asdf

Hollywood igénytelen és rossz szomszédságai

Ugyanaz a gond a Rossz szomszédság 2.-vel, mint az elődjével: hiányzik belőle az ötletesség, a frissesség, az újszerűség. Úgy látszik Seth Rogen továbbra is megvan elégedve azzal, hogy középszerű festékkel mázolja le a családi házának kerítésléceit. Vélhetően neki van igaza, ugyanis a vetítésen a nézők zokogva nevettek a minősíthetetlen közhelytéglák közé fugázott humorhabarcsokon.

Újabb felesleges folytatás

A Rossz szomszédság 2. kiválóan modellezi a mai hollywoodi filmgyártást, ami mostanság annyiból áll, hogy felesleges folytatásokat készítenek egy anyagilag ugyan sikeres, de a szakma és a zsáner „orrát is kifújó” első részhez. Seth Rogen és Zac Efron második közös szomszédságára vígjáték címszóval kéne hivatkozni, miközben valójában nem az. Legalábbis nálam régen nem ez az értékmérő mérce. Nem leszek álszent: volt idő, amikor hasamat fogtam a nevetéstől a gusztustalan fizikai humordömpingtől, ám ez, ahogyan a szellemi szintem fejlődött és az ízlés spektrumom kitágult, fokozatosan elhalványult, mára már pedig végleg el is tűnt. Már régóta nem vicces a trágár szavakkal teletömködött script, a meleg párok sztereotipizálása vagy az ocsmány szituációkból felálló jelenettenger. Figyelem, spoiler: az a jelent, amikor kilóg a vajúdás közben a kisbaba lába az anya vaginájából nemes egyszerűséggel kiégetett. Ott és akkor azt éreztem, hogy Hollywood végleg belefulladt a saját igénytelenségébe. És a legrosszabb, hogy a fogyasztók ehhez asszisztálnak, mert közigény nélkül nem lenne termelés.

rossz_szomszédság_2 (2)A komédia műfaj valutája a nevetés illetve a nevettetés, amire a film, a válogatós műkedvelők számára, képtelen. Miközben a vásznat bámultam értetlenségemben, azon merengtem, hogy a szcenáriumot ennél a filmnél milyen egyszerű lehetett megírni. Semmi más nem történt, mint átnevezték az első rész forgatókönyvét, kicserélték a neveket, kicsit átszerkesztették a dialógokat, majd eladták a stúdiónak amazing script- címszóval. Borzasztóan dühítő az egész alapfelállás. Csak a rend kedvéért álljon itt némi vázlat az amúgy is felskiccelt történetről: A Radner család, miután túlélték Teddy Sanders (Zac Efron) bandájának terrorját, úgy döntenek, hogy eladják a fészküket. Csakhogy a továbbállásukat nehezíti, hogy az új vevők letétbe helyezték a foglalót. A lejárati idő alatt bármikor felmondhatják a megállapodást. Pechükre, a szomszédba egy újabb diákszövetkezett költözött, csak most a szexuális ragadozók helyett feminizmustól megrészegülő lányok alkották a klubbot. Hamar kiderül, hogy Schelby (Chloë Grace Moretz) vezette csapat sem apácai értékeket képviselnek, így újabb háború robban ki az utcában. Innentől már ki lehet találni, hogy milyen panelekkel és „fordulatokkal” bővelkedik a script.

rossz_szomszédság_2 (6)

A minősíthetetlen humorvilág mellett a monodrámát is megkapjuk Teddy személyében, aki képtelen továbblépni az életében. Nem tudja feldolgozni, hogy véget ért az önfeledt, vad buliktól és party-numeráktól felturbózott diákélet, és már nincs "hasznos" funkciója ebben az új világban. A barátai mind továbbléptek - karrier és magánélet szinten is -, csak ő rekedt meg. Emellett a folytatás kapott még egy feminista árnyalatot is, mondván a mai lányok már a rendszer ellen akarnak lázadni, és a férfiak elnyomása, szexista megnyilvánulásai ellen.

Ki kell tépni a kamerát Nicholas Stoller kezéből

A helyzet az, hogy Nicholas Stoller olyan direktor, akire még egy tucat-vígjáték megkomponálását sem bíznám rá. Tipikus stúdióbérenc és producer bábu, aki tényleg a playbook szerint játszik. Egy pillanatra sem lép ki az előre lefektetett treatment-et, a saját komfortzónájából. Vakon követi a zsáneri parancsolatot, ezért bár tisztes iparos munkát add ki, véletlenül sem lesz emlékezetes, egyedi alkotás.

rossz_szomszédság_2 (9)A színészekkel komolyabb probléma nem volt. Seth Rogen civilben jó fej lehet, szívesen söröznék vele, és egy ilyen típusú szerep „súlyát” láthatóan el tudja cipelni. Csakúgy, mint Zac Efron, aki végleg lemondott arról, hogy egy napon komoly színészként tartsák majd számon. Miután a következő a filmje a nem kicsit sekélyes és szexista Baywatch lesz, ezután aligha ki fog tudni lépni a skatulyájából. Sajnos Chloë Grace Moretz sem arról híres, hogy megfontoltan szerződne le különböző projektekre, mégis itt most sokkal fogyaszthatóbb volt, mint a borzasztóan rossz Az 5. hullám-ban. Korrekt módon helyt állt és jól is állt neki a kissé különc, rendszerlázadó egyetemista lány szerepe.

A Rossz szomszédság 2. tipikus amerikai vígjáték, azok közül is a legalja. Ettől függetlenül, ha tetszett az első rész, akkor most sem fogsz csalódni. A színvonalat pedig felejtsd el!

MoziStar: 3/10

ROSSZ SZOMSZÉDSÁG 2.

Eredeti cím: The Neighbors 2
Színes, szinkronizált amerikai vígjáték
Rendezte: Nicholas Stoller
Szereplők: Seth Rogen, Zac Efron, Rose Byrne, Chloë Grace Moretz, Ike Barinholtz, Dave Franco
Írta: Seth Rogen, Nicholas Stoller, Evan Goldberg, Andrew Jay Cohen, Brendan O’Brien
Fényképezte: Brandon Trost
Producerek: Evan Goldberg, Seth Rogen, James Weaver
Executive producerek: Andrew J. Cohen, Brendan O’Brien, Nathan Kahane, Joe Drake
Játékidő: 93 perc
Korhatár: 16

Országos bemutató: 2016. május 12.
Forgalmazó: UIP-Duna
Megosztás facebookon