asdf

Északon teremnek a legjobb thrillerek

  • Szerző: P. Kristóf
A svédek nagyon értenek a thriller műfajához, ezt ismét bebizonyították az Eltitkolt életek című filmmel.

Az Eltitkolt életek Camilla Läckberg nemzetközi bestselleréből készült svéd thriller. Eddig csupán pár európai országban került forgalmazásra, így szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Ugyanis ez egy rendkívül jó film, márha valaki szereti a svédek stílusát, mert ez egy annyira tipikus alkotás, hogy le sem tagadhatnák. Az elejétől a végéig nagyon izgalmas és feszült hangulatú történet, mely egy elfeledett családi titok kinyomozásáról szól.

Eltitkolt életek

A főszereplő Erika élete nem is lehetne boldogabb, most született meg első gyermeke. De nincs sok ideje az örömre, ugyanis a kórházból hazafelé tartva egy balszerencsés autóbalesetben szörnyet halnak a szülei. Egy erős motívummal való kezdés után ezzel vágnak a dolgok közepébe, majd egyből hat hónappal az események után találjuk magunkat. A lány férjével és kisgyerekükkel beköltözik a családi házba, melyben egyből feltűnik egy váratlan látogató, aki magát Erika féltestvérének vallja. Mivel egy sikeres író ezért úgy gondolja, hogy valami kattant rajongóval van dolga, így elküldi. Azonban anyja régi cuccai között talál valamit, ami nem hagyja nyugodni, megpróbál újra kapcsolatba lépni a férfival, akit közben rejtélyes módon meggyilkolnak. A DNS teszt kimutatja, hogy valóban a féltestvére volt, így bűntudattól hajszolva enged a csábításnak és elkezd nyomozni családja régóta titokban tartott múltja után.

Eltitkolt életek

Az Eltitkolt életek azt az ősi elnyomhatatlan emberi vágyat célozza meg, amely tudni akar minden titkot, kiváltképpen a legrejtélyesebbeket. Hiszen mi lehetne izgalmasabb egy nyomozásnál? Ez a dolog akkor működik a leginkább, ha a kezdőpont már-már misztikumba hajlóan rejtélyes. A válasz megtalálása ilyenkor éppen annyira válik a saját rögeszménkké a film közben, mint a képernyőn látható figuráknak. De vigyázni kell, nem szabad egyszerre túl sok információt elcsepegtetni, de a túl kevés is ártalmas lehet. Ez a legnehezebb a krimikben, meg kell találni a rejtélyesség tökéletes egyensúlyát. És még ekkor is elbukhat az egész dolog, ha nincs meg az a bizonyos hangulat.

Eltitkolt életek

Ennél a filmnél minden a helyén van, még a flashbackeket sem rontották el, nem kerülnek túlságosan előtérbe, de nem is panaszkodhatunk arra, hogy hiányosak. A náci háborús bűnöktől kezdve az eltitkolt terhességig mindent felvonultat ez a svéd thriller, ami végig fenntartja a néző érdeklődését, a hangulatától meg a hideg futkos a hátunkon. Manapság Hollywood egyre inkább képtelen jót alkotni a műfajban, úgy tűnik ehhez északra kell menni. Ugyanezt a tendenciát igazolta Denis Villeneuve Fogságban című filmje is, mely bár nem a skandináv félsziget szülötte, hanem az amerikai kontinensen hasonló pozícióban levő Kanada gyermeke. Az Eltitkolt életek egy kiváló alkotás, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

 

Eltitkolt életek

Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Színes, feliratos, svéd thriller

Bemutató: 2013. 11. 14.

Rendezte: Per Hanefjord
Írta: Maria Karlsson
 
Szereplők: Claudia Galli, Richard Ulfsäter, Jakob Oftebro, Björn Andersson
Fényképezte: Marek Wieser
Vágó: Rickard Krantz
Hossz: 100 perc
 
 
Megosztás facebookon