asdf

Fizikai fájdalmat okozó ostobaság

Michael Bay rendezőt főként az elképesztően nagy költségvetésű, látványos akcióorgiáiról ismeri a világ. A Transformers széria atyja ezúttal, életében először, Hollywoodban kevésnek számító 26 millió dollárból, egy megtörtént eseményt vitt vászonra. Remek választás volt, szerintem a Bad Boys óta nem csinált ilyen jó filmet.

Az igaz történet három floridai testépítőről, Daniel Lugo-ról (Mark Wahlberg), Paul Doyle-ról (Dwayne Johnson) és Adrian Doorbal-ról (Anthony Mackie) szól. A Sun Gym nevű konditeremben találkoznak először, ahol a csapat esze, a mérhetetlenül együgyű, de nagyra vágyó Lugo személyi edzőként dolgozik. Folyamatosan arról álmodozik, hogy meggazdagszik, villája, hajója, gyönyörű csajai lesznek, miközben mással sem foglalkozik, csak a testével. Közben közeli barátságba kerül a még nála is ostobább Doorbal-lal, majd mikor jelentkezik személyi edzői állásra a mindenkinél sötétebb Paul Doyle, akkor a kis csapat háromfősre duzzad.

 A terv akkor kezd körvonalazódni Lugo agyában, amikor elmegy kedvence, az agymosó, Asztrotv szintű előadásaival elhíresült Johnny Wu (Ken Jeong) egyik nyilvános szereplésére, ahol arra bíztatja a közönséget, hogy ha el akarnak érni valamit, akkor tegyék oda magukat. Innentől kezdve ezt mondogatja magában, célja elérésének érdekében tényleg odateszi magát és semmitől sem riad vissza. Kiterveli, hogy két cimborájával együtt elrabolják gazdag kuncsaftját, Victor Kershaw-t, bár annyira szerencsétlenek, hogy csak a sokadik alkalommal járnak sikerrel. Innentől kezdve amatőrebbnél amatőrebb hibákat vétenek, és egyre inkább szembetűnővé válik ostobaságuk valódi mértéke, mely minden elképzelhető határt felülmúl. Ennek köszönhetően bár egy bizonyos pontig meglepően sikeresek, de végül minden lehetséges dolog elromlik körülöttük. Az egész annyira elmondhatatlanul sötét és furcsa, hogy sokszor maguk az alkotók emlékeztetnek rá minket, hogy ez egy teljes mértékben igaz sztori. 

Habár ez egy meglehetősen szomorú történet, ezt a semmihez sem fogható hülyeséget nem lehet nem humorrá formálni, ennek köszönhetően az amúgy komor hangulatú krimi elképesztő fekete humorban úszkál. A 18-as karika cseppet sem indokolatlan, a férfiakat a gyönyörű meztelen lányok, a szebbik nemet meg a kigyúrt férfi testek babonázzák meg, miközben láthatunk mindenféle szexuális perverziót, gyilkosságot, emberdarabolást és grillezést, kábítószer élvezést, levágott testrészeket, továbbá olyan témákat, melyek még a felnőtt társadalomban is tabunak számítanak sok helyen. A képi világa meglehetősen videoklipszerű, ami sok történetnek ártana, ennek viszont kifejezetten előnyére válik, bár az első pár percben nagyon idegesítően ugrál a kamera, a cím után normalizálódik a helyzet, de ha felpörögnek az események, akkor belassítanak, felgyorsulnak, mindent megtesznek a friss, élvezhető látványvilág eléréséért. Talán az egyik legjobb dolog, a zseniális színészgárda és a világ egyik legfurcsább története mellett, hogy ezt a produkciót nem szennyezte be a számítógépes technológia, a kreatív képeket operatőri bravúrokkal, különböző látásmódokkal kellett elérniük. A másik, ami iszonyatosan tetszett benne, hogy nem volt egy főszereplő, de egy narrátor sem, minden fontosabb karakter gondolataiba betekintést kaptunk, mindenki mondott egy-vagy több monológot, kifejtve benne saját álláspontját, véleményét a helyzettel kapcsolatban.

Egy igazi, pörgő, hihetetlen, korlátokat nem ismerő, szemérmetlen alkotás, mely egyszerre kelt undort és késztet nevetésre, miközben a történet izgalomban is tart. Annyiféle módon köt le, hogy csak kapkodod a fejedet, önmagát parodizálja, miközben a világ legrosszabb oldalát mutatja be. Már a nyitóhétvégéjén visszahozta szinte az egész gyártási költségét, azóta meg is duplázta azt, sőt a rendező annyira megkedvelte Mark Wahlberg-et, hogy a Transformers negyedik részének főszereplőjévé tette. Mindenkép meglepetést okoz a film, amely szinte semmiben nem hasonlít Bay korábbi, rengeteg kritikai bírálatot kapó alkotásaihoz, viszont nem is akció-vígjáték, mint ahogy azt a marketingje sugallja. Ez egy teljesen egyedülálló, zseniálisan megcsinált mozi, ami csak az okosabb, jó gyomorral és a sötét humorra vevő lelki világgal rendelkező nézőket ragadja magával, míg mindenki más értetlenül ül a székében, hogy most mit is lát és miért.  Ha ezek alapján úgy érzed, te is ebbe a kategóriába tartozol, vagy csak felkeltette az érdeklődésedet, akkor mindenképp nézd meg a filmet, mert iszonyatos erővel hat! Erre augusztus elsejétől mindenkinek lehetősége lesz a hazai mozikban. 

 

Gyártó: Paramount, 2013

Forgalmazza: UIP-Duna Film

Korhatár: 18

Hazai premier:  2013. augusztus 1.

 

Megosztás facebookon