asdf

Hangyák a parókás lány gatyájában

  • Szerző: P. Kristóf
A Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából az MTVA egy fiatal lány betegséggel való küzdelmének igaz történetét hozza el a magyar mozikba.

Sophie van der Stap élte a maga kis vad életét, amikor 21 évesen a rák egy ritka és különösen veszélyes formáját diagnosztizálták nála. A tinilány tervei egyik pillanatról a másikra kútba estek, ahogy élete kezdetén a halállal kell ett szembenéznie. Bekerült a kórházba, hogy elkezdjék a kezelését, melynek következtében kihullott gyönyörű hosszú haja és már bulizni sem tudott elmenni minden este, hogy más és más fiú ágyában ébredjen fel reggel meztelenül. Nőiessége megőrzésének érdekében végül rájött, hogy a paróka az egyetlen megoldás, hogy újra önmaga lehessen, de paradox módon pont az ellenkezője történik, a különböző frizurák viselésekor különböző személyiségeket fejleszt ki, melyeknek nevet is ad. 

Lány kilenc parókával

Aztán ez a bizonyos lány végül megírta történetét egy könyvben, ami nálunk Ma szőke vagyok címmel jelent meg, végül pedig a Sophie Scholl című Oscar-díjra jelölt alkotás német rendezője készített belőle filmet. Marc Rothemund munkássága igen ellentmondásos filmeket tartalmaz, hiszen az előbb említett kőkemény történelmi dráma mellett olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Hangyák a gatyában, vagy az Az ivarérett nagyvárosiak különös viselkedése a párzási időszakban. A Lány kilenc parókával sajnos inkább ezekre hasonlít, lehet hogy a regényben jobban kiütközik a drámaisága a történetnek, de a film inkább hasonlít egy tragédián alapuló tinifilmre. 

Lány kilenc parókával

A főszereplő lány, azt feltételeznénk, hogy a betegségével közel kerül a nézőhöz, megváltozik, mint mondjuk a Mielőtt meghaltam főhőse, de bár van jellemfejlődés, de mindez nem igazán működik, nem kerül előtérbe, kifejezetten idegesítő karakter ez a Sophie. Próbáljuk sajnálni, de amikor azért sír, mert elhagyta a fiú, akit elküldött, akkor valahogy nem tudjuk megszánni. A küzdelem helyett pedig sokkal inkább a rák kezelésének folyamata kap teret a lelki oldal helyett, így amellett, hogy tökéletes kampányfilm a Rákellenes Napra, sokkal többet nem tartogat számunkra.

Lány kilenc parókával

Valóban nehéz jó filmet készíteni egy halálos betegségben szenvedő figuráról, de nem lehetetlen, a korábban említett Mielőtt meghaltam a legjobb példa erre, még nehezebb a dolog azonban, ha mindezt humorral is keverni próbálják. Ezúttal a Lány kilenc parókával esetében a vígjáték és dráma keveredése egyáltalán nem működik, pedig a 50/50 már azt is bebizonyította, hogy lehetséges. A Lány kilenc parókával viszont olyan, mintha egy divatblogon olvasgatnánk megható történeteket, nem az amire számítunk, de az ez által okozott meglepetés nem kellemes, hanem sokkal inkább közönséges, pedig lenne itt mit kidolgozni, ha valóban arra a kilenc parókára és a mögöttük rejlő személyiségekre koncentráltak volna, ahogy a cím ígéri, akkor ez a keverék működhetett volna kőkeményen, de sajnos egy rákosokról szóló dokumentumfilm és egy tinédzserproblémákat feldolgozó tinifilm bazári keverékénél leragadt a dolog. 

Lány kilenc parókával

színes, magyarul beszélő, német-belga film, 115 perc, 2013

rendező: Marc Rothemund
forgatókönyvíró: Kati Eyssen, Sophie Van Der Stap
zeneszerző: Johan Hoogewijs, Mousse T.
operatőr: Martin Langer
producer: Sven Burgemeister
vágó: Simon Gstöttmayr

szereplők:
Lisa Tomaschewsky (Sophie Ritter)
Karoline Teska (Annabel)
David Rott (Rob)
Alice Dwyer (Saskia Ritter)
Peter Prager (Wolfgang Ritter)
Gerald Alexander Held (Dr. Friedrich Leonhard)
Jasmin Gerat (Chantal)


Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon