők:

Kate Winslet

Josh Brolin

Gattlin Griffith

Eredeti cím: Labor Day

Gyártó: Paramount, 2014

Hossza: 111 perc

Korhatár: 12

Országos bemutató: 2014. február 6.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon