asdf

Fácánt gyilkolni nem elég szórakoztató

  • Szerző: Simon
A megoldatlan, homályos ügyeket feldolgozó történetek a legizgalmasabbak. Nincs ez másképp a Fácángyilkosokkal sem, amely Jussi-Adler Olsen azonos című sikerkönyvén alapszik.
A Q-ügyosztály történeteit feldolgozó sorozat második része a Nyomtalanul című filmet követi, amit a kritikusok imádtak, de a nézők vegyes érzésekkel fogadtak.
facangyilkosok_03
Carl Morck (Nikolaj Lie Kaas) tipikus skandínáv zsaru, mogorva, a magánéletben egy csődtömeg, aki a hiányosságait szakmai rátermettségével próbálja ellensúlyozni. Carl-t felkeresi egy öregúr, aki a segítségét kéri, de ő félválról veszi a dolgot és haza megy. Később az éjszaka közepén egy öngyilkossághoz hívják ki, ahol egy neki címzett csomagot találnak, ráadásul pont az az öregember lett öngyilkos, akivel szót váltott. Carl-t felzaklatja az esett és lelkiismerete nem hagyja nyugodni, így mélyebbre ás az ügyel kapcsolatban, aminek az eredménye, hogy egy kettős gyilkosság nyomaira bukkan. Kiderül, hogy egy ikerpárt gyilkoltak meg, és ehhez kért segítséget az idős úr.
facangyilkosok_02
A gyilkosságot követően még akkor letartóztatták Bjarne Thøgersen-t, aki a gyilkosság ellenére kevés idő töltött börtönben, sőt az anyagi helyzete ellenére az ország egyik legdrágább ügyvédje védte. Ez kelti fel Carl figyelmét és el kezd elmerülni az esetben. Már a kutatás elején fény derül arra, hogy Bjarne nem volt egyedül. A nyomozás során hamar képbe kerül Ditlev Pram és Ulrik Dybbol Jensen, akik napjainkban az elithez tartozó sikeres emberek. A baráti társaság negyedik, egyben egyetlen lány tagja Kristen-Marie Lassen eltűnt 20 évre. Senki nem tudta hol van  vagy él-e még egyáltalán. Kiderül, hogy évek óta az utcán él, és a rendőrségen kívül más is keresi. A nyomok alapján, rövid időn belül Pram és Dybbol lesznek a gyanusítottak, de gazdagságuk és befolyásuk megakadályozzák a nyomozást. Carlnak a rendőri szabályok felrugásával kell megszereznie a kellő bizonyítékot, amivel saját magát is veszélybe sodorja.
facangyilkosok_05
A regény vizuális megvalósításában és adaptációjának megvalósítását Mikkel Nørgaard rendező és csapatának profizmusa segítette. Nikolaj Lie Kaast már láthatuk a Anygalok és Démonokban, itt is profi alakítása révén hiteles a karaktere. Bár kezd ellaposodni a jelleme, így picit unalmas a magánakvaló nyomozó szerep, aki csak a munkájában tud igazán élni. Assad (Fares Fares) a társa, emberibb figura. Ő a kapcsolat a hétköznapi világ és Carl között. A skandináv krimik legnagyobb erénye, hogy megdöbbentő fordulat nélkül is képes lekötni a figyelmet. De mégis hogyan? Legjobban úgy tudnánk megfogalmazni, hogy az emberekben rejtőző sötét kegyetlenséget és gonoszságot minden finomság nélkül, realisztikusan mutatja be. Erősek az érzelmi töltetű jelenetek. A történetvezetés pedig minden fontos részletre kitér. Ugyan a Fácángyilkosokban meglepetés nem nagyon ér minket, mégis izgalmas. Nem csak a nyomozók szemszögéből ismerhetjük meg a történetet, hanem az elkövetők múltjába is bepillanthatunk. A film elejétől kezdve tudjuk ki a gonosz és ki a jó. Mégis végig izguljuk, mert szomjazunk az igazságra és a feloldozásra.

MoziStar: 7/10

FÁCÁNGYILKOSOK

Eredeti cím: Fasandræberne
Színes, szinkronizált, dán thriller

Rendezte: Mikkel Nørgaard
Szereplők: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Danica Curcic, Pilou Asbæk
Jussi Adler-Olsen azonos című bestsellere alapján a forgatókönyvet írta:
Nikolaj Arcel
Producer: Jonas Bagger, Louise Vesth
Fényképezte: Eric Kress
Vágó: Morten Egholm, Frederik Strunk
Korhatár: 18
Hossz: 119 perc
Bemutató: 2015. március 19.
Forgalmazó: Vertigo Média 

 

Megosztás facebookon