asdf

Inkább elnémultak volna! Ez a horror káosz!

  • Szerző: P. Kristóf
A paranormális jelenségekkel riogató horrorok már a kezdetektől fogva a műfaj egyik legnépszerűbb részét képezték, a Parajelenségek és a Démonok között óriási sikere óta azonban a filmesek is nagyon rágerjedtek a témára, így sorra várhatóak a hasonló utánzatok, élükön Az elnémultakkal.

Az olyan kitalált lények, mint például vámpírok vagy vérfarkasok után nem sokkal megjelent az ijesztgetés egy teljesen új foka, vagyis a hátborzongató igaz történetek. Aztán rájöttek arra is, hogy nem kell hosszas kutatómunka árán ilyen eseteket előbányászni, hanem ki is lehet találni őket és utána igazként reklámozni. Ez történt például A texasi láncfűrészes mészárlás esetében is, majd a Büntető park és a Cannibal Holocaust készítő felfedeztek még valamit, ha mindezt megtalált titokzatos felvélekenek álcázzák, akkor aztán tényleg garantált a borzongás.

Az elnémultak

Ha pedig mindez a mára legendás és Frankenstein cikkünkben többször emlegetett angol horrorműhely, vagyis a Hammer Films gyártásában készül, akkor tényleg izgatottak lehetünk, mert valószínűleg hátborzongató élményben lesz részünk. A film rendezését arra a John Pogue-ra bízták, aki forgatókönyvíróként, mint az Életre-halálra, vagy a Koponyák, míg rendezőként a Karantén második részével debütált, mely szintén egy megtalált felvételes mozi. Most pedig a szellemjárta elődök nyomdokain egy iszonyú kísérlet igaz történetét is elmesélheti nekünk.

Az elnémultak

Legalábbis így hirdetik, de nem szabad bedőlni ennek, a film annyira alapszik igaz történeten, mint mondjuk a Resident Evil, vagy a Shrek, szóval nem több egyszerű marketinfogásnál. A történet persze mindvégig kitart saját teóriája mellett, sokszor fájdalmasan igyekszik ragaszkodni igazához, a következő percben pedig nevetve cáfolja meg azt. A sztori a hetvenes években játszódik az oxfordi egyetemen, ahol egy professzor különös kutatásba vágott, megpróbált egy sérült elméjú, vonzó, de annál veszélyesebb lány pszichéjét felhasználva a negatív emberi energiából kopogószellemet létrehozni. 

Az elnémultak

Ez így önmagában még egész érdekesnek is mondható, de sajnos mégsem az. Kezdjük a hatalmas káosszal, ami a filmen uralkodik, hiszen a főszereplője az operatőr fiú, akinek a felvételei mutatnák be a kísérletet, ám mindez csak néha kerül elő, főként rendes filmként látjuk a sztorit, vagyis az egész megoldásnak semmi értelme, maximum a mítoszát akarja igazolni. Aztán a film első felében valódi félelemkeltés helyett egyszerűen túlságosan hangos és hirtelen zajokkal próbálták ránk hozni a frászt, ami nem ijesztő, hanem kifejezetten idegesítő, ráadásul még poénkodni is megpróbálnak sok helyen, ez még az úgynevezett csúcspontnál sem maradhat ki.

Az elnémultak

A történet sok helyen lukas, a rendezés pedig kifejezetten pocsék, de mégis van pár jelenet, ami működőképes, nem jó, de van benne lehetőség, nagyjából kétszer még a hideg is kirázott, de azért valljuk be, ez nagyon kevés egy horrortól. Aztán előjön a végefelé a megoldás keresésének küszöbén egy szál, amitől végül mégis jól sülhetett volna el az egész, de hagyták kisiklani a kezükből, nem kezdtek vele semmit, helyette két percben ledarálták és a képünkbe vágták, hogy ez van, srácok, a néző pedig a film értelmét hajkurászó prérifarkas lesz, aki elől villámsebesen menekül el a gyalogkakukk, pedig mi mindent megpróbáltunk.

Az elnémultak

Aztán jön egy mérhetetlenül klasszikus befejezés, már-már a Frankenstein sorozat elavult hagyományait idézi, ásítósan kiszámítható az egész, azok a részletek pedig, amik egy kis plusz jelenthettek volna, teljesen elsorvadtak az értelmetlen történetvezetés és a bugyuta szerkesztés következtében. Ennek értelmében csak a horrorfanatikusoknak lesz szórakoztató, számukra egyfajta Horrorra akadva utánpótlásként is szolgálhat, de csakis kizárólag a Wayans testvérek által alkotótt darabokba illeszkedve, vagy akkor már a hazánkat elkerülő Haunted House című paranormális filmeket parodizáló alkotásukhoz is hasonlítható.

Az elnémultak

színes, feliratos, amerikai horror, 98 perc, 2014 (16)

rendező: John Pogue
forgatókönyvíró: Craig Rosenberg, Oren Moverman, John Pogue
zeneszerző: Lucas Vidal
operatőr: Erdély Mátyás
producer: Tobin Armbrust, James Gay-Rees
vágó: Glenn Garland

szereplők:
Jared Harris (Professor Coupland)
Sam Claflin (Brian McNeil)
Olivia Cooke (Jane Harper)
Erin Richards (Kristina Dalton)
Rory Fleck-Byrne (Harry Abrams)
Laurie Calvert (Phillip)

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon