asdf

Hitman csak árnyéka önmagának

Nyolc évvel ezelőtt mutatták be a mozikban a Timothy Olyphant (A tébolyultak, Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed) főszereplésével készült Hitman – A bérgyilkos című filmet, amely egy számítógépes akció-lopakodós játéksorozat alapján készült. A stúdiónál abban bíztak, hogy a virtuális világ meghódítása után a 47-es ügynök sikerrel evickél majd át a nagyjátékfilmek világába is. A videójáték-adaptáció világszerte 100 millió dollárt kasszírozott, mégsem kapott folytatást a kopasz bérgyilkos, mivel a Fox fejesei úgy határoztak, hogy megvárják, míg az emberek elfelejtik a projektet és utána újra kezdhetik elölről az egészet.

Az új verzió a rendezését az elsőfilmes, főképp reklámfotózásokon edzett Aleksander Bach kapta, míg a forgatókönyv írása Michael Finch (Ragadozók, November Man), Kyle Ward (Machete gyilkol) és Skip Woods (A szupercsapat, Die Hard - Drágább, mint az életed) munkája volt. Eredetileg Paul Walker (Halálos Iramban) lett volna a főszereplő, de a forgatás előtt váratlanul elhunyt a fiatal színész, így Rupert Friend (5 nap háború, Az utolsó légió) bújhatott a 47-es ügynök bőrébe, mellé pedig olyan nevek csatlakoztak, mint Hannah Ware (Shame - A szégyentelen, Oldboy), Zachary Quinto (Sötétségben - Star Trek, Krízispont), Thomas Kretschmann (Bosszúállók: Ultron kora, A közös szenvedély) és Ciarán Hinds (A rítus, A fekete ruhás nő).
Hitman47_jelenetfoto (3)A 47-es ügynök (Rupert Friend) egy tökéletes fegyver. Gyors, kegyetlen, embertelen. Egy génlaboratóriumban született, és minden tulajdonságát úgy alakították ki, hogy megfeleljen a célnak: kétely nélkül és halálos pontossággal teljesítsen bármilyen parancsot. A kopasz, kifogástalan öltönyt viselő bérgyilkos új feladatott kap: végeznie kell a Szindikátust irányító Le Clerq-el (Thomas Kretschmann). A szervezet vezetője újra akarja indítani azt az ügynök programot, aminek egykor a 47-es is az alanya volt. A bérgyilkos elindul megkeresni Katia van Deest-t (Hannah Ware), aki annak a Litvenko-nak (Ciarán Hinds) a lánya, aki kifejlesztette ezt a technológiát. A nőt nem csupán a 47-es ügynök veszi üldözőbe, hanem egy John Smith (Zachary Quinto) nevezetű egyén is, így pedig Katia két tűz közé kerül, és nem tudja, hogy kiben bízhat. A tét nem kisebb, mint az élete, illetve a két férfi küldetése. Az izgalmas és látványos előzetesek ellenére Aleksander Bach rendezői bemutatkozása egy igazi B kategóriás akciófilm. A Hitman: A 47-es ügynök tele van akcióval, ami alapkövetelmény ebben a műfajban, csupán az a bökkenő ezzel, hogy a legtöbb bunyós, autós üldözéses és menekülős jeleneteket már megannyi filmben láthattuk korábban. Egyedül a 47-es kihallgatása és a metróban történő harc emelkedik ki az akciójelenetek közül.Hitman47_jelenetfoto (6)A sztori nem eget rengető, kezdetben a rossz fiúnak beállított ügynökről kiderül, hogy a maga módján jó, míg a magát pozitív karakternek mutató férfiről megtudjuk, hogy igazából a gazemberekhez tartozik. Szóval a szokásos senkiben sem bízhatunk klisét is ellövik az alkotók, míg a végén természetesen happy end-del kell végződnie a történetnek, ezzel pedig gondolom senkit nem leptem meg. Furcsa mód kapunk mondanivalót is a filmtől, ami az lenne, hogy mindenki megváltozhat, és a tetteink mutatják meg, milyenek vagyunk igazán. Rupert Friend hiába tűnt jó választásnak a kopasz gyilkoló gépnek, sajnos mégsem állt jól neki ez a szerep. Egyszerűen nehezen hisszük el róla, hogy megállíthatatlan. A Katia van Deest játszó Hannah Ware jól hozta a törékenynek látszó nőt, aki mindenáron szeretné megtudni, hogy ki is ő valójában és miért alakult így a sorsa. A bérgyilkos John Smitht megformáló Zachary Quinto remek volt a túl nagy versenyszellemmel megáldott bérgyilkos szerepében. A Szindikátust vezető Thomas Kretschmann alig kapott játékidőt, így ő nem tudott kibontakozni, míg Ciarán Hinds a lánya életéért aggódó, és ezért bármire hajlandó apukaként hiteles volt.Hitman47_jelenetfoto (10)A Hitman: A 47-es ügynök egy egyszer nézhető akciófilm, ami kevesebbet nyújt annál, mint amit elvárhatnánk tőle. Ha túl tudjuk magunkat tenni azon, hogy a film legtöbb részét más alkotásokból koppintották, akkor akár még jól is szórakozhatunk a 96 perces játéki alatt. A Hitman rajongóknak biztosan el fogja nyerni a tetszését, viszont nem hinném, hogy lesz újabb kalandja a kopasz öldöklőnek a vásznakon.

MoziStar: 5/10

HITMAN – A 47-ES ÜGYNÖK

Eredeti cím: Hitman: Agent 47
Színes, amerikai film
Műfaj: akció / krimi / thriller
Gyártó: Twentieth Century Fox
Rendezte: Aleksander Bach
Főszereplők: Zachary Quinto, Rupert Friend, Chiarán Hinds, Thomas Kretschman, Hannah Ware
Fényképezte: Óttar Guanason
Látvány: Sebastian T. Krawinkel
Írta: Michael Finch, Kyle Ward, Skip Woods
Játékidő: 96 perc
Korhatár: 16
Mozibemutató: 2015. augusztus 27.
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon