asdf

Hugh Grant ötven felett is szórakoztató

Hugh Grant éveket várt arra, hogy újra egy könnyed kis mozival szórakoztasson el minket. Az idő őt sem kíméli, de humorérzéke és stílusa még mindig a régi. A nők utáni vágya aligha csökkent, de ebben a filmben azt mutatja meg Hogyan írjunk szerelmet?!

A film címe egy mindent elsöprő szerelem történetére utal, de erről szó sincs. Na, nem mintha romantikamentes lenne a film, csak épp nem a tipikus nyálas, sírós szerelmi történet vonalát követi. Szépen adagolt romantikus történet, némi drámai pillanattal kiegészítve. Hugh Grant valószínűleg, ha akarna se tudna ebből a karaktertől megszabadulni, amit má olyan jól megismert a közönség: lazaság, könnyű nőcskék, pimaszság, sármos vagyok és meghódítok bárkit, de jöhet a szerelem is.

therewrite04

Keith Michaels (Hugh Grant) fénykorában egy foglalkoztatott forgatókönyvírónak számított, csekély sikeres filmmel referenciájának listáján. Ugyanis egyetlen filmjét, Az elcseszett Paradicsom című alkotást ismerte el Hollywood, amit még egy Oscar szobrocskával is díjaztak.  Ám az ő csillaga is hulló félben van és a kutyának sem kell új, filmes ötletei. Emellett még anyagi gondokkal is küzd, sőt, sötétben tapogatózik a számlák kifizetésének megoldását illetően. Alkotói  válság ide vagy oda, munkát kell szereznie. Segítőkész ügynöke egy számára ismeretlen területen szerez neki állást. Így lesz kényszerből egyetemi tanár az Oscar-díjas forgtókönyvíróból. Már a gondolattól is rosszul van Keith, hogy tanárbácsiat kell "játszania". A helyzetet szépíti, vagy könnyíti, hogy forgatókönyvírást kell tanítania, így hát Kaliforniából elutazik a nulla tapasztalatával egy new york-i kisvárosba, és belevág az egyetemi életbe.

therewrite03A "Hugh Grant féle első benyomás" mindig von maga után következményeket. Nincs ez másképp a Hogyan írjunk szerelmet című moziban sem. Ugyanis, főhősünk szinte azonnal, ahogy a városba ér, gerincre vágja az egyik diákját, akivel viszonyba bonyolódnak, majd a tanári kar vezetőjénél is kihúzza a gyufát, amikor kedvenc íróját, Jane Austen munkásságát kritizálja egy tanári összejövetelen, ittasan, na meg, amikor kiderül hogy két tanóra között 1 hónap telik el. Sajátosan válogatta össze a diákokat, így a lányoknál a külső volt a döntő, de még a pasiknál is, csak náluk a csúnyaság magas mércéjével. Keith hiába forgatókönyvíró, magasról tesz rá, hogy diákjai mit firkantottak össze, mindaddig, amíg a kurzusára Holly (Marisa Tomei) is be akar kerülni. A két gyermekes anyuka komolyan veszi az egyetemet, és még a kínos helyzetből is ő húzza ki Keith-t, amikor végre tényleg elkezdi a tanítást, csak épp azt nem tudja hogyan. Majd szép lassan rájön, hogy van értelme ennek az egésznek.
therewrite02

Innen már nem nehéz kitalálni, hogy ki kivel szűri vagy épp szűrné össze a levet. A második esélyre várva próbál meg mindenki a maga módján boldogulni az életben. Keith a fiával nem beszélt már nagyon rég, Holly pedig egy szerető társra vágyik. Hugh Grant hitelesen adja a cinikus, és néha öntelt, de jó lelkű forgatókönyvírót. Az Etikai Bizottság konzervatív elnöknőjét Allison Janney kelti életre, aki véresen komolyan veszi az egyetem szabályait, de kiderül, hogy még neki is van szíve. A Holly-t alakító színésznő, Marisa Tomei játéka szimpatikus. A nagyszájú, kitartó és lelkes, de megtört nőt kiválóan hozza.therewrite01

Összességében a klisékkel és a kiszámíthatósággal sem tud unalmassá válni a film, hiszen jó színészek, szerethető karaktereket testesítenek meg, amihez remek dialógusok párosulnak. A film egy tipikus Hugh Grant romkom, ami garantálja a könnyed szórakozást! Meglepő fordulatra nem számítson senki, de a Hugh Grant féle fanyar humor nem marad el, mert hát Hugh Grant-nek nem nehéz eljátszani Hugh Grant-et. 

HOGYAN ÍRJUNK SZERELMET

Eredeti cím: The Rewrite
Műfaj: romantikus vígjáték
Főszereplők: Hugh Grant, Marisa Tomei, Allison Janney, J.K. Simmons, Chris Elliott, Bella Heathcote
Rendező: Marc Lawrence
Gyártó: Castle Rock Entertainment
Játékidő: 106
Bemutató: 2014. december 18.
Korhatár: 12
Forgalmazó: Big Bang Media Kft

Megosztás facebookon